Galerii: eestirootslaste tantsupidu Haapsalus

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Eile õhtupoolikul peeti Haapsalu piiskopilinnuses eestirootslaste laulupeo osana maha ka II eestirootsi tantsupidu, kus tantsiti nii eestirootsi pärandisse kuuluvaid rahvatantse kui ka lihtsalt eesti ja rootsi tantsukultuuride kokkupuutepunkte peegeldavaid tantse.

Peo alguses tehti kummardus 1933. aastal Haapsalus peetud esimesele eestirootsi laulupäevale, mil lisaks lauludele esitati ka rahvatantse. Toonasest kavast tantsisidki nüüd kõigi 11 tänavusest peost osa võtnud rühmade esindajad Rootsi rahvatantsu Tantoli.  

Järjepidevust näitas ka järgmisena ette kantud põimik Pakri pulmatantsudest, mis samuti oli 83 aasta taguse peo kavas. Pulmaloo esitas Stockholmis tegutsev pakrilaste tantsurühm, mille liikmetest mitmed on esimesel laulupeol üles astunud tantsijate otsesed järeltulijad. Sel korral olid nad lavale appi kutsunud ka sõpru ja noori tantsijaid Tallinnas tegutsevast tantsurühmast Leesikad. 

Et pakrilased olid eestirootslastest kõige rikkama tantsutraditsiooniga, andis see oma näo kogu peole. Võrreldes teiste rannarootsi piirkondadega nägi peokavas kõige rohkem just Pakri saartelt pärit või pakrilaste tantsurühmalt õpitud tantse, kuid peokavva jõudsid ka Ruhnult ja Vormsilt pärit tantsud.

Omatte osa tantsupeo kavas moodustasid eesti ja rootsi tantsukultuuride kokkupuutepunkte peegeldavad tantsud. Nii on näiteks Eesti tuntud tantsuloojad Anna Raudkats ja Kristjan Torop seadnud rahvatantsurühmadele mitmeid nii Rootsi kui ka eestirootslaste tantse. Oma repertuaarist tõi laval näiteid Stockholmis tegutsev eesti rahvatantsurühm.

Tantsijaid saatis tantsupeo orkester koosseisus Jaan Sarv (lõõts), Kaarel Pogga (akordion), Kadri Lepasson (kaherealine lõõts), Leanne Barbo  (torupill), Maarja Sarv (viiul); lauljad; Endel Enggrön; Ürgleigarite pillimehed.

Orkestri koosseis on samuti märk järjepidevusest, sest Jaan ja Maarja Sarv on omal ajal eestirootslaste rahvatraditsiooni uurinud ja Eestis eestirootslaste organisatsioonide loomist vedanud Ain Sarve lapsed, pakrilane Endel Enggrön on aga olnud üks neist, kest pakri viise tänaseni elus hoidnud.

Fotod Arvo Tarmula   

eestirootsi tantsupidu tarmula 1 eestirootsi tantsupidu tarmula 2 eestirootsi tantsupidu tarmula 3 eestirootsi tantsupidu tarmula 4 eestirootsi tantsupidu tarmula 5 eestirootsi tantsupidu tarmula 6 eestirootsi tantsupidu tarmula 7 eestirootsi tantsupidu tarmula 8 eestirootsi tantsupidu tarmula 9 eestirootsi tantsupidu tarmula 10 eestirootsi tantsupidu tarmula 11 eestirootsi tantsupidu tarmula 12 eestirootsi tantsupidu tarmula 13 eestirootsi tantsupidu tarmula 14 eestirootsi tantsupidu tarmula 15 eestirootsi tantsupidu tarmula 16 eestirootsi tantsupidu tarmula 17 eestirootsi tantsupidu tarmula 18 eestirootsi tantsupidu tarmula 19 eestirootsi tantsupidu tarmula 20 eestirootsi tantsupidu tarmula 21 eestirootsi tantsupidu tarmula 22 eestirootsi tantsupidu tarmula 23 eestirootsi tantsupidu tarmula 24 eestirootsi tantsupidu tarmula 25 eestirootsi tantsupidu tarmula 26 eestirootsi tantsupidu tarmula 27 eestirootsi tantsupidu tarmula 28 eestirootsi tantsupidu tarmula 29 eestirootsi tantsupidu tarmula 30 eestirootsi tantsupidu tarmula 31 eestirootsi tantsupidu tarmula 32 eestirootsi tantsupidu tarmula 33 eestirootsi tantsupidu tarmula 34 eestirootsi tantsupidu tarmula 35 eestirootsi tantsupidu tarmula 36 eestirootsi tantsupidu tarmula 37 eestirootsi tantsupidu tarmula 38 eestirootsi tantsupidu tarmula 39 eestirootsi tantsupidu tarmula 40 eestirootsi tantsupidu tarmula 41 eestirootsi tantsupidu tarmula 42 eestirootsi tantsupidu tarmula 43 eestirootsi tantsupidu tarmula 44 eestirootsi tantsupidu tarmula 45 eestirootsi tantsupidu tarmula 46 eestirootsi tantsupidu tarmula 47 eestirootsi tantsupidu tarmula 48 eestirootsi tantsupidu tarmula 49 eestirootsi tantsupidu tarmula 50 eestirootsi tantsupidu tarmula 51

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments