Keskkonnaamet parandab Saastnas Teorehe järvel kalade kudetingimusi

Lääne Elu

info@le.ee

Ehitustööd Teorehel. Foto: Aimar Rakko

Teorehe järv Läänemaal Saastnas on kevadel Väinamere kaladele oluline kudeala. Kiiresti taanduva suurvee tingimustes ei jõua aga kõik koorunud noorjärgud järvest merre laskuda ning hukkuvad. Veetaseme hoidmiseks ehitatakse järve väljavoolule paisregulaator.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko sõnul on Teorehe järv väga kõikuva veetasemega rannajärv, mis paikneb enamiku aastast kitsas ojataolises sängis. Kevadise suurvee ajal laieneb järv aga ümbritsevatele karjamaadele. „Selliselt üle ujutatud luhad on ideaalne kudepaik paljudele meres elavatele kaladele, eeskätt just haugile,“ ütles ta.

Lumevaesele talvele järgneval kevadel taandub suurvesi kiiresti. Marjast koorunud kalade vastsed ja maimud jäävad aga kiiresti taanduva suurvee järel üksikutesse suletud järvesoppidesse lõksu. Nii jõuavad mõnel aastal merre vaid üksikud kalade noorjärgud.

Selleks, et üle ujutatud luhtadel püsiks piisavas koguses vett alates kudeaja algusest kuni samasuviste kalade koorumiseni, ehitatakse järve väljavoolule paisregulaator. Vee hoidmise periood sõltub aastast – tavaliselt algab see märtsi keskel või lõpus ja kestab ligikaudu kaks kuud. Lisaks muudetakse järvel seni veetaset hoidnud maakividest tamm vettpidavamaks ning kaladele rajatakse kärestikuline kalapääs.

Aimar Rakko viitas Rootsi kogemusele tuginedes, et sellise ajutise kunstliku veetaseme hoidmise tulemusel võib laskuvate noorte haugide arvukus suureneda isegi rohkem kui tuhat korda. „Teorehe järve projekti mõju merre laskuvate kalade arvukusele hinnatakse katsepüükidega järgnevatel aastatel,“ sõnas ta.

Teorehe järve kudetingimuste parandustööde maksumus on kokku 155 280 eurot. Töid teeb Nordpoint OÜ ja neid rahastatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi (EMKF) 2014–2020 perioodi vahenditest. Tööd valmivad oktoobri lõpuks.

Teorehe järv Saastnas. Kaart: Google maps
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments