Saartele enam naljalt ei pääse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Politseinikud kontrollisid Rohukülas kõiki saartele minevaid autosid. Malle-Liisa Raigla
Politseinikud kontrollisid Rohukülas kõiki saartele minevaid autosid. Malle-Liisa Raigla

Laupäevast kehtima hakanud liikumispiirang saartele muutus eile veelgi rangemaks ja tänasest on hõredam ka mandri ja Vormsi vaheline praamigraafik.

Laupäeval kehtestas peaminister liikumispiirangud Eesti saartele, teiste hulgas ka Vormsile ning samast ajast kontrollivad politseinikud koos abipolitseinike ja kaitseliitlastega sadamates, kas kõigil praamile tahtjatel on sinna ka tegelikult asja.

Eilsest muutusid aga liikumispiirangud veelgi rangemaks – kes saarelt mandrile näiteks tööle tuleb, see liikluspiirangute kehtimise ajal enam tagasi minna ei tohi ja sama kehtib saarele sõitnute kohta. Kaubavedu see ei piirang ei puuduta.

Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin ütles, et Haapsalu politseinikud kontrollivad praamile sõitjaid nii Rohuküla kui ka Virtsu sadamas. Virtsus on ametis üks politseipatrull, kellel on abiks kolm kaitseliitlast. „Nüüd muutub Saaremaa praamiliiklus hõredamaks ja kahe laeva vahel jõuab patrull Virstus liiklusjärelvalvega tegelda,” ütles Taratuhin.

„Rohukülas meil abiväge pole, kuigi natuke oleme kaasanud abipolitseinikke,” ütles Taratuhin. Tema sõnul on Rohuküla ja Haapsalu vahemaa nii lühike, et kahe praami vahel jõuab patrull teisi ülesandeid täita, mitte ei pea kogu aeg sadamas ootama.

Kui palju sadamatest inimesi tagasi on pöördunud, selle üle pole arvestust peetud. „Kui esimene info tuli, olid osad juba sadamas praamijärjekorras,” ütles Taratuhin.  Ta lisas, et kui politseinikud olid olukorda selgitanud, otsustasid palju ise, et loobuvad sõidust.  „Inimesed on väga mõistvad olnud,” lisas ta.

Esmaspäeva päeval Rohukülas praamile minejaid kontrollinud politseinikud ütlesid, et sadamast politsei autosid pole eriti ära saata tulnud, vaid üks tütarlaps olla sadamas siiski Hiiumaale sõidust loobuda. „Kõik ju teavad, mis tingimustel saartele saab,” ütlesid Rohukülas olnud politseinikud.

Vormsi liinil liiklejaid kontrollitakse Rohuküla sadamas, Svibys kontroli ei ole.

Tänasest hakkab parvlaev Ormsö sõitma hõredama graafikuga. Tööpäevadel teeb Ormsö mõlemas suunas kaks, nädalavahetustel ühe reisi. Vaid kolmapäeval on mõlemas suunas kolm reisi.

Vormsi vallavanema Ene Sarapuu sõnul arvestati graafiku koostamisel kauba- ja postiveopäevadega. Uus graafik kehtib eriolukorra lõpuni. Sarapuu peab piirangute kehtestamist mõistlikuks.

Suurem muudatus on Sarapuu sõnul ka see, et kui varem sai pileteid osta laeva kohvikus, siis nüüd müüakse neid ainult internetis. „Praamil enam pileteid osta ei saa,” ütles ta. Samuti ei tööta Ormsöl kohvik, kust varem pileteid osta sai.

Malle-Liisa Raigla fotod

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments