Nõva kool vähendab õpetajate koormust

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Malle-Liisa Raigla
Nõva kool. Malle-Liisa Raigla

Nõva koolist kaob 1. aprillist pool lasteaiakasvataja abi kohta, 1. septembrist koondab kool kaks õpetaja töökohta.

Sellega väheneb Nõva kooli õpetajate palgakulu aastas 36 000 euro võrra. Koormuse vähendamine on osa Nõva kooli kokkuhoiukavast – koolis on vähe lapsi ja vähem õpetajaid, kellele kõigile tuleb palka maksta. „Kokkuhoid võimaldaks Nõva kooli 7.-9. klassi lahti hoida veel ühe aasta,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus Lääne Elule. Lõhmuse sõnul ei tähenda töökohtade vähenemine, et mõni õpetaja tööta jääks. Lihtsalt koormus langeb ja palkväheneb.

Lõhmuse sõnul käib Nõva lasteaias nii vähe lapsi, et koormuse langetamine on mõistlik. „Nimekirjas on neli last; kohal käib üks-kaks, aga on ka täiesti tühje päevi,” ütles Lõhmus. Praegu töötab lasteaias kaks täiskohaga inimest – kasvataja ja kasvataja abi. „Lasteaeda saab 1,5 kohaga pidada küll,” ütles Lõhmus.

Praegu töötab lasteaiakasvataja abi täiskohaga, jääb poole kohaga. Õpetaja täiskohti on 6 ja kolmveerand, jääb 4 ja kolmveerand. Ettepaneku õpetajate koormust vähendada tegi Lääne-Nigula vallavalitsusele Nõva kooli direktor Peeter Kallas. Ise Kallas ettepanekut Lääne Elule kommenteerida ei tahtnud.  Õpetajakohtade vähendamine tähendab seda, et vanemas astmes ei toimu enam ainetunde eraldi, kõik tunnid antakse liitklassides.

Lääne-Nigula volikogu otsustab märtsis, kas kool jätkab 9klassilise põhikooli või kuueklassilise algkoolina. Nõva koolis käib 16 last, tuleval aastal 14 last, palgal on 11 õpetajat. Õpetajatele palka maksab küll riik, aga et lapsi on nii vähe, ei tule riigi antust välja. Lõhmuse sõnul maksab vald Nõva õpetajate töötasuks aastas juurde 100 000 eurot. „Riigilt tuleb 50 000, palgakulu on 150 000,” ütles Lõhmus.

100 000 eurot on Lõhmuse sõnul liiga suur summa. „Küsimus pole selles, et ei peaks üldse juurde maksma, küsimus on summas,” ütles Lõhmus. Kui 7–9. klass sulgeda, väheneks palgakulu tunduvalt. Nõva osavallakogu pooldab 7.-9. klasside sulgemist. Nõva hoolekogu põhikooli säilitamist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
p.g
4 aastat tagasi

hm , kas see on Debelaki uudis voi ,et kergem oleks laseme lahti

Postimees
4 aastat tagasi

Nõva rahvas… On Teitel julgust või ei ole???
Lööge need tiblad mättasse ja korraldage oma elu ise…
Ärge kiunuge…

kohalik
4 aastat tagasi

OLen käinud algkoolis kus õppis ca 20 last. Töötajaid oli koolis 2 õpetajat ja üks koolitädi,kes koristas ja küttis. Üks õpetajatest täitis ka direktori kohuseid. Kõik toimis.

Vanasti
4 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Mitmendal sajandil see oli?

Nüüd
4 aastat tagasi
Reply to  Vanasti

Pole absolutseelt oluline. Oluline on,et õppida ja õpetada saab ka väikeses koolis, väiksema õpetajatearvuga, kui vaid kool eksisteeriks.

Eks
4 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Oli ka külanõukogus esimees ja sekretär

Hehee
4 aastat tagasi

Raha pole, aga oma jopedele “äritoetust” 30 000 võrra ikka jagub. Ja tasuta objekte välja jagada või hankeid jagada. Või sadamaid osta või oma jope poolt vargust mitte tähele panna. Aga süüdi on ikka lapsed, nad isegi ei hääleta, kasutud.

Valimised tulemas
4 aastat tagasi

Jätke need otsustajad valimistel meelde!!

Tänased
4 aastat tagasi

otsused teevad valdavalt pensionärid, neil on täitsa suva, kas kool eksisteerib või mitte. Nemad peavad Nõva elutähtsaks ja edasiviivaks jõuks SADAMAT. Tahaks teada vallalt, mida selle sadamaga ette võetakse.

hehh
4 aastat tagasi
Reply to  Tänased

Mis selle sadamaga ikka tehakse, lastakse otsad vette … kes seda raha ikka loeb, mida sinna “maetakse”. Need müstilised 3 töökohta, mis sadamasse lubatakse on kohe kindlasti see mootor, mis elu siin käima tõmbab, noori peresid meelitab ja iivet suurendab 🙂

bruno
4 aastat tagasi

Tänased otsused on jäävad ja neist sõltub vägagi suurel määral maakohtade tulevik. Pole kooli – pole ega tule ka inimesi, nii lihtne see ongi.

ainult valed
4 aastat tagasi

Probleem,et lapsi pole? Teadaolevalt on vähemalt 5 kui mitte rohkem peret tundnud huvi Nõva kooli ja sealjuures oleva õpilaskodu koha kohta. Ja täna proovib vald õpilaskodu nii kiirelt kui võimalik maha müüa. Miks? Nõva ei anna ju võimalustki ühelegi eemalt tulevale lapsele. Miks?? Ja siis räägitakse,et lapsi ei ole!

kylaline
4 aastat tagasi
Reply to  ainult valed

Täpselt! Need lapsed, kes seda pisikest Nõva kooli vajaksid, need peletatakse eemale. Väga palju on neid lapsi, kes suures koolis ühel või teisel põhjusel hakkama ei saa, aga suudavad seda kenasti teha väikeses koolis, linna kärast/mürast ja pahedest eemal. Vaadake või sedasama Krabi kooli, mis nüüd küll kahjuks sulgemisele läheb. Kindlasti leidub ka Nõvale lähemal niisugusi lapsi, keda see väike Nõva kool suudaks inimesteks kasvatada ja neile väärikas haridus anda. Aga neile ei anta ju võimalustki vaid lüüakse uks nina ees kinni. Miks küll ometi? Kool on, õpetajad on, ruumi on, majutus on(kuniks..), aga ometi keegi neid lapsi aidata ja… Loe rohkem »

Tõnu
4 aastat tagasi
Reply to  kylaline

Meiegi pere plaanis Nõvale kolida ja oma lapsed sinna kooli panna. Uurides selgus aga, et seal on palju nn probleemseid lapsi ja just seetõttu valisime elukohas teise kandi ja panime oma lapsed sealsesse kodukohajärgsesse kooli. Ei taha, et oma lapsed peaksid õppima koos probleemsete mujalt tulnud lastega.

nimi
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

eks ta nii ole, aga mind häiris Sinu jutus väljend “mujalt tulnud”. probleemseid lapsi on igas koolis, kas siis kohalikud probleemsed on kuidagi paremad kui mujalt tulnud probleemsed? iga laps on erinev, kes tervise, kes sotsiaalsete oskuste, kes õpitulemuste poolest, olgem tolerantsed

Häbiväärne Tõnu
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

See on ju puha vale mida siin pritsid! Palju neid “probleemseid” lapsi seal siis on? Kas see, kui laps ei suuda suure kooliga harjuda teeb temast “probleemse” ?? Häbi peaks sinusugusel olema. Et sinu lapsed sinust arukamad kasvaksid ja tolerantsust õpiksid!!!

mõni inimene ei õpigi
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Tõnu on ehe näide empaatiavõimetust ja mitte tolerantsest inimesest. Ehk ongi kohalikel parem, et niisugust inimest kogukonda ei võetud? Käärib seal niigi ilma Tõnuta juba.

ajupuue
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

et need Tõnu käbid kännust kaugemale kukuks.vastik lugeda ebakompetentsete lapsevanemate juttu kuidas tema ideaalne laps peab probleemsetega koos koolis käima.ehk peaks Tõnu ise tagasi kooli minema?

kust sellised küll tulevad
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Uskumatu küünilisus! Mujalt tulnud probleemsete lastega??? Sul peab tõesti mingi puue olema.

kindlameelne propagandist
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Nõva koolis on 16 õpilast, kellest mujalt tulnuid on palju? 2? 3?

Selgelt ajab Tõnu pada ja ilmselt pole tal vähimatki kokkupuudet Nõva ega Nõva kooliga olnudki. Hea näide propagandast.

Tõnule
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Ükski laps ei ole sündinud probleemseks. Sellele aitab kaasa ühiskond. Praegused lapsed on mõne aasta pärast need , kes hakkavad otsustama riigi tuleviku ja seaduste üle. Miks me nad praegu unarusse jätame? Väga madala mätta otsast vaadatud seisukoht. Praeguses olukorras, kus sündivus nii väike on iga laps kulla hinnaga, rääkimata muust!

totakus kuubis
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Äärmiselt solvav on nimetada mujalt tulnud lapsi probleemseteks. Sa vaata oma probleemid enne üle ja tegele nendega!!!!

teadmiseks
4 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

Härra Tõnu,pole ühti ideaalset, veatut inimest, niisamuti ei sina ega ka sinu lapsed. Näita last, kes poleks lapse eas ühtki probleemi tekitanud.

Võibolla oligi Nõvale kolimata jäämine teie ainus õige otsus elus, sest ei suuda hästi ette kujutada ideaalsete inimeste elu probleemses Nõvas probleemsete lastega. Tülgastav!

kahepalgelisus
4 aastat tagasi
Reply to  ainult valed

Nii on jah. Võõrastele näidatakse ust , aga omi lapsi Nõvalt tassitakse Harju-Ristile kooli.

Valla Hala
4 aastat tagasi

Lehest võib lugeda pidevat Lääne-Nigula hala teemal “raha pole” kuid mitte ühtki uudist kuidas raha läbi erinevate projektide võimalik leida oleks ja kas ääne-Nigula vald seda näiteks Nõva kooli jaoks ka teinud on. Kas on vald püüdnud ühtainumastki lahendust peale resoluutse sulgemise veel leida? Muudkui raha pole ja raha pole. Raha on ja kuidas veel, kui see oma eestaskust tagataskusse tõstmata jäetaks ja vajalikku kohta suunataks!

aga
4 aastat tagasi
Reply to  Valla Hala

selleks et mujalt rahastust otsida peab leiduma ka pädev küsija ning projektikirjutaja. ilmselgelt neid valla eesotsast ei leia. pole tahet pole ka tegijat.

Nõvamees
4 aastat tagasi
Reply to  Valla Hala

Lääne-Nigula valla eelarve on nii planeeritud, et jagub valla valitsemise personalikuludeks ja ametnike armeele jõulupreemiat maksta. Kuna ametnike excel näitab Nõva kooli ülalpidamise kulusid valla keskmisest suuremana, siis pole keeruline volinikele selgeks teha, et Nõva kooli pidamine on kulukas ja tuleb kokku hoida, kinni panna, sulgeda jne. Pealegi volinike oma piirkonna kultuuripaleed, “keisri jala käimise kohad” ja valla sadamate olmehooned vajavad investeeringuid. Kuna kõiki vajadusi korraga eelarvest finantseerida pole võimalik, siis volikogus jääb tugevam hääl peale. Kuigi riik on lubanud regionaalpoliitikat toetada, siis on see valimislubaduseks jäänud. Riigi regionaalpoliitika peaks tähendama väiksema piirkondade toetamist ja erisusi sh kooli pidamisele peale… Loe rohkem »

Tähelepanek
4 aastat tagasi

Nõva ümber toimuvaga meenub poe taga kuuldud külameeste jutt.
Poisikesed mänguhoos otsustasid koerale sulatõrva tagumikku panna. Kui siis vaevatud koer haledalt niutsus, olid poisid lohutamas :” Kutsu, kutsu, me teame küll, et valus on, aga pigi PEAB pe…sse minema!”

huvitab
4 aastat tagasi

Kas direktori koormust ka vähendatakse?

ikka huvitab
4 aastat tagasi
Reply to  huvitab

Mida miinuste panijad siis arvavad, vähendame õpetajate koormust, kõike on vähem, ja direktor endiselt sama koormusega? Oma jope, loll aga armas?