Aprillis vähenes kinnisvara ostmine Läänemaal kolmandiku võrra

Endise kunstikoolina tuntud majas Haapsalus Karja tn 6 on müügil linna uusimad ja kalleimad korterid. Arvo Tarmula

Maa-ameti andmetel toimus 2020. aasta aprillis kinnisvaraturul ligi 2800 ostu-müügitehingut, mis on 30 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Märtsiga võrreldes vähenes tehingute arv neljandiku, kuid hinnatasemes olulist muutust ei toimunud.

Läänemaal vähenes aprillis kinnisvara ostmine kolmandiku võrra võrreldes märtsi ja möödunud aasta aprilliga. Tänavu märtsis tehti Läänemaal 98 kinnisvara ostu-müügitehingut, aprillis langes see 67 tehinguni. Möödunud aasta aprillis tehti 99 kinnisvara ostu-müügitehingut.

Maa-ameti andmeil näitas selle aast I kvartali lõpp näitas tehinguaktiivsuse vaibumist, kuid aprilli andmetele tuginedes saab juba kindlalt väita, et ostu-müügitehinguid on tehtud tavapärasest oluliselt vähem.

Aprillis oli kinnisvaraturg aktiivseim Harju maakonnas, kus toimus 35 protsenti kõikidest tehingutest. Järgnesid Tartu, Pärnu, Ida-Viru ja Lääne-Viru maakond. Ülejäänud maakondade osatähtsus jäi alla 5 protsendi.

Läänemaast vähem oli kinnisvara ostu-müügi tehinguid vaid Saare- ja Hiiumaal.

Kui tavaliselt on aprill tehinguaktiivsuse poolest esirinnas, siis tänavu peegeldab kinnisvaraturul toimuv tarbijaskonna ettevaatlikkust ja äraootavat seisukohta. Eluruumina müüdud korteriomandite koguarv vähenes eelmise aasta aprilliga võrreldes 40 protsenti, sealhulgas on vähenenud kõigi kolme suurima keskuse (Tallinn, Tartu ja Pärnu) tehingute koguarv. Korteriomandite koguarvu kahanemise taustal ei ole aga toimunud olulist muutust hinnatasemetes. Eluruumina müüdud korterite statistika näitab, et Tallinna korteri keskmine ruutmeetrihind oli aprillis 2090 eurot, mis on märtsiga võrreldes samal tasemel ning eelmise aasta aprillist 10 protsenti kõrgem. Tartu korterite ruutmeetri keskmine hind püsib eelnevast kuust 2 protsenti ja aastases võrdluses 6 protsenti kõrgemal ning ainsana on keskmine hind langenud Pärnus, märtsiga võrreldes 16 protsenti ja aastataguse ajaga võrreldes 7 protsenti. Pärnu linna asustusüksuse hinnatase on tehingute vähesuse tõttu oluliselt muutlikum ja tihti esinevad perioodidevahelised kõikumised, mis sõltuvad sellest, millal vormistatakse arendusprojektide müügid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments