Tartu rahu aastapäev Märjamaal tuli Haapsalu Vabadussamba näitusega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Märjamaa abivallavanem Villu Karu. Foto: Urmas Lauri
Märjamaa vallavanem Villu Karu. Foto: Urmas Lauri

Tartu rahu aastapäeval 2. veebruaril avati Märjamaa raamatukogu kodulootoas näitus „Haapsalu Vabadussõja mälestussammas vanadel fotodel“. See puudutab ka suurt osa Märjamaa vallast, mis kunagi kuulus Läänemaa alla, kirjutas Raplamaa Sõnumid.

Avasõnades ütles vallavanem Villu Karu, et Tartu rahulepingu allkirjastamine oli eesti rahvale märgiline päev – võitsime kätte oma riigi ja saime hakata seda üles ehitama. Vabadussõda meenutavad Eestis paljud mälestussambad. Karu toonitas, et oluline on sammaste püstitamise lugusid edasi kanda, sest nende ehitamisaegade mäletajaid meie seas enam peaaegu pole.

Näituse koostaja, kaitseliidu Lääne maleva teavituspealik Heiki Magnus ütles sissejuhatuseks, et alati, kui ta Märjamaalt läbi sõidab, teeb ta peatuse kirikuvärava juures, kus on nimetahvlid Vabadussõjas langenud võitlejate nimedega. Ta märkis rahulolevalt, et 2. veebruaril olid värava juures pärjad ja ka alevis lehvis palju rahvuslippe.

Haapsalu mälestussammas oli kahekümne teine, mis Eestis püstitati. Kokku oli neid Eestis 170, millest kaheksa elasid üle ka Nõukogude võimu aastad.

Fotonäitus on liikunud juba mitu aastat. Seda on eksponeeritud paljudes raamatukogudes ja rahvamajades. Näitusel on kasutatud Eesti ajaloomuuseumi, Läänemaa muuseumi ja erakogudest saadud fotosid. Märjamaal jääb näitus avatuks vähemalt märtsikuu lõpuni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments