Ilon Wikland sai esimesena Rootsi kirjastajate ühingu vastloodud auhinna

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ilon Wikland. Foto Arvo Tarmula

Täna, 26. novembril annab Rootsi kirjastajate ühing (Svenska Förläggareföreningen) raamatuillustraator Ilon Wiklandile tehtud töö eest üle ühingu vastloodud auhinna.

14aastaselt Eestist sõja jalust Rootsi põgenenud Wikland leidis Rootsis oma kutsumuse illustraatorina. Koos lastekirjanik Astrid Lindgreniga, kellega Wiklandit ühendas eluaegne sõprus ja koostöö, lõid nad nad mitme põlvkonna lastele üle kogu maailma unistuse kadunud Rootsi idüllist, põhjendas Rootsi kirjastajate ühing auhinna andmist.

Kirjastajate ühingu auhind on loodud selleks, et tunnustada ja esile tõsta elusolevat autorit, kelle looming on kestva väärtusega ja kes oma tööga on märkimisväärselt mõjutanud Rootsi kirjandust.

Åsa Warnqvist Rootsi lastekirjanduse liidust on öelnud, et Wiklandit seostatakse sageli suviste niitude ja Bullerby idülliga, kuid teda teeb kunstnikuna huvitavaks just oskus anda edasi elu tumedamaid hetki.

Ilon Wikland ise on öelnud, et kui lapsed raamatu avavad ja pilte vaatavad, siis nad näevad, et seal ei juhtu midagi. Sageli on seal lihtsalt tunded. „Olen alati tahtnud joonistada tundeid,” vahendas Rootsi kirjastajate ühing Wiklandi sõnu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz