Nädalavahetusel on kesktalvine linnuvaatlus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnuvaatleja. Foto: Malle-Liisa Raigla
Linnuvaatleja. Foto: Malle-Liisa Raigla

Eesti ornitoloogiaühing kutsub 13.–14. jaanuaril loendama veelinde rannikul ja siseveekogudel. Kesktalvisel loendusel tuleb vaadelda linde avatud veega mererannikul või siseveekogul ning kirja panna kohatud liigid ja nende arv, täpne vaatluskoht ja -aeg, jää- ja ilmaolud.

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul leiab Läänemaal jäävaba rannikut Roostast Nõva sadamani ja samuti Vormsi põhjarannikul. „Aga lindudele piisab üsna vähesest lahtisest veest. Kühmnokk-luiged, jääkosklad, sõtkad võivad olla ka sellistes kohtades, kus jääs on vaid pisike lahvandus. Ning Läänemaalgi on jõgesid ja allikakohti, mis ära ei külmu – sealt on veelinnuandmed väga oodatud,” ütles ta.

Valkeri sõnul on see talvine loendus väga oluline, sest siis loetakse ühel ajal veelinnud kokku väga paljudes maailma riikides Aafrika ja Aasiani välja. „Nii saab teada nende arvukust ja kiimamuutuste valguses on oluline ka see, kuidas muutuvad lindude talvitusalad,” ütles Valker.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments