Loodusfotograaf peatas hundijahi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tänavu sügisel fotoobjektiivi ette jäänud hunt on veel elus, sest Põhja-Läänemaal on nende jahtimine keelatud. Hundi keskmine eluiga on küttimise tõttu vähem kui kaks aastat. VALERI ŠTŠERBATÕH

Tänavu sügisel fotoobjektiivi ette jäänud hunt on veel elus, sest Põhja-Läänemaal on nende jahtimine keelatud. Hundi keskmine eluiga on küttimise tõttu vähem kui kaks aastat. Valeri Štšerbatõh

Tallinna halduskohus peatas osaliselt hundijahi, Läänemaal on lubatud küttida veel kolm hunti.

7. detsembril otsustas halduskohus esialgse õiguskaitse korras peatada 64 hundilaskmisluba. Keskkonnaamet oli andnud 29. oktoobri käskkirjaga loa 140 hundi küttimiseks.

Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu ütles, et sel talvel võib küttida kokku 76 hunti. Suur osa neist on lumiste novembri- ja detsembriilmadega juba lastud. Keeld kehtib kuni selle kohtulahendi jõustumiseni, sellega võib minna aga vähemalt paar aastat. Samuti võib keskkonnaamet keelu vaidlustada, aga siiani pole seda tehtud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanamoodne
3 aastat tagasi

Fotograafi pikas jutus oli üks iva ka. Et küttida tuleks inimasumitesse ja otse lammaste kallale tükkivaid hunte. Neid, kes (viimastes alles olevates) metsades püsivad, elagu seal või sajakesi.

Lammas
3 aastat tagasi

Nüüd tuleks asutada mtü koduloomade kaitseks.Ja üldse- hämmastav on kiirus,millega kohus esialgse lahendini jõudis.See mtü asutati 16.11.2020 ja otsus oli käes juba 3 nädala pärast.

viloloog
3 aastat tagasi

Vahi fotograafi, mina loll arvasin, et Eesti Vabariigis teeb sellise otsuse kohus!

Uurija
3 aastat tagasi

Kas tegemist võib olla fotograafide kambakaga, lambakasvatajate ja jahimeeste vastu? Räägitakse, et müüakse see-eest foto-turismi, hinnaga 89-100 EUROt öö-päev. Põhja-Läänemaal.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Uurija

see palju lahedam tegevus ju, kui tapmine. Kõik on elus ja raha toob ka sisse. Lambad pange kinni, mitte ärge laske vabalt ringi uitada ilma valveta!

maamemm
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Kinni võib panna 3-4 lemmikloomana peetavat lammast, kuid mitte suuri karju mis on talu sissetuleku allikaks. Selline loom, nagu lammas toidab suurema osa aastast end vabas looduses.Selge on aga see, et kui sügiseti toimuvad suured murdmised huntide poolt kutsikate jahipidamise õpetusel.siis järelikult on hunte liiast.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  maamemm

aa vanasti käidi karjas, oli karjapoiss ja koer. Nüüd ei viitsita õigetmoodi talutööd enam teha, peaasi, et raha sisse tuleks

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Vanasti ei olnud fotograafe, kes hundijahti korraldasid, vaid hunt löödi lihtsalt mättasse, kui võimalus avanes. Praegu on ajad teised kõigi jaoks – nii karjapoiste kui jahimeeste. Kui tahad, et oleks nagu vanasti, siis ainult koos kõikide lisadega. Oled selleks valmis?

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Ma saan aru küll, et inimese jaoks on mugavam kõik metsikud loomad maha tappa, puud maha müüa ja olmeprügi ja muu sodi lihtsalt suurde merre visata. Peaasi, et end kehtestada saaks ja endal võimalikult mugav ja murevaba oleks elada.

Tanel
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

See on demagoogia. Inimesed, kes huntide vastu julgevad sõna võtta ei ole mingid prügi lagastajad ja metsade maha parseldajad. Vaid enamasti on tegemist maal ja looduse keskel üleskasvanud inimestega, kes mäletavad veel aegu kui sai vabalt loomi ja isegi koera pidada. Nüüd on tekinud mingid kleebitud küüntega linnapreilid, kes õpetavad kuidas maal elada . Inimesed, kes ise on maal kasvanud ei käi fotoaparaadiga ringi, sest nende psüühikas on midagi palju palju ilusamat kui üks objektiiv suudaks jäädvustada.

Nojah
3 aastat tagasi
Reply to  Tanel

Loom on ka sündinud looduse keskele ja seal üles kasvanud. Elus hing. Õnneks on inimeste seas veel kohtusüsteem. mis mingil määral toimib, et isetegevus peatada.

Vanamoodne
3 aastat tagasi
Reply to  Tanel

Mu teada vist Saaremaa oli nõukaajal hundivaba? Keegi ei nutnud. Ökosüsteem ei varisenud kokku. Aga lambaid sai vabalt pidada. Mu poolest võiks murtud lambad sellele fotograafile saata või nõuda talt hundikindla tara kaasfinantseerimist. Lambakarjuse sotsiaalmaksu ka. Sest põhimõtteliselt oleks õigem tehnika sisseostmise asemel luua kohapeale uusi töökohti kasvõi eksootilisena näivate lambakarjuste näol. Või mispoolest see imelikum amet on kui majatäitel arvutiklahve klõbistavatel noortel naistel? Mida nood seal õigupoolest toodavad?

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

Kas tootmist ei ole juba liiga palju? Kõik tahavad kõvasti toota midagi, samas näiteks kasvõi liha mis riknenud viiakse tonnide kaupa hävitamisele või riiete tootmine, puudust tunnete millestki või ma ei saa aru!? Poed on kaltse täis, suured lao angaarid ületoodetud hilpe pungil. Autod, lennuväljade viisi kasutult seismas. Ükskõik mis ala ka ei vaataks on kohe kindlasti turg üle küllustatud. Te kurdate siin tootmise puudusest. Naeruväärne!

Vanamoodne
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Jah, masstootmist ja eksporti on liiga palju. Keegi kasvatavat Eestis tuhandeid lambaid Saksa moslemitele – tasub ära (väiksemates kogustes ei tasu). Praegu oli jutt aga väiksema lambakarja kaitsmisest. Ökotoidu kasvatamiseks kuluvad samuti rohijate nobedad näpud ära roundupi asemel. Kõik inimesed ei saa ju lghjlljuhb mtü-desse palgalisteks suunamudijateks minna või turistidele kamaaruskat tantsida.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

nõuka aega pole küll kena eeskujuks tuua. Maa lagastati ära, aga teie väidate, et oli ilus aeg.

Uudu
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Marss karja!

No No
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Keegi linnakas meenutab jälle kuuldu põhjal “Vanu aegu”.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  No No

mis te arvate, et mägede pojad lasevad oma varandusel vabalt uidata kuskil või, ilma valveta!?