Suursaarte parvlaevaliinidele otsitakse hankega vedajat

BNS

Leiger (vasakult) ja Tiiu Rohuküla sadamas. Foto: Urmas Lauri

Parvlaev Regula (esiplaanil) Virtsu sadamas. Foto: Urmas Lauri

Regionaal- ja põllumajandusministeerium kuulutas välja rahvusvahelise riigihanke, et leida veoteenuse osutaja suursaarte parvlaevaliinidele Virtsu–Kuivastu ja Rohuküla–Heltermaa vahel.

Väärtuspõhise hankega otsitakse veoteenuse osutajat seitsmeks aastaks – 2026. aasta 1. oktoobrist kuni 2033. aasta 30. septembrini. Eesmärk on leida üks lepingupartner mõlemale liinile. Seitsmeaastane leping sõlmitakse põhjusel, et riik kaalub võimalusi tuua neile liinidele 2033. aastast uusi, keskkonnasäästlikke riigilaevu ehk tegemist oleks niinimetatud üleminekuperioodiga, teatas ministeerium.

Hanke tingimustes on muu hulgas ka nõue, et kasumimarginaal kogu lepingu täitmise perioodi jooksul võib olla kuni 8 protsenti. Uuendusena on plaanis panna mandri ja Saaremaa vahel sõitma lisaks ka viies parvlaev, milles on 50 autokohta rohkem.

“Uue ja kaasaegse parvlaeva lisandumine teeb liikumise Saaremaa ja mandri vahel inimestele tippaegadel oluliselt kiiremaks ja mugavamaks. Muu hulgas on uuem tehnoloogia keskkonnasõbralikum ning parvlaev sõidaks peaasjalikult elektriga, omades võimekust sõita tulevikus ka vesinikuga. See on oluline samm parvlaevaliikluse kliimasõbralikumaks muutmisel,” ütles regionaalminister Madis Kallas.

Ministri sõnul pakub viies parvlaev kohalikele elanikele nii saarel kui mandril paremaid võimalusi mõlemas suunas liikuda. “Saaremaa on oluline turismisihtkoht ning tipphooajal aitaks uus parvlaev leevendada praamijärjekordi ning kõigil on võimalik kasutata kvaliteetsemat teenust,” kinnitas Kallas.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi ühistranspordiosakonna juhataja Andres Ruubase sõnul jääb teenus ka tulevikus suures plaanis samaks. “Ülesõidu aeg ei muutu ning vähemalt sama tihedaks jääb ka sõidugraafik,” märkis ta, lisades, et samuti pakutakse parvlaevadel edasi kõigile soovijatele ka sooja toitu.

Statistika näitab, et viimasel aastal on reisijate arv mõlemal liinil kasvanud: aastas tehakse üle 17 000 reisi Saaremaale ja ligi 6000 reisi Hiiumaale. Virtsu–Kuivastu liinil on reisijate arv viimase aastaga kasvanud 5 protsenti, Rohuküla–Heltermaa liinil 3 protsenti.

Regionaal- ja põllumajandusministeerium sõlmib lepingu parima pakkumuse alusel. Pakkumuste esitamise tähtaeg on 2024. aasta 1. veebruar

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments