Andrus Karnau: kuidas ninasarvikust saab orav

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Andrus Karnau. Foto: Arvo Tarmula

Andrus Karnau.
Foto: Arvo Tarmula
Keskerakond läheb iga päeva aina rohkem Reformierakonna nägu. Kohmakast ninasarvikust sirgub vilgas orav. Asi pole ainult tuntud poliitikute Andrei Korobeiniku ja Imre Sooääre üleminekus. Toimumas on enamat, asi on valimisprogrammis.

Sotsiaalmaksulagi – järjekordne maksusoodustus, mis defineerib Eestit ebavõrdse ühiskonnana – on vaid üks näide poliitiliste otsuste pikas rodus, mis nihutavad Keskerakonna positsioonile, kus palju aastaid on olnud Reformierakond.

Kuigi 2015 lubas Keskerakond, et ei erasta strateegiliselt olulisi riigiettevõtteid, sest need peavad olema Eesti elanike kontrollitavad, mitte börsi huvidele allutatud, siis Jüri Ratase valitsus viis Tallinna Sadama vähemusosaluse börsile.

Kuigi Reformierakonna endised rahandusministrid on rünnanud Ratase valitsuse eelarvepoliitikat kõigest väest, pole Keskerakond loobunud tasakaalustatud riigirahandusest. Majanduskasvu aja hea maksulaekumine on selles oma osa mänginud, aga riigi rahandusega tundub kõik korras olevat. Ratase valitsus tõstis ja tõstab peretoetusi. Nüüd siis veel sotsiaalmaksulagi.

Reformierakonna trumpkaardid on märkamatult libisenud Keskerakonna pihku. Tahate tasakaalus riigirahandust? Palun! Tahate erastajat? Palun! Tahate kõrgepalgaliste maksusoodustust? Tehtud!

Kui midagi on veel Edgar Savisaare Keskerakonna poliitikast alles, siis erakorralise pensionitõusu lubadus ja tasuta bussiliiklus. Ettevõtete tulumaks on unustatud.

Ühes asjas on Keskerakond endiselt niisama osav kui Savisaare ajal – demagoogias. Sotsiaalmaksulagi aitab parandada vähem kindlustatud inimeste heaolu, ütles peaministri büroo juht Tanel Kiik ERRi vahendusel.

Sotsiaalmaksulagi Keskerakonna pakutud kujul läheb maksma 70 miljonit eurot aastas. Kolmandik sellest haigekassa ja kaks kolmandikku pensionikassa arvel. Madalapalgaline enamus peab selle võrra rohkem püksirihma pingutama. Kui jõukad vähem maksavad, peab keegi tulude puudujäägi katma.

Sotsiaalmaksulae seadmine läheb vastuollu nii pensionikassa kui ka haigekassa solidaarsuse põhimõttega. Me kõik panustame ühtedel ja samadel põhimõtetel, mitte nii, et keegi panustab vähem, aga saab teistega samamoodi. Kui üle 5284 euro (ehk neljakordse 1321 eurot) palka saav inimene läheb arsti juurde, kas siis öeldakse, et ravime osaliselt teie kopsupõletikku? Või kas pensionile jäädes saab kõrgepalgaline vähem pensioni, sest tööelu ajal oli tal piisavalt suur sissetulek, et enda vanaduspõlv ise kindlustada?

Valimisvõidu nimel tuleb leida ühiskonnas võimalikult lai toetajaskond. Reformierakond võitis valimised pärast seda, kui oskas välja murda ettevõtjatest erastajate mainest ja saada pensionäre ning noori peresid toetavaks parteiks. Kui uskuda äsjast avaliku arvamuse küsitlust, siis vaesed on Keskerakonnal niigi pihus. Kantar Emori uuringu järgi vähem kui 500 eurot pereliikme kohta teenivate inimeste hulgas eelistas 33,3 protsenti Keskerakonda. Sotsid on selles rühmas alles neljandad Reformierakonna ja EKRE järel.

Valimiste võitmiseks tuleb Keskerakonnal võidelda jõukate tähelepanu eest. Üle 900 euro pereliikme kohta teenivat inimeste hulgas on Keskerakond alles kolmas oravate ja Helmete järel. Reformierakonna liidrid ütlevad, et nende poliitika lubab suuremat palka teenida ja jõukamalt elada. Ratasel ja tema kampaaniameistreil tuleb nüüd ka see loosung üle lüüa. Pärast seda ei ole majandusküsimustes vahet, kas valida orav või ninasarvik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mats
5 aastat tagasi

Ei ole nendest moondajatest ja moondustest meile mingit abi.Meie riiki tahetakse selle ninnu-nännu varjus neegreid ja araablasi täis vedada,et saaks hävitatud see rahvusriik(ainuke nurgake maamunal kus on olnud ja peb jääma alles)MEIE EESTI!
Tulge parem esmasp.26.11.2018. kl.10:00 parlamendi ette ,kaitsma oma kodumaad!!!

Libe
5 aastat tagasi

Kuidagi paksuks oled näost läinud.

Kodanik
5 aastat tagasi

Ninasarvikust ei saa kunagi oravat ükskõik kui palju ka ei pingutaks. See, et ninasarvik tahab olla orava moodi on iseenesest mõistetav.