Mitu tuhat Läänemaa peret jäi TV3 pildita

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lea Lai, TV3. Foto Kristjan KoskPiirsalus elav Lea Lai enam tavaantenniga TV3 vaadata ei saa. Foto Kristjan Kosk

Piirsalu külaseltsi esimees Lea Lai oli üks neid Läänemaa elanikke, kelle teleriekraanilt vaatas kolmapäeva hommikul TV3 programmi asemel vastu vaid sahisev ekraan – TV3 üleviimine väiksema levialaga võrku jättis Läänemaal telekanalita mitme piirkonna tavaantenniga televiisori vaatajad.

„See rabas meid, jah, hommikul, et enam TV3 ei näe,” ütles Lai kolmapäeva päeval. Ta lisas, et teadis küll TV3 võrguvahetusest, kuid nii nagu ikka, jõuavad sellised asjad kohale ikka ootamatult.

Kolmapäeva hommikust viis teleülekandefirma Levira telekanali TV3 väiksema levialaga Multiplex6 võrku ja selle tulemusena lõpetasid töö saatjad, mis seni tagasid tavaantenniga vaatajaile TV3 pildi mitmel pool Läänemaal. Võrguvahetus puudutab poolt Nõva valda ja Dirhami piirkonda, Piirsalu-Risti kanti, Koluvere ja Kullamaa ümbrust, Matsalu lahe lõunakalda külasid, Tuudi ümbrust kuni Vatla kandini välja. Maksuliste kanalite kaudu koju jõudvat telepilti muudatus ei puuduta.

Terves Eestis jääb TV3 telekanali vaatamise võimaluseta hinnanguliselt 15 000 tavaantenni kasutavat peret. Levira tasuta TV turundusjuhi Andres Tarto sõnul pole neil täpseid arve. kui paljusid Läänemaa peresid võrgumuudatus puudutab, kuid tõenäoliselt vaatab kõnealuses piirkonnas telerit tava-antenniga mõni tuhat inimest.

Võrgumuudatus on ka Levirale tööd juurde toonud. „Inimesed ikka pöörduvad meie poole, tunnevad muret ja küsivad nõu. Püüame neid aidata nii hästi, kui saame,” kinnitas Tarto. 

Kõige rohkem puudutab TV3 kadumine hajakülades elavaid televaatajaid, sest suuremais külades on oma võrgud ehitanud tasulise teenuse pakkujad.

Lihula arendusnõuniku Margus Källe sõnul polnud kolmapäeval telepildita jäänud vallaelanikke vallamajas muret kurtmas käinud. Ta lisas, et Lihulas kasutavad paljud televiisori vaatamiseks Elioni teenust, kuid külades on nii ja naa. „Palju oleneb ka masti kõrgusest, signaali tugevusest ja sellest, kas on takistuseks puid ja künkaid,” ütles Källe.

„Praegu pole hädakisa veel kuulda olnud,” ütles ka Nõva valla arengu- ja planeeringuspetsialist Aivi Heinleht kolmapäeval. Tema sõnul on paljud Nõva valla elanikud telekanalite vaatmiseks mingi lahenduse leidnud – kasutatakse näiteks Starmani või Viasati teenuseid.

Lai ütles, et Piirsalus oleks TV3 edasi vaatamiseks võimalus otsida üles satelliidiantenn või liituda Viasatiga. Nende pere on varem Viasati teenust kasutanudki, kuid pärast firma soovi lepingut muuta ja lepingutasu tõsta lõpetasid Liivad Viasatiga lepingu. „Muidugi saab ka internetis saateid järele vaadata, kuid kõiki saateid seal pole ja pealegi elame sellises augus, kus ka internetilevi on kehv,” rääkis Lai.

Kui ühe telekanali kadumine hajaasustusega külades elu veel seisma ei jäta, siis nigel telefoni- ja internetilevi piirab kohalike hinnangul tõsiselt kohalikku elu ja arengut. „Pead teadma, millise künka otsas millisel mobiilioperaatoril levi on,” tõi Matsalu kandis Metskülas elav Krista Kallavus näite. Kui pole mobiililevi, ei saa politseisse või päästeteenistusse helistada.

Kallavuse sõnul on tekkinud nokk-kinni-saba-lahti-olukord – teenusepakkujad ütlevad, et äärealadesse pole mõtet panustada, sest seal ei ela inimesi. „Aga inimesed, kes tahaksid siin elada ja kohapeal töötada, ei saa seda teha, sest puudub sidevõimalus,” rääkis ta. 

Kuidas toimida, kui televiisorist enam TV3 pilti ei näe, õpetab Levira tasuta TV toote- ja turundusjuhi Andres Tarto.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
8 aastat tagasi

meil on Mang

asdad
8 aastat tagasi

piirsalus on valguskaabel ja elion

Pragaja.
8 aastat tagasi

Mitte ükski saatja ei lõpetanud tööd!
Töösse pandi juba kuu aega hoopis uus saatja, nn. MUX_6, kuhu siis ka TV3 kolis. Selle võimsus on aga Uuemõisas hoopis 2x suurem, kui eelmisel, MUX_1 saatjal.
Kes taevast tahab TV3 näha, peab igal juhul Viasatiga liitumise tegema, ainult antenniväljaotsimisest vähe abi.

osavnäpp
8 aastat tagasi

TV3-järelvaatamine tasuline omasaadetel, tuleb registreeruda ja osta pilet

põgenege
8 aastat tagasi

kreekasse, tagasi tulete pagulase staatuses ja riigi garanteeritud ilusa elu peale

mx
8 aastat tagasi

See näitabki et neegrite heaolu ja ameerika onude heaolu tagamine on tähtsam kui enda rahva oma

kohalik
8 aastat tagasi

Ühes lõigus juttu Laiast, siis järsku Liivast.
Viasat ei ole muuseas ainus lahendus, meil on näiteks Starman.