Sauna Cup püstitab igal aastal rekordi (Vaata ka turniiri ajakava!)

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tallinna Sungate (tumedas) naiskond ei andnud finaalmatšis Rapla Sibatigule (helesinises) hetkegi kergemalt hingata.
Sauna Cup 2016. Foto: Arvo Tarmula

Nädalavahetusel peetakse Haapsalus juba 19. korda veteranide korvpalliturniiri Sauna Cup.

„See peaks olema Euroopas suurim samalaadne võistlus,” ütles võistluse peakorraldaja Rudolf Lumiste. Tänavu osaleb rahvusvahelisel turniiril ligi 50 võistkonda seitsmest riigist. Kolme päeva jooksul peetakse üle saja mängu.

Lumiste sõnul on Haapsalu võistlust tunnustanud ka Euroopa seeniorkorvpallurite liit ESBA (European Seniors Basketball Association), kes on turniiri lisanud oma kalendrisse. Peaaegu igal aastal on turniiril püstitatud uus osavõtjate rekord. Nii ka tänavu.

„Rekord,” nentis võistluse korraldaja Rudolf Lumiste. „Huvilisi oli rohkem, aga tõmbasime joone vahele.”
Sauna Cupil osalevad veteransportlased Eestist, Lätist, Leedust, Poolast, Horvaatiast, Venemaalt ja Soomest. „Horvaadid tundsid pikka aega huvi, tänavu ongi nad kohal,” lausus Lumiste.

Võistlejaid, treenereid ja kohtunikke on kokku umbes 500. „Hotellid ja muud majutuskohad on korvpallureid täis,” kirjeldas Lumiste nädalavahetuse olukorda. Inimesed saavad tööd ja leiba.”

Veteranide korvpall sobib Lumiste sõnul sügisesse Haapsallu imehästi. „Vanad inimesed saavad kokku, teevad sporti, peavad pidu, meenutavad vanu aegu. See ongi Haapsalu turniiri edu valem,” arutles Lumiste ja lisas naerdes: „Jalad jäävad aeglasemaks, aga suu hakkab kiiremini käima.”

Cramo eest mängivad Kaleviga NSV Liidu meistriks tulnud mehed nagu Sergei Babenko, Harri Drell ja Aleksandr Karavajev. Tartlastest toob Lumiste esile Toomas Liivaku. „Vanad Žalgirise vennad, samuti Riia ASKs mänginud mehed,” lisas Lumiste loetellu ka leedukad ja lätlased.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles mängib, nagu ka varasematel aastatel, Est-Transi meeskonnas.
Naistest on kohal veteranide klassis mullu maailmamängudel kulla ja tänavu Euroopa meistrivõistlustel hõbeda saanud tartlanna Sirje Kikas.

„Ma olen litsentseeritud korvpallikohtunik, võin ka vilistada,” ütles Lumiste. Mänge vilistavad umbes 25 kohtunikku kõikjalt Eestist. „Tippkohtunikud, näiteks Mati Proos, Ants Eek ja palju teisigi,” ütles Lumiste.

Igat mängu jälgib kolm kohtunikku, mängitakse neljal väljakul, kaks neist Wiedemanni spordihoones, kaks Lihula mnt spordihoones.

1. oktoobrist hakkasid kehtima uued korvpallireeglid. „Meie mängime veel vanade reeglite järgi,” tõdes Lumiste. Uute reeglitega tehakse mäng NBA eeskujul kiiremaks.

Lumiste sõnul sündis Sauna Cupi idee läinud sajandi viimasel aastal, kui sõpruskonnast saadi kokku viis meeskonda ja mängiti esimene turniir. Aastast aastasse populaarsust kogunud turniir muutus rahvusvaheliseks 2005. aastal, kui turniiril osales lätlaste naiskond.

Reede õhtul algava ja kuni pühapäevani kestaval turniiril peetakse enam kui 100 kohtumist. Mängud algavad reede õhtul kell pool seitse Haapsalu Wiedemanni spordihoones. Sissepääs tasuta.

Sauna Cup 2018

  • Osalevad veteranid alates 35. eluaastast.
  • Toimub 12.–14. oktoobril Haapsalus.
  • Mängitakse neljal väljakul Wiedemanni ja Lihula mnt spordihoones. Mänguaeg 2 x 10 minutit.
  • Kokku peetakse üle 100 mängu.
XIX Sauna Cup 2018 turniiritabel
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments