Esinumbrid ütlevad Risti tuulepargile „ei”

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne-Nigula kohalike valimiste esinumbrid (vasakult) Neeme Suur (VL Tegusalt Tulevikku), Mikk Lõhmus (VL Tugevad Kogukonnad), Andres Kampmann (Kesk- erakond), Hardi Rehkalt (EKRE) ja Jaanus Ratas (Reformierakond). Foto: Malle-Liisa Raigla

Lääne-Nigula kohalike valimiste esinumbrid (vasakult) Neeme Suur (VL Tegusalt Tulevikku), Mikk Lõhmus (VL Tugevad Kogukonnad), Andres Kampmann (Keskerakond), Hardi Rehkalt (EKRE) ja Jaanus Ratas (Reformierakond). Foto: Malle-Liisa Raigla

Lääne-Nigula kohalike valimiste esinumbrid ütlevad Risti tuulepargile „ei” ka järgmiseks neljaks aastaks: tuulikud hirmutavat elanikke, ajavat naabrid riidu ja hävitavat putukaid-mutukaid.

„Kui päris aus olla, siis hääletasin tuulepargi vastu, sest mõned inimesed helistasid mulle ja palusid seda teha,” ütles Lääne-Nigula vallavolikogu liige, kohalike valimiste EKRE esinumber Hardi Rehkalt Lääne Elule.

Lääne-Nigula vallavolikogu lükkas Eesti Energia 150 miljoni projekti 13 poolt- ja viie vastuhäälega tagasi jaanuaris. Kõik kohalike valimiste 2021 esinumbrid olid tuulepargi vastu toona ja on ka edaspidi, üks ja kõige kaalukam argument tuulepark ära keelata on kohalike elanike vastuseis.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
43 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
2 aastat tagasi

miks loobutakse tasuta elektrist. See ju tasuta ümbruskonna elanikele. sdaakond eurot kuus võitu kohe olemas.

Ilja K
2 aastat tagasi

Talle helistati ja öeldi mida tuleb teha, selliseid tegelasi väga vaja meil pole

Suvitaja Piirsalus
2 aastat tagasi

Kuulsin et Enefit võitis kohtus valda, ka Piirsalu ärimees Köster Sven soovib Piirsallu tuulikuid, kui kõik on selle vastu, miks te siis valite Kösterit, kes tuulepargi ehitab.

pook
2 aastat tagasi

mingi uus poitsebänd. laske mardid sisse tulla marti ja martii..

Vambola
2 aastat tagasi

Klounid on vastu. Kust siis elektrit saame?

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Vambola

Seina sees on pistik, seal saatki.Mängid rumalat nagu ei teaks ise

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Jõudu selles. Postimees kirjutab, et Enefit Griin sai kohtus võidu ja vald peab planeeringut jätkama. Kes neist tegelikult ka piisaavalt ei ütlevad on küsimus?
Nagu seda riiklikul tasemel korduvalt on näha olnud, enne valimisi lubatud lubadused on tihti konjuktuursetel kaalutlustel põhinevad. Näiteks samuti suurprojektidest olid Keskerakond ja Ekre RB vastu kui hääli veel koguda oli vaja.
Valitsuses istudes pole seda enam märgata olnud.
Mõnest nimekirjast näiteks vaatavad vastu mitu inimest, kes tuulepargi poolt sõna võtsid eelmise arutelu perioodil.

Mida asja
2 aastat tagasi

Kuidas Eestis on osatud end nii nurka jälle mängida, et ei saa enda pisikese maa energia varustamisega hakkama iseseisvalt või siis odavamalt osta? Täitsa kahtlane teema kohe. Tuulepargid pole väljapääs, see peaks ju selge olema!

Maakas
2 aastat tagasi

Lääne-Nigula vallas on tuulepark juba olemas ja ma ei arva, et kõik riiki plaanitavad tuulepargid peaksid Läänemaal asuma.

kõik
2 aastat tagasi
Reply to  Maakas

need nn. tütarettevõtted korjavad raha mitte riigi vaid eratasku

Piirsalust
2 aastat tagasi

Siin käib nagu suurem tants selle ümber, et tuuleenergia on hirmkallis ja meil elektri hind juba praegult ülikõrge. Mis on minu arvates absoluutselt kindel, et pikemas perspektiivis läheb energia kogu aeg kallimaks ja juba seetõttu, et me tarbime kogu aeg rohkem ja seda hoolimata energiatõhusamatest seadmetest, sest meil on neid lihtsalt palju rohkem. Rääkida tuleb taastuvatest allikatest ja selleks on kahjuks ainult päikeseenergia või selle derivaadid – tuul, soe õhk või merepinnast kõrgemale tõstetud vesi. Selleks ei ole ei põlevkivi, nafta, tuumaaenergia või piiri tagant saadud odavam elekter ning gaas. Milline meie elektriarve siis välja nägema hakkab kui need otsa… Loe rohkem »

To Piirsalust
2 aastat tagasi
Reply to  Piirsalust

Miks sa ei räägi nendest ressurssidest ( materjalud), mis on vajalikud tuulikute rajamiseks? Kuhu need kaevandused rajada plaanitakse? Rikkuda ära terve Eesti looduskeskkond ja siis nimetada see saadus roheenergiaks; kas see silmakirjalik pole või? Eesti vajab stabiilset elektriga varustatust ja ainus võimalus on tuumajaam. Sõltuda tuule või päikese tujudest on liiga ekstreemne, sest nende olemasolu on ennustamatu.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  To Piirsalust

Arvad, et kohalikud lepiksid tuumajaamaga, kuhu iganes seda ka ei planeeritaks? KINDLASTI MITTE! Kui juba tuulikute vastu sellist lärmi tehakse, mis siis veel tuumajaamaga juhtuma hakkaks. Plakatitega jõurav kamp Toompeal, allkirjade kogumised jne.

No aga
2 aastat tagasi

Tuulikud on kordades kallimad ja looduskahjustavamad, kui kaasaegne tuumajaam. See ei ole see vana aatomijaam ju. Asjatundmatutel võib see asi arusaamatuks jääda, sellepärast ongi hirmul suured silmad.

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  Piirsalust

Te unustate ühe muutuja selles võrrandis ja selleks on teadlased. Ennem kui see põlevkivi jms otsa saab on kindlasti leitud alternatiivsed energialahendused, mis loodust ei kahjusta. Päris palju variante on ju prototüüpidena arendamise järgus, oleneb ainult milline projekt suure rahasüsti saab.

saksamaa
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

avas uuesti osa oma söekaevandustest, sest tibidest nn pseudorohelised lasid osa aatomi elektrijaamu kinni panna ja suisa lõhata hõiskamise saatel, nüüd külmetavad , või hakkavad putjale sületantsu tegema

Arvamus
2 aastat tagasi

Väga kummaline, et kardame tuulikutest tekkivat müra, aga ei näe kõrgeid elektri hindasid. Mina isiklikult ei poolda ühtegi poliitikut, kes võitlevad meie energia julgeoleku vastu. Palun mõelge kaasa; Tänu muutustele on maailm täna selline nagu ta on. Enamik maailmas elab rahus ja ainus vaenlane on inimlikkadedus.
Nautige kaunist sügisilma.

Rait
2 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

Pigem tuumajaam kui väike Eesti tuulikutega täita.
Pole vaja eestist mingit tehase tagahoovi teha

No misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

Tuulik ei too hinda alla ju, saage ükskord aru sellest!

Sipelgas
2 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

Õige jaostke Enefiti aktsiaid !