Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir: surma eest ära ei jookse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Tõnis Siir. Foto: Arvo Tarmula

Tõnis Siir foto Arvo Tarmula

Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir ütles, et inimese eluiga mõjutab elustiil. Arvo Tarmula

Vereringeelundite haigused põhjustasid mullu Läänemaal üle poole kõigist surmajuhtudest.

Läänemaal suri mullu vereringeelundite haigustesse 172 inimest. Üldse suri Läänemaal mullu 330 inimest. Tervise arengu instituudi surmapõhjuste registri andmeil on vereringehaigused Läänemaal olnud number üks surmapõhjus 2008. aastast peale.

Kõige rohkem – 196 inimest – suri Läänemaal vereringehaigustesse 2009. aastal. Pärast seda hakkas suremus vähehaaval kahanema, seejärel jälle kasvama. Kõige väiksem oli suremus 2008. aastal, mil suri vereringehaigustesse 160 inimest.

Kasvajad ohustavad

Sagenenud on suremus pahaloomulistesse kasvajatesse, mis on Läänemaal surmapõhjus number kaks. 2008. aastal suri pahaloomulistesse kasvajatesse 81 inimest (neljandik kõigist surmajuhtudest), mullu 104 inimest (kolmandik kõigist surmajuhtudest). Kogu Eestiga võrreldes on pahaloomulistesse kasvajatesse suremus Läänemaal veidi suurem. 2008. aastal põhjustasid need kogu Eestis viiendiku, 2015. aastal neljandiku kõigist surmajuhtudest.

Läänemaa haigla peaarst Tõnis Siir ütles, et statistilist vereringeelundite haigustesse suremust suurendab, et inimesed elavad kauem. „Nii nagu kasvab keskmine eluiga, sageneb ka haigestumine ja kasvab surmajuhtumite arv,” ütles Siir.

Siiri sõnul on oma osa ka elustiilil, aga selles mõttes, et praeguste vanema- ja keskealiste puhul kasvab keskmine eluiga kiiremini kui paraneb elustiil.

„Ega me keegi ole oma elustiili suuresti muutnud. Kui ka kesk- ja vanemaealised vabanevad halbadest harjumustest nagu suitsetamine ja muude toksiliste ainete tarvitamine, siis ei avaldu see kohe statistikas. Selleks peab elustiil ikka väga palju muutuma ja see on juba järgmiste põlvkondade rida,” ütles Siir.

Keskmise eluea kasv omakorda on suurendanud haigestumist ja suremust pahaloomulistesse kasvajatesse. Pahaloomulistesse kasvajatesse haigestuvadki inimesed pigem vanemas eas, mil immuunsüsteem on nõrgem.

„Teine asi on muidugi toitumine. Palju on räägitud ülemäärasest lihasöömisest ja kõhukinnisusest, mis sellega kaasneb, selle seosest kõhukoopa kasvajate ja jämesoolevähiga,” ütles Siir. „Saame selle ehk kontrolli alla, kui haigekassa alustab jämesoole sõeluuringuid, nagu on rinna- ja emakakaelavähi uuringud.”

Tuleks varem diagnoosida

Küsimusele, kui palju saaks ennetuse ja tervisedendusega vähendada suremust, vastas Siir: „Mis puutub vereringeelundite haigustesse, siis – kui pensionieas hakata kangesti sporti tegema, ega surma eest ära jookse.”

Pahaloomuliste kasvajate korral aitaks Siiri sõnul võimalikult varane diagnoosimine: sõeluuringud, aga ka enese jälgimine.

„On ka onkoloogiat, mis on silmaga näha – nahavähk näiteks. Kui saab varem jälile, siis on ravitulemused küll paremad, aga surelikud me oleme kõik,” ütles Siir.

Kolmandal kohal vereringehaiguste ja pahaloomuliste kasvajate järel on Läänemaal seedeelundite haigused (kümme surmajuhtu) ja hingamisteede haigused (üheksa juhtu).

Õnnetuste ja mürgistuste tõttu on suremus Läänemaal seitsme aasta jooksul tublisti vähenenud. 2008. aastal sai õnnetuses surma 28 inimest, 2015. aastal seitse. 2008. aastal sai avariis surma viis inimest, enesetapu tegi kuus inimest. Mullu hukkus avariis üks inimene, enesetappe oli kolm.

Vähem on ka mürgistusi. 2008. aastal neli mürgistust, mullu üks.

Tõnis Siiri sõnul on enamasti tegemist olmekeemiaga, mis on villitud mõnda teise anumasse.

surma pohjused laanemaal

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mees
7 aastat tagasi

Olen samuti kõikjalt meediast lugenud kuidas doktorihärrad ikka soovitavad ise oma tervise eest hoolitseda, sealhulgas regulaarselt oma tervist kontrollida, sest loomulikult õigeaegne diagnoos ja vastumeetmed võiva päästa. Samuti ei ole vähe selliseid lugusid kus pealtnäha täitsa terve inimene lahkub meie hulgast, kuna vaikselt on vähk vms oma töö nii ära teinud, et päästa ei anna midagi. Sai ka kunagi sellise fooni pealt perearsti poole pöördutud, et saaks n-ö tehnoülevaatuse teha – kasvõi standard vereuuring ja kogu lugu. Selle peale vaadati korra otsa, öeldi et näen terve välja (ehk mitte ülekaalus) ja tulgu ma 15 aasta pärast tagasi (olin 30 tol… Loe rohkem »

kissa
7 aastat tagasi

Minul on küll kogemused olnud head.Nimelt olid suured valud juba mitu päeva haiglasse sattudes oli just dr Siir kiire ja konkreetse otsusega.Ja ma olen tänulik ka minu emal oli vähk tänu kiirele toimetamistele on meil läinud hästi ja võitsime vähi.

Anonüümne
7 aastat tagasi
Reply to  kissa

Mis ta sinuga tegi-kiirelt ja konkreetselt.

juku
7 aastat tagasi

keegi pole ilmasambaks jäänud…

juss
7 aastat tagasi

Pole kunagi arsti juures käinud (va hambaarst), ega kavatse ka minna, olen juba 68! Ja pealegi, näidake mulle inimest, kes tahab tervena surra!

Jussike, Jussike
7 aastat tagasi
Reply to  juss

..ära iial ütle iial. See, et sul pole vajadust arsti külastada on suur õnn kui sul on olnud tugev tervis või pole vajadust olnud saada tervisetõendit, aga et ei kavatse ka minna on jube teine lugu.
Ole terve Jussike!

to naerukoht
7 aastat tagasi

Naer on terviseks ja kõik mis veel!Õige!
Paraku ei saa naerda alati.Kui arsti ebapädevus on kalliks maksma läinud….
Hüpohondrik on üldse veider diagnoos.Kui midagi ei tunneta ja ignoreerid keha —mis diagnoosi nad siis panevad, meie aja kangelane või?
Vene-rahvusest inimesed olevat tublid ja julged,kui midagi natuke on,lähevad kohe teavitama.

aps
7 aastat tagasi

Ärme hakkame siin kahte leeri jagunema,kui oluline on koostöö arsti ja patsiendi vahel.Tõsi,arstil ja arstil on vahe teinekord.Ja on kunst med.personaliga suhelda,peab tõesti oskama ja õppima seda,ning ette võib tulla igasugust.Aga tänu neile selle hea eest,mis nad teinud on!

Tiia
7 aastat tagasi

Mjahhh…paneb kukalt kratsima see artikkel.Olen ise mitmed korrad silmitsi olnud tervise hädade ja kummaliste valudega,kus perearstile ei saa…küll igasugu põhjused.Üks põhjustest on see,et arstile ei saa aega enne paari kolme nädalat.Kui saadki siis,kui arstile patsiendi häda võõras ja põhjust ei tea soovitab valuvaigisteid ja lisab veel pealegi,et olete valule liig tundlik.Valu põhjuseid jne nad otsida ei viitsi…ega taha.Olen Läänehaigla arstides väga pettunud.Igal valul on põhjus…siis aga ütlevad,et pead arstile õigeaegselt pöörduma,et haigus avastataks.Küsimus kuidas küll,kui sinu murega ei tegeleta.Võiksin oma kogemustest siia pika,pika memuaari kirjutada…vahepeal ajab lausa nutu peale,kuidas suhtutakse patsientidesse.Töö käib kui konveieril…peaasi,et sinust ruttu vabaneda saaks.Täielik null suhtumine… Loe rohkem »

Jah,
7 aastat tagasi
Reply to  Tiia

see on üks kole koht.

maali
7 aastat tagasi
Reply to  Jah,

nõus! vabatahtlikult sinna haiglasse ma ei lähe,enne sõidan iga kell pealinna ja saan abi

naerukoht
7 aastat tagasi
Reply to  Tiia

Tiia jutt “Võiksin oma kogemustest siia pika,pika memuaari kirjutada…” meenutab natuke polkovniku leske. Ka tema ütles: Arstid ei tea midagi. Nende seas võib ju inimesi olla, kuid ikka ei tea nad mitte midagi. Ainus halb asi siin maailmas on inimesed ja arstid – nad pole mind kunagi mõistnud. Aga tänapäeval muutub iga normaalne inimene varsti polkovniku leseks kui artikleid lugeda. Üheksa üllatavat sümptomit, mis võivad tähendada südamehaigust….või teadlased avastasid, et….söömine põhjustab ….. Ja ärge tulge mulle seletama, et olen hüpohondrik Polkovniku lesk ütles:Mul on haigused! Maaniad on Mannidel ja hulludel. Ma tean oma, haige õigusi! Naer on terviseks ja igas… Loe rohkem »

Merle
7 aastat tagasi
Reply to  Tiia

Mina olen Läänemaa Haiglas sünnitanud kolm last, ühe lapse elu on päästetud tänu valves olnud heale kirurgile.

Ka+naine
7 aastat tagasi

Kas ainult Läänemaal on inimeste eluiga pikenenud?Vabanduse leiab alati.

vale puha
7 aastat tagasi
Reply to  Ka+naine

Vaatamata L.haigla ja dr.Siiri pingutustele keskmine eluiga muudkui pikeneb ja pikeneb.

vabandust...
7 aastat tagasi
Reply to  vale puha

… aga naerma ajas … 😀

Kostja
7 aastat tagasi

Dr. Siiril on õigus ,pole mõtet tõmmelda tervisejooksudega ja söömisega. Hauda aetakse kõik ühtemoodi, kahjuks.