Vabadussõja relvarahu aastapäeval helisesid kirikukellad

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 24
Ridala kooli õpilasesinduse juht Kleer Jaani (vasakul) ja huvijuht Kertu Ilves võtsid Läänemaa Mementolt ja Läänemaa vabadusvõitlejate liidult kingitusena vastu uue majalipu. Foto Arvo Tarmula

3. jaanuaril kell 10.30 helisesid Haapsalus kirikukellad, et tähistada Vabadussõja relvarahu 101. aastapäeva ning Vabadussõjas langenud läänlaste mälestuseks asetati Vabadussõja mälestussambale lilled ja küünlad.

„Täna möödub 101. aastat hetkest, mil Eesti ja Venemaa rindel vaikisid relvad,” ütles Kaitseliidu Lääne maleva pealik Andres Välli. Ta lisas, et Eesti oli ohvrite hinnaga kindlustanud endale püsimajäämise ja tõestanud, et osava tegutsemise ja heade liitlastega suudab ka väikeriik võita ülekaalukat agressorit.

Eesti ja Nõukogude Venemaa sõlmisid 31. detsembril 1919 relvarahu, mis jõustus 3. jaanuaril 1920 kell 10.30. Vabadussõda lõppes Tartu rahu sõlmimisega 2. veebruaril 1920.

Vabadussõja lahinguväljadel langes üle 2000 võitleja, haavadesse ja haigustesse suri teist sama palju, kokku kaotas Eesti Vabadussõjas üle 6000 inimese. Nende mälestuseks on püstitatud üle Eesti mälestussambaid.

Läänemaa esimene Vabadussõjas langenute mälestussammas püstitati Haapsalus 1924. aastal. See sai püsida ligi 17 aastat enne kui hävitati okupantide poolt.

1994. aasta kevadel hakati Haapsalu Vabadussõjas langenute mälestussammast taastama – selleks korraldati korjandus ja sambale pandi nurgakivi. Samal aasta novembris mälestussammas avati.

„Minu elu üks erilisi hetki ongi olnud siinsamas samba juures kui koos ülempreestri Emmanuel Kirsiga selle samba õnnistasime, et see sammas võiks kesta,” ütles piiskop Tiit Salumäe.

„Vabadussõja kangelased on need, kellele me täna siin mõtleme ja keda me meelde tuletame ja keda me austame. Need inimesed oli nõus andma ka oma elu oma riigi ja vabaduse eest. Meil on neilt väga palju õppida,” lisas Salumäe.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles tuletas meelde, Eestis on juba 77 aastat kestnud rahu: „Praegu on meil keeruline aeg, kiivrite asemel on maskid, aga rahu ikkagi kestab ja loodevasti jääb kestma.”

Piiskop õnnistas Vabadussõja mälestussamba juures ka majalipu, mille Läänemaa Memento ja Läänemaa vabadusvõitlejate liit kinkis Ridala koolile tänuks abi eest mitmete isamaaliste ürituste läbiviimisel. Ridala kooli lapsed on laulu või tantsuga lisanud pidulikkust mitmetel kaitseliidu Lääne maleva, vabadusvõitlejate liidu ja Memento ettevõtmistele Läänemaal.

Ridala kooli nimel võtsid uue majalipu vastu kooli õpilasesinduse juht Kleer Jaani ja huvijuht Kertu Ilves. „Meie kool on uhke, et just meile usaldati lipp,” ütles Jaani lippu vastu võttes. „Tahame seda vääriliselt hoida ja kaitsta,” lubas ta. Jaani lisas, et just noorte seast võrsub uus generatsioon, kelle ülesandeks on meie riigi kaitsmine.

Kaitseliidu Lääne maleva ja naiskodukaitse Lääne ringkonna liikmed panid kell 10.30 lilled ja küünlad kõigile Läänemaal asuvatele Vabadussõjas langenute mälestussammastele.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Töeline
3 aastat tagasi

tegu. Tänu korraldajatele ja läbiviiatele.

kiki
3 aastat tagasi

iga järgnev võim on eelmise võimu kuriteod avalikustanud saab näha millal selle preguse võinu kuritegusid avalikustama ja teadvustma hakatakse- aga see aeg ei ole enam kaugel protsess juba käib .

Postimees
3 aastat tagasi

Ega Lääne Elu loevadki ainult madalalaubalised ja harimatud ja seda ka ainult surmakuulutuste pärast ja et hea pilte vaadata

Mina loen, ei salgagi
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Üks madalalaubaline harimatu ise kommenteerib siin. Normaalne seisukoht iseendale, suur Lääne Elu lugeja, Postimees.

Valdo
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Lugupeetud “Postimees”, loen sinu kommentaare ja süda läheb härdaks. Kas tõest on sinu elu niivõrd vastik, et pead oma negatiivsust külvama?
Oled jätnud mulje, et südames oled tore inimene, ainult sinu väljendusviisid on väga harimatusele viitavad.
Soovin sinule kaunist päeva ja vähem vihkamist ja elu nautimist.
Päikest soovides Valdo.

imelik
3 aastat tagasi

pole kuulnud , et see nn. õnnistamine ehk veepritsimine ja viiruki suitsetamine kedagi või midagi päästnud siiamaani oleks

imelik, mida nägid
3 aastat tagasi
Reply to  imelik

Täna ei päästetud mitte kedagi, täna ei pritsitud mitte kui midagi. Õigeusu kombeid Haapsalus seekord ei järgitudki.

Valdo
3 aastat tagasi

Tere kaaslinnlaed, kaunist ja edukat uut aastat teile!
Soovin, et aasta 2021 oleks vähem negatiivseid kommentaare ja rohkem sallivust teiste inimeste suhtes. Olen õnnelik , et saan ärgata vabas Eestis ja nautida esiisade kingitust, mille nad on jätnud Eesti inimestele oma elu hinnaga.
Nautigem siis seda ja austame nende mälestust.
Kutsun inimesi õue, sest Eestis on mõnus talveilma. T. Valdo.

ants
3 aastat tagasi

Huvitav mida see piidkop seal vabadusambe veerel teeb. Risti uks on meie aladel ku suurema küüditamise läbi viia kui kommarid. Seda venda ei tohiks sinna vabadussamba veerele küll lasta

triin
3 aastat tagasi

ma pole leheveergudel kuulnud mitte ühtegi rida selle kohta kuidas seda uusküüditamise lainet pidurdada – seda nagu ei olekski olemas.

häbi on vaadata
3 aastat tagasi

Miks selle sama kaitseliidu valve all läänemaa inimeste arv endiselt vägheneb, küüditamine kestab ju endiselt edasi. Selle küüditamise läbiviijad kutsutakse südaem rahuga veel kaastundekõnesid ka pidama. Huvitav miks kaitseliit midagi ette ei võta. rahva kaitsmiseks

viloloog
3 aastat tagasi

Häbi on lugeda kui palju harimatuid partjankasid siin sõna võtab! Teiesugused peaks küsima vanemate inimeste käest, mida tähendab küüditamine!

partjanka
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

oled sa ise koos variseridest narvataguse ja petserimaa mahamüüjatega ja tänapäeva küüditajatega

Mõte
3 aastat tagasi

Seletage, palun, kuidagi uuesti, et mida te kirjutate. Mitte midagi ei saa aru? Kelle või mille eest Kaitseliit peaks keda kaitsma? Nii palju kui mina aru saan, siis ka need Kaitseliidu inimesed siin fotodel on Läänemaa oma inimesed.