Haapsallase projekt sai riikliku auhinna

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Huvitava bioloogia kooli projektijuht Helen Pikkat (keskel) vastu võtmas teaduse populariseerimise auhinda žürii esimehelt akadeemik Ene Ergmalt (paremal). Foto: Eesti Teadusagentuur

Haapsallasest ornitoloogi Tarvo Valkeri juhitud huvitava bioloogia kooli projekt pälvis teaduse populariseerimise riikliku auhinna.

„Huvitava bioloogia kooli looduskeskkonna-alaste katsete projekt lasteaedades sai teise preemia,” teatas Valker. Projekti juhtis haapsallane Helen Pikkat.

Pikkat koostas lasteaiaõpetajaile juhendid ja töölehed katsete läbiviimiseks, tulemuste jälgimiseks ja lastele selgitamiseks. Projektis osales 150 lasteaiarühma, sh Läänemaa lasteaiad, näiteks Martna ja Taebla lasteaed.

Lapsed uurisid näiteks, kuidas taimed vett juhivad – panid selleri toiduvärviga värvitud vette ja nägid, kuidas taim värvi muutis. Veel uurisid lapsed hallituse teket – üks saiaviil pandi sooja, teine külma ning jälgiti, kuidas hallitus areneb.

Samtui said lapsed teada, miks on loomadele vaja rasvakihti – panid käe jääkuubikutega vette. Esimesel korral oli käsi paljas, teisel korral oli käe ümber võikihiga kaetud kott.

Teaduse populariseerimise auhinda antakse välja 2006. aastast. Seda rahastab haridus- ja teadusministeerium ning välja annavad Eesti Teaduste Akadeemia ja Eesti Teadusagentuur.

Auhinna eesmärk on tunnustada teaduse populariseerimisega tegelevaid inimesi ja tõmmata tähelepanu teaduse ja tehnoloogia avalikkusele tutvustavamisele.

Auhind anti üle läinud nädalal Tartus Dorpati konverentsikeskuses konverentsil „Teadus sotsiaalmeedias – meelelahutuse ja müra vahel?”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments