Aleksander Kreegi mälestusvõistlustel saavutati tipptulemusi

Võistlejad saavutasid isiklikke rekordeid. Foto: erakogu

Lihulas olid laupäeval Aleksander Kreegi mälestusvõistlused kuulitõukes. Juba kuuendat aastat kogunevad Lihula gümnaasiumi staadionile Eesti parimad kuulitõukajad, et mälestada just sellest Lääne-Eesti väikelinnast pärit 1938 aasta Euroopa kuulitõukemeistrit.

Tänavu möödub kuulisangari sünnist 105 aastat ja juubelivõistlusele oli tulnud Eesti meeste kuuliedetabeli esikuuikust koguni viis meest. Kohal oli Eesti parim naiskuulitõukaja ja paljud meie vabriigi parimad noored.

Juubelivõistlusel oligi lisaks täiskasvanute võistlusele palju tähelepanu pööratud noortele. Neile oli kavas võistlused koguni kolmele vanuseastmele.

Kokku tuli kuuliringi 35 sportlast, 17 spordiklubist või koolist.

Päev algas noorte võistlustega.  Tütarlaste võistluse võitis Lihula gümnaasiumi sportlane Maarja Kolotšev, talle mõõdeti 2 kilogrammise kuulikaare pikkuseks 7.25. Teine oli Anne-Marie Raudkivi Võrust ja kolmas Mirell raja Kõmsi algkoolist. Tulemused vastavalt 6.76 ja 5.55.

Noormeeste U14 võistlusel tegid lisaks teistele kaasa Eesti noorte meistrivõistluste selle vanuseklassi kuues ja kaheksas, Ragnar Maripuu ja Kevin Leemets. Nende kahe noormehe vahel käis väga tihe rebimine Kevin Leemets . Läänemaa kergejõustikuklubist tõukas kohe esimesel katsel 10.24 ja juhtis võistlust kuni viimase katseni. Siis sai SK Fortis spordipoiss Ragnar Maripuu aga 3kg kuuli hästi lendama ja tulemus 10.55 tähendas Aleksander Kreegi mälestusvõistluste võitu. Kolmandaks tuli Vatla sportlane Joonas Vestli tulemusega 9.22. Selle vanuseklassi sportlaste poolt sai näha viie isikliku rekordi sündi.

Neiud ja noormehed vanuseklassis U16 pakkusid pealtvaatajatele samuti viis isikliku rekordi parandust. Neidudest tõukas 3kg kuuli isiklikuks rekordiks 9.63 Eliise Kolotšev ja võitis esikoha. Läänemaa kergejõustikuklubi sportlane tõusis sellega ka hooaja edetabelis esimese 30 hulka.

Noormeestest pani oma paremuse maksma Virtsu kooli õpilane Robert Idvani, kes saavutas  4kg kuuliga uue isikliku rekordi – 10.70. Võitja koolivend Tõnu Raudkivi suutis teisena 9.18 ja Läänemaa KJK sportlane Paul Lomp kolmandana 7.77. Ta edestas neljanda koha saavutanud Stefan-Lauri Mölderit kõigest kaheksa sentimeetriga.

Selle võistluse kõige vanemas noorte vanuseklassis, U18 klassis nägi nelja isikliku rekordi parandust ja mitmeid väga ilusaid kuulikaari. Noored sportlased saavutasid neli isiklikku rekordit ja nii mõnigi tegi Eesti hooaja edetabelis korraliku tõusu.

Neidude vanuseklassis võitis kindla esikoha Taru ülikooli ASK esindaja Kärt-Trinity Sillaots. Selle aasta Eesti noorte meistrivõistluste pronksmedalist ja Rukilillemängude võitja kettaheites tegi vägeva isikliku rekordi nüüd kuulitõukes. Tema parimaks mõõdeti selles võistluses, 11.66. Maria Reks Läänemaa KJK-st tõukas samuti isikliku rekordi, 9.47. Kolmas oli Virtsu kooli sportlane Ly-May Raudkivi. Neiud tõukavad selles vanuses kolme kilost raudmuna.

Noormeestest käis tihe rebimine Lihula gümnaasiumi õpilase Kevin-Reidar Bachausi ja Noarootsi gümnaasiumi õpilase Reno Põdersoni vahel. Bachaus läks avakatselt tõugatud 10.24 juhtima, kuid eelviimases voorus tõukas Põderson 5kg kuuli 11.45 ja võitis.

Naiste ja meeste võistlusel oli tänavu kõige rohkem osalejaid, kogu Eesti paremik. Kahjuks pidi viimasel hetkel loobuma kaks nädalat tagasi Eesti rekordit parandanud ja eelmisel aastal just Lihulas esmakordselt üle 20 meetri tõuganud Eesti esinumber Kristo Galeta.

Naiste võistluses ei olnud vastast Kätlin Piirimäele. Koigi kergejõustikuklubi sportlase võidutulemuseks mõõdeti 15.81. Ühtlasi püstitas ta sellega Lihula staadioni kuulitõukerekordi.

Priimäe seljataga käis aga väga tihe rebimine. Teiseks tõukas ennast uue isikliku rekordiga Kärt-Trinity Sillaots ja kolmandaks Lihula sportlane Ene Siitsmann. Tulemused vastavalt 10.20 ja 9.29.
Esikolmiku seljataga oli väga tihe võistlus. Näiteks viies kuni seitsmes koht olid kaheksa sentimeetri sees.

Pärast meestevõistluse avakatset juhtis võistlust Kert Piirimäe 18.32. Tema lähim jälitaja Jander Heil suutis 17.56 ja Fred Vali 15.97. Enne kolme viimast katset ja ühtlasi ka regrupeeringut juhtus aga nii mõndagi.

Fred Vali, 42 aastane Haapsalu KJK sportlane lennutas kolmandas voorus kuuli nii kaugele, et saavutas isikliku rekordi – 17.30.

Viimased kolm vooru tõid aina häid tulemusi juurde. Võistlust hakkas juhtima Karl Koha, kes sai enda parima tulemuse 15.43, talle järgnes Kevin Sakson 15.72 ja Raido Kalbach 16.18. Viiendas voorus pani aga staadioni rõkkama Jander Heil. Seitsmekilone raudmuna maandus 18 meetri ja neljakümnekolme sentimeetri kaugusele. Kert Piirimäe, kellel olid kolm katset ebaõnnestunud, jättis viienda sootuks vahele. Hoidis vigastatud kätt kinni ja sidus sideme viimaseks, kogu võistluse viimaseks tõukeks korralikult kinni. Kert Piirimäe tõukas 18.49. Kuue sentimeetriga oli ta võtnud isikliku rekordiga esikoha juba end võitjana tundnud Jander Heililt.

Naiste, meeste esikohad läksid ühte perekonda ja õde-vend Kätlin ja Kert Piirimäe laususid, kui ühest suust: „Väga hästi korraldatud võistlus. Siin oli hea hästi tõugata. Oleme väga rahul.“

Haapsalu mees Fred Vali oli uueks margiks valmis. Seda tema viimased võistlused ka näitasid. „Tulin Lihulasse hea enesetundega, viimased võistlused on kogu aeg kuueteist meetri lõppu tulnud. Nüüd siin tuli siis lõpuks üle 17 meetri ja uus rekord ära, väga hea,“ ütles Vali.

Naised:

  1. Kätlin Piirimäe- Koigi KJK- 15.81
  2. Kärt-Trinity Sillaots – Taru Ü ASK- 10.20
  3. Ene Siitsmann- Lihula- 9.29
  4. Janne-Ly Siimon- Lihula- 9.02
  5. Maria Reks- Läänemaa KJK- 8.19
  6. Janet Peet- Lõuna-Läänemaa JK- 8.17
  7. Eliise Kolotšev- Läänemaa KJK- 8.11
  8. Mare Sillaots- Tartu- 7.68
  9. Ave Nellis- Vatla- 7.28

Mehed:

  1. Kert Piirimäe- Koigi KJK- 18.49
  2. Jander Heil- KJS Sakala- 18.43
  3. Fred Vali- Haapsalu KJK- 17.30
  4. Raido Kalbach- Tallinna SS Kalev- 16.18
  5. Kevin Sakson- Haapsalu KJK- 15.72
  6. Karl Koha- Audentes SK- 15.43
  7. Rait Raju- Audentes SK- 14.30
  8. Rivo Tamm- Kullamaa- 14.17
  9. Egert Miljan- SK Fortis- 12.78
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments