Valkerite loodud õppekeskkond sai aasta keskkonnateo tunnustuse

Madiken

madiken@le.ee

eestisood
Õppekeskkond “Eesti sood”. Foto: repro

 

Eile õhtul andis keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus üle auhinnad ja tänukirjad tänavustele keskkonnavaldkonna parimatele, teatas Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja. Aasta keskkonnateo tunnustuse sai teiste seas ka läänlaste Marko ja Tarvo Valkeri osaühingu Naturewalk õppekeskkond “Eesti sood”.

“Eesti sood” valmis Kohila keskkonnahariduse keskuse tellimusel. Virtuaalõppekeskkonnas tutvustatakse Eesti soid ja Rabivere raba, antakse ülevaade soo arengufaasidest, tutvustatakse rabas kasvavaid taimi ja seal elavaid loomi. Õppekeskkonna peaeesmärgiks on toetada põhikooli riikliku õppekava teema „Soo elukeskkonnana“ õpet, aga ka presenteerida Kohila piirkonna väga kaunist ja avastamisväärt loodust, kirjutatakse Kohila keskkonnahariduse keskuse koduleheküljel.

Aasta keskkonnategu 2013 konkursile laekus tänavu 16 projekti. Kõige rohkem sai rahvahääletusel hääli MTÜ Eesti Ornitoloogiaühingu projekt “Talvine aialinnuvaatlus”. Ornitoloogiaühing pälvis keskkonnateo tiitli ka möödunud aastal. Tegemist on Eesti suurima kodanikuteaduse projektiga, milles osales 2013. aastal 2501 vaatlejat. Projekti raames tuleb jaanuarikuu viimasel nädalavahetusel leida üks tund, minna aeda või parki ja märkida üles seal kohatud linnuliigid.

Aasta keskkonnategu 2013 tunnustused said ka Porkuni kooli matkaraja loomine, Eestimaa looduse fondi talguprogramm ja Tartu keskkonnahariduse keskuse Tartu loodusmaja valmimine.

Aasta keskkonnasõbraliku ettevõtte üldvõitja on OÜ Werrowool. Werrowool toodab Eesti kohalikest paberijäätmetest keskkonnasõbralikku soojustusmaterjali tselluvilla. Ettevõte saab keskkonnainvesteeringute keskuse toel valida välja pakutud auhindade seast keskkonnatulemuslikkuse või enesetäienduseks auhinna, mille maksimaalne väärtus on 35 000 eurot.

Keskkonnasõbraliku toote või teenuse kategoorias oli võitjaid kaks: OÜ AusDesign ja OÜ Werrowool. AusDesign tegeleb upcyclinguga ja toodab tekstiilijäätmetest uusi disainrõivaid. Samas kategoorias tunnustati veel OÜ Bikeepi innovaatilise jalgrattaparkla loomise eest ja Tallinna paberikoda põneva seemnepaberi tootmise eest.

Keskkonnasõbraliku tootmisprotsessi eest pälvis võidu OÜ Saidafarm, kes rajas mahepõllumajandusliku vee taaskasutamise eesmärgil tõhusa vee taaskasutamissüsteemi. Tunnustati ka AS Sisustuseksperti kaupluste külmasüsteemidest tekkiva soojuse küttesüsteemis efektiivse kasutamise eest ning AS Green Marine’i õlijäätmete tõhusa ning keskkonnasõbraliku puhastusprotsessi eest.

Keskkonnajuhtimise kategoorias pälvis võidu Werrowool. Samas kateoogiras sai eripreemia Pärnu Ülejõe lasteaed, kes on oma keskkonnateadliku mõtlemise ja tegutsemisega eeskujuks kõigile Eesti haridusasutustele. Tunnustuse pälvisid keskkonnajuhtimise eest AS DPD Eesti ning AS DHL Estonia, mõlemad transpordiettevõtted on võtnud eesmärgiks CO2 heitmete vähendamise.

“2013. aasta parimate ettevõtete ampluaa on erkordselt lai: linnuvaatlusest õlijäätmete puhastamiseni ja rohelisest lasteaiast moefirmani välja. Eestis on aru saadud, et keskonnasõbralikult ja säästlikult on võimalik toimetada igas valdkonnas ja loodetavasti inspireerivad laureaadid teisigi loodust säästval moel mõtlema ja käituma,” ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Viive
10 aastat tagasi

Superhea materjal. Aitäh, sellest on mulle palju abi:)

Rain
10 aastat tagasi

Tubli, Marko ja Tarvo. Edu!