Pühapäeval on küüditamise aastapäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Küüditatute mälestusmärk „Raudteerööpad mäletavad…” Ristil. Foto Arvo Tarmula

Juuniküüditamise 79. aastapäeva tähistatakse Haapsalus ja Ristil lillede ja küünalde panekuga monumentidele.

Läänemaal algavad mälestusüritused pühapäeval kl 11 Haapsalu toomkirikus, kus kõnelevad piiskop Tiit Salumäe ja linnapea Urmas Sukles.

Kui tavaliselt on küüditamise aastapäeva tähistatud toomkiriku ristimiskabelis emaaltari ees, siis nüüd ollakse Eesti Memento Liidu juhatuse esimehe Arnold Aljaste sõnul toomkirkus ning küünlaid minnakse emaaltarile süütama ükshaaval.

Toomkirikust suundutakse keskpäeva paiku Haapsalu lipuväljakule, kus pannakse pärjad ja küünlad Vabadussõjas langenute mälestusmärgile. Aljaste sõnul paneb Sukles lilled ka kunagise Haapsalu linnapea Hans Alveri mälestusmärgile. Alver oli üks neist, kes 1941. aasta 14. juunil Haapsalust küüditati ja kes surigi vangilaagris.

Kell 13 jätkuvad mälestusüritused Ristil, sealse küüditatute mälestusmärgi juures „Raudteerööpad mäletavad…”. Ristil on kohal naiskodukaitsjad, omavalitsuste esindajad ja ka Aljaste ise.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pirks
3 aastat tagasi

no see küüditamine käib ju endiselt edasi – nüüd on selle nimetus tööjõu vaba liikumine ja orjad maksvad sõidukulud ise kinni

Jaan
3 aastat tagasi
Reply to  pirks

jah, ukrainlaste eest oleks aeg vabandada

juss
3 aastat tagasi
Reply to  pirks

Enamus on ikkagi kodumaal!

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  pirks

Mitmed riigid võõrtööjõu abil üles ehitatud (nt Araabia Ühendemiraadid) ja kõik on ok.

Reform
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

ja USAS on võõrtööjõu abiga 80 miljonit indiaanlast mättasse löödud ja neegrid asemele küüditatud, nüüd on maailma rikkaim siik nii et kui tahame ka 15 rikkama hulka jõuda tuleb meil sama teha 🙂

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  pirks

te vist ei tea üldsegi misasi see küüditamine oli, et siin nalja viskate selle üle.