Rahahädas vald paneb neli raamatukogu kinni

Kaie Ilves

kaie@le.ee

„Mis ma siin ikka vaidlen,” ütles Kirbla raamatukoguhoidja ja Lääneranna raamatukogu direktor Tiiu Aasrand nelja kogu sulgemisotsuse kohta. „Kui vallal on vaja raha kokku hoida, siis on vaja.” Foto: Urmas Lauri

„Mis ma siin ikka vaidlen,” ütles Kirbla raamatukoguhoidja ja Lääneranna raamatukogu direktor Tiiu Aasrand nelja kogu sulgemisotsuse kohta. „Kui vallal on vaja raha kokku hoida, siis on vaja.” Foto: Urmas Lauri

Rahahädas Lääneranna vald alustas ulatuslikku kärpekava, et lappida 300 000 euro suurust auku eelarves – esimesena suletakse neli külaraamatukogu, et hooned maha müüa.

Viimased kuus uut raamatut tellis raamatukoguhoidja Tiiu Aasrand Kirbla raamatukogusse veebruari alguses. „Pakk on kohal,” ütles Aasrand Lääne Elule teisipäeval. Kes neid lugeda tahab, peab kiirustama, sest vald paneb raamatukogu kinni.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
77 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Linna pea
1 aasta tagasi

Võtke Haapsalust õppust rotid. Meie ehitame uue marmorist linnavalitsuse ja maksame preemiaid. Elada tuleb nii, nagu homset ei oleks.

SANDER
1 aasta tagasi
Reply to  Linna pea

Ma elangi, isegi töölt tulin ära, sest töö hakkas joomist segama.

Ploodu
1 aasta tagasi

Volikogule suur häbi.Raamatukogu on maaelu keskus ja hing.Küll leidub muid säästu kohti, kuid mitte raamatukogu.Ametnikke kui kirjuid koeri-neid võiks vähendada, siis ehk leiduks köigile kontois istujatel töödki.Säästetud raha-raamatukogule. Vallal leidub raha tuulde viskamiseks võõrastele,oma valla elanike heaoluks mitte.Vähendage tsinovnikute palka,vanadekodude rahakulud samuti kontrolli alla.

Oeh!
1 aasta tagasi

Kui vaadata LR vallavolikogu istungi ülekannet, jääb mulje, et ruumis viibivad isikud ei taju oma tegevuse/tegevusetuse seost vallas toimuvaga. Ilmselt siis oleks ka palju loodetud, et empaatia- või vastutusvõime vms. ärkab… Sügav kaastunne läänerandlastele.

Jah muidugi
1 aasta tagasi
Reply to  Oeh!

Kui raha pole, mis teed siis? Taarat ei ole juu niipalju viia vist.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Oeh!

Huvitav kes küll selle volikogu valis ? Vaadake nüüd esmalt peeglisse

naine
1 aasta tagasi

kus on kultuuri eest vastutavad spetsialistid….pange pead kooku ja pakkuge muid lahendusi, ei pea kohe ju kinni panema…Kohtumisõhtud huvitavate inimestega, lastelugemishommikud, väike kohvinurk avada raamatukogus…. käiks inimesi ja ehk tekiks ka raamatusõpru juurde…. Mõni asi võiks ka tasu eest muidugi olla. Tuleb mõelda ja küla elu edendada…..Kahju kui lihtsalt kinni läheb….

Nojah, aga
1 aasta tagasi
Reply to  naine

Spetsialistide ja ekspertide pärast see kinni lähebki.

Nimi
1 aasta tagasi
Reply to  naine

Teades kui vähe inimesi raamatukogudes käib on see asjade loomulik käik ja oli vaid aja küsimus. Tuleb leppida, sest maal pole enam rahvast, on vaid mõned inimesed.
Kusagilt peab eelarvesse raha tulema, aga kui maal elavad suures osas pensionärid, jääb valla kassa kasinaks. Raha toovad maksumaksjad, töötegijad.
Kurb, et nii läks!

Jah muidugi
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Ma ei tahaks küll mingi vandenõu uhhuu teoreetik olla, aga kas see maaelu niiöelda väljasuretamine ei ole juba mitte päris pikk plaan olnud? Avalikult seda välja ei öelda, aga tegudest või siis tegemata jätmistest on ju seda näha. Iive on negatiivne nagunii, mis see arvutus oli, et 50 aasta pärast on eestlane oma kodumaal vähemuses, ma pakun, et rutem, sest eestlase väljaränne on ka päris suur ju. Noor õpib siin riigi kulul ja siis tõmbab aidaa londonisse või kuskile, seal on nii äge, suva see eesti mõtlemine. Ning liitlased võibolla vajavad ka rohkem maatükke kaitse ja ründetehnika paigutamiseks ida ja… Loe rohkem »

Taat
1 aasta tagasi
Reply to  naine

Pakun et nii u 5 aasta pärast on enamus neist nn maaraamatukogudest suletud . Nende aeg on möödas

Vali Reformierakonda!
1 aasta tagasi

Koolid- postkontorid- pangakontorid-sularahaaparaadid-raamatukogud kaotada, s.t ju sihilikku maaelu väljasuretamist.

Taat
1 aasta tagasi

Tühjad koolid , postkontorid kus keegi ei käi , raamatukogud mis seisavad samuti tühjalt… Pangaasutused on eraettevõtted ja samuti ei saa lubada tühjalt seisvaid kontoreid
Nii et tuleks ikka vahest peeglisse vaadata

Maali maalt
1 aasta tagasi
Reply to  Taat

Lugupeetud Taat, kus Sina tead, et ei käi? Kas oled sellest põlvkonnast, kes istus kunagi ammu ENSV aegadel ristmikel ja loendas autosi? Raamatukogud ja väikekoolid täidavad maal muid funktsioone. Mina sain ka ise hiljuti üllatuse osaliseks kui mõni aeg tagasi nimetadi Haapsalut maakohaks. Soojalt soovitan tutvuda küla kogukondadega, kus naabriga koos rõõmustatakse ja kurvastatakse. Vähemalt meil siin maal on selline õhkond!

Maali
1 aasta tagasi

Nüüd on meie praegune riik Lääneranna valda täiega kohale jõudnud. Paneme kõik kinni, mis veel võiks rahvast teenida. Miks seda valda veel vaja on, terve hulga tentsikutega, kes hästi teenivad. Kuhu need valla rahad kadunud on? Sinna on kõva kontrolli vaja.

Mina
1 aasta tagasi

Minu nägemus on see kui valla juhid ei tule toime valla juhtimisega eelarve piires, siis tuleks nad vallandada. Mõelge, kas mõni ettevõte hoiaks tööl inimest, kes ei ole oma ülesannete kõrgusel. Eestis pole veel siiani aru saadud, et inimesed on riigi alustala, mitte number paberil. Sulgedes väikekoole, raamatukogusid, poode peletavad nad viimased inimesed maalt minema ja eelarve kuivab veel rohkem kokku! Kas Eestile on vaja tühja välja, kus puhub tuul? Vastan, muidugi vajavad, sest liitlastel on vaja harjutusväljakuid. PS. Ma pole viimasel ajal kuulnud, et oleks suletud mõni vallamaja ja vallandatud mõni vallaametikn kehva töö tõttu. NB! Kutsun kõiki valima,… Loe rohkem »

Taat
1 aasta tagasi
Reply to  Mina

Tee endale mõni asi selgeks – valla suurim võim on volikogu (rahva valitud ) kellele vallavalitsus allub – tahab volikogu võib vallavalitsuse päeva pealt lahti lasta . Nii et vallas toimuv on ikka pigem tagajärg

Mina
1 aasta tagasi
Reply to  Taat

Tundub, et istud sooja kohapeal ja süüdistad oma ebapädevuses teisi? Huvitav, miks siis rahvas ei saa ebapädevat volikogu liiget tagasi kutsuda? Toon näite, kuidas verevahetus mõjutas meie ettevõte käivet; Meil ettevõttes oli tööl pika aega müügis tubli inimene. Peale sõja algust hakkas vabandama oma kehvades tulemustes küll sõda ja teisi. Täna on tööl uus inimene ja müüginumbrid on suuremad kui kunagi varem.
Loo moraal; Lihtne on oma oskamatust teiste inimese kaela.

Nojah, aga
1 aasta tagasi
Reply to  Mina

Keda sasinna ikka asemele paned. Targemad inimesed poliitikasse ei pidavat väga ronima

Valla elanik
1 aasta tagasi
Reply to  Mina

Kole, mis toimub. Koondage sealt vallamajast: kolm korrust rahvast täis.
Kas Sina, vallavanem, oled jalutanud ümber hüljatud Kasari koolimaja ja võimla (endine rahvamaja). Nii Kasari kui ka Tuudi koolimaja on omal ajal kohaliku elanikkonna jõududega ehitatud. Nüüd aga otsustatakse maha müüa või lihtsalt laguneda lasta.

paliverekas
1 aasta tagasi
Reply to  Valla elanik

Selle koolide sulgemisega seoses laguneb ju ka Palivere mõis. On Riigi Kinnisvara omandis, kes seda pikka aega müüb mingite ulmeliste summade eest. Sadade aastate vanuse mõisamaja katus sajab läbi, maja laguneb. Mis riik see on, kes oma väärikat vara niimoodi kohtleb?

Maali
1 aasta tagasi
Reply to  Mina

Täiesti nõus . Kui valda juhivad nii saamatud inimesed, siis ruttu neist lahti saada. Lääneranna suur vald, kas tõesti võimekamaid juhte poile?

Kersti
1 aasta tagasi

Kultuuriministri ilusad sõnad 1. veebruaril: Peame riigina vastutama selle eest, et kultuur oleks kättesaadav kogu rahvale, kõigile ja kõikjal Eestis. Riikliku tähtsa küsimusena tuleb meil leida lahendusi, kuidas tõsta kohalike kultuuritöötajate palkasid, kuidas leida tuge kultuuriasutuste ülalpidamiseks ja tegevuste finantseerimiseks. Kohtusime eelmisel nädalal omavalitsuste juhtide ning kultuurispetsialistidega, et rääkida kultuuri jätkusuutlikkusest piirkondades. Nii arutelu, uudised kohalike rahvamajade ning raamatukogude sulgemisest, kuid ka koos Eesti Linnade ja Valdade Liiduga läbi viidud küsitlus näitavad, et tõsised arutelud kohaliku kultuurikorralduse väljakutsete osas seisavad ees. Läbi viidud küsitluses kohalike omavalitsuste seas kerkis teravalt üles muuhulgas palgaküsimus, mis mõjutab inimeste motivatsiooni selles valdkonnas töötada. Vaid… Loe rohkem »

Lugeja
1 aasta tagasi
Reply to  Kersti

Karta on et see ongi vaid ilus jutt enne valimisi…

Raamatukogud
1 aasta tagasi

peavad alles jääma, aga see vald tuleks küll laiali ajada. Sel puudub igasugune möte kui juba koolide ja raamatukogude kallale minnakse. Muuseas keda selle kärpekavaga päästetakse?…

Taat
1 aasta tagasi
Reply to  Raamatukogud

Arvajale tuleks saata nende tühjalt seisvate asutuste ülalpidamiskulud – kohe hakkab teist juttu puhuma

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

meil on näitlejate ja teatrite üleküllus
see külvab kokaiini tarbimist nende hulgas

Lembit
1 aasta tagasi

Arbeit maht Frei

...
1 aasta tagasi
Reply to  Lembit

88