Elering: Kärblas maha võetud tamm oli kõrgepingeliinile ohtlik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Ettevõtja Arne Tammele kuuluv Nurgelise põld oligi koht, kus sada aastat rahumeeli kasvanud tamm maha võeti.Foto: Urmas Lauri

Linnamäe külje all Kärblas võtsid töömehed maha kõrgepingeliinile väidetavalt liiga lähedal kasvanud saja-aastase tamme.

Kärbla tamme mahavõtmise kohta nõuab Elering töövõtjalt selgitust, ütles Eleringi pressiesindaja Ain Köster kolmapäeval. Neljapäeva õhtul saatis Elering vahejuhtumi kohta omapoolse selgituse.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lagastamine
3 aastat tagasi

peab löppema.

nagu
3 aastat tagasi

ka liin tammele, kumb seal enne oli, arvake

sorts
3 aastat tagasi

kevadel on iga rohulible alles 2-3 millimeetri pikukene aga siis kui ta maha võetakse/raiutakse , eemaldadakse looduse ringist, halastamatult hävitatakse,mõtlemata nendele tuhandetele sekunditele,mil ta kasvas….nii ei jäägi tast muud alles kui ainult lärm muruniiduki mootorist ja kohutav taimemass sellesama röövelliku masina purustajast lõiketerast…
ma ei saa aru,miks kogu teadlik inimkond veel pole keelanud sellist massimõrva!?

teine. Tamm
3 aastat tagasi

Märka – kaitse!
Rajatava elektriliini ehitusele jäi ette Polli talu 250 aastane tamm, mis oleks läinud maha saagimisele. mina kõlupea võitlesin ja liin veeti tamme juurest kaabelliinina.
Pikka iga sulle Polli talu 255 aastane tammepuu, vaata rõõmuga pealt, mis 330 aastase talu õuemurul toimub!!

teine. Tamm
3 aastat tagasi
Reply to  teine. Tamm

Pärandkultuuri väärtusega, vajalik kaardistada

Kalle
3 aastat tagasi

Kuigi oleks õigem olnud vastupidi, kõrgepingeliin oli ohtlik tammele…

Kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Kummast meil rohkem kasu on, kas elektrist kodudes või üksikust tammest võpsikus? Kas nõustuksite tamme nimel pimedas istuma?
Inimesed oleks nagu aruka mõtlemisvõime kaotanud. Üksikutest puudest, üksikutest lindudest jms on saanud (üli)suured probleemid. Ei osata enam asju tähtsuse järjekorda panna, vist elamegi juba liiga hästi…

Lugeja
3 aastat tagasi

Elektriliinil pole juuri all ja selle oleks saanud ka kõrvalt mööda viia, nii et tamm oleks ellu jäetud.

kirjutaja
3 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

Oled kohanud olukorda, kus puu tõttu hakataks kõrgepingeliine ümber reastama? Absurd. Sinna liinide alla kasvab tahes tahtmata aja jooksul kindlasti uusi puid ka, mida maha võetakse. See on lihtsalt elu. Kui elekter kaob, siis on palju suurem kisa.

K.s
3 aastat tagasi
Reply to  kirjutaja

Oli ju jutt et 100 aastane tamm. Kui see elektrliin ka sama vana on siis ei vasta tõele ju jutt et valguse tõi Eestisse rehvormierakond…Niiet kivi ikka Eleringi kapsaaeda kes oma juhtmed tammikusse vedas…

Ristikas
3 aastat tagasi
Reply to  kirjutaja

Kui tamm oli sajaastane, siis ma olen täiesti kindel, et see kõrgepingeliin kohe kindlasti nii vana ei ole. Üldiselt võiks enne millegi ehitamist arvestada ka elusloodusega, mis jääb objekti lähedusse. Täna meetrine puu on 20 aasta pärast oluliselt suurem ja kui soovitakse seda puud mingil põhjusel säilitada, siis viiakse ehitatav objekt piisavalt kaugele. Aga kus meil keegi midagi mõtleb? Saag aga kätte ja maha.

asjad sassis v Kenaäheke
3 aastat tagasi
Reply to  Ristikas

Ristikas, olete silmi avanud kunagi ja näinud ka, kui pikki maid otse kulgevad kõrgepingeliinid. Kuidas üks üksik tamm saab mõjutada liine? Lihtsalt pole võimalik. Iga puu säilitamine viiks vastasel korral elumajade

oh jah
3 aastat tagasi
Reply to  Ristikas

Ja kui ehitatigi liin hiljem, kui see tamm? Iga üksiku puu juurest mööda kõrgepingeliine igatahes ei juhita. Ja kas seal eemal ei hakka mõni puu kasvama? Ikka hakkab.See pole võimalik. Või säilitame puu ja hakkame kodusid liinidega lõikama, et puud saaksid eluleda? Tahame??

Oh ei
3 aastat tagasi
Reply to  oh jah

mötlemisvöime on inimesed maha jätnud. Kust tuleb see tobe üks ühele piiratud ja pisike mötlemine meil Eestis? On see pika orjaaja vöi kommunismiaja taak? Kas te aru ei saa juba ükskord, et mölemad on tähtsad; nii elekter kui tamm?

Miralda
3 aastat tagasi

Te olete lihtsalt mõtlemisvõimetu!

küsimus
3 aastat tagasi

Miks siis 99 aastat ei olnud ohtliku puuga tegemist?

jajaja
3 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Puud kasvavad aja jooskul. Väga oluline vahe on gabariitidel näiteks 1 aastasel ja 99 aastasel tammel.
Ma kujutan ette, et näiteks siis, kui sinna kohta elektriliin rajati, võis see tamm olla näiteks 40-50 aastane. Ma olen üsna kindel, et sel ajal oli ka see tammekene palju kõhnem.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  jajaja

Kõik õige, aga ole lugenud uurimust, kus väidetakse, et inimene on mõtlemisvõimeline!

jajaja
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

vot seda uurimust ma lugenud ei ole, aga ma soovitan Sul minna peegli ette ja vaadata, kes sealt vastu vaatab.
Saad sa kinnitada- jah see, kes sealt vastu vaatab on mõtlemisevõimeline inemene, kes suudab ka omaenda mõtteid ja tegusid kriitilise meelega analüüsida ja ei suhtu ümbritsevasse enesekeskselt põlguse ja üleolekuga?
Mina, näiteks, enda kohta seda 100% kindlusega väita ei saa. Ikka vahest libastun.