Juhtkiri: lõputu koolisõda

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Nõva kooli hoolekogu liikmed, kooli endine direktor ja veel terve hulk Nõva elanikke peavad juba viiendat aastat kompromissitut võitlust vallavõimuga kooli tuleviku nimel. Hea eesmärgiga peetav sõda on aga toonud koolile rohkem kahju kui kasu.

Tegelikult algas kooliarutelu Nõval juba mitu head aastat varem. „Uudis Nõva kooli kolmanda kooliastme sulgemisest ei tohiks küll kedagi üllatada, ei kogukonda ega üldsust. Kool on aastaid balansseerinud kriitilise piiri lähedal ja kooli intensiivse päästmisega on Nõval vähem või rohkem innukalt tegeldud väga kaua,” kirjutas Lääne Elu veebruaris 2013.

Kümme aastat varem olid nõvalased avanud oma helesinise unistuse: kümme miljonit krooni maksma läinud uuendatud koolimaja. Edasi tegeldi põhiliselt sellega, et seda lastega täita. Paraku on jäänud mõtted mõteteks, tõdeti seitse aastat tagasi ja samas seisus ollakse ka praegu.

Veebruaris 2017 oli arutelu Nõva kooli tuleviku üle. Kõik olid ühel meelel: kooli pidamist tuleb jätkata, sest kool on üks kogukonna püsimise peamisi aluseid. Toonane maavanem Neeme Suur soovitas jätkata kooliga põhikoolina ja lisas, et kooli ei saa pidada ilma muudatusteta.

Tookord anti suuri lubadusi. Kooli hoolekogu toonane esimees Ivo Karindi ütles, et koolikogukond tegeleb innukalt kooli majandamist enda õlule võtva MTÜ Nõva Kool asutamisega ning üsna pea peaks kool saama ka uue veebilehe. Seda kõike aga ei juhtunud.

Samalaadne juhtimine on toimunud õpilaskoduga. Koolikogukond on vastu, et õpilaskodu tegevus lõpetatakse.

Kui täna otsustab Lääne-Nigula volikogu Nõva kooli õpilaskodu korteri oksjonil maha müüa, on ka selle otsuse taga koolikogukonna pidev kaevikusõda koolipidaja ehk Lääne-Nigula vallaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Täpsustus
4 aastat tagasi

Mitte “kooli tuleviku nimel” vaid kooli olemasolu nimel. Ja selles küsimuses kompromissi ei ole. Umbes nagu ei ole kompromissi ka elu ja surma vahel.

mees maalt
4 aastat tagasi

Nüüd toimub õudne lõpp selle lõputa õuduse juures , see on paratamatus ning koolijuht , MTÜ ja teised kooli eest kärajad peavad peeglisse vaatama. Pensioni eas õpetajad saavad ka teenitud puhkusele ning nooremad käivad juba nagunii väljaspool Nõva koolmeistriteks.

Kooli juht
4 aastat tagasi
Reply to  mees maalt

ei ole “kooli eest käraja” vaid pigem ikka Lõhmuse taskus.

Märkamine ja tegelikkus
4 aastat tagasi

Kindlasti ei saa Lääne-Nigula valla elanikud ja kogukonnad aru, millised demograafilised protsessid maailmas ja Eestis toimuvad, miks viidi läbi haldusreform. Eelkõige on põhjuseks globaliseerumine ja valglinnastumine, millele on väga keeruline vastu seista st inimene otsib kohta maailmas kus on võimalik parem toimetulek ja on igaühe oma valik, kas on see Inglismaa, Austraalia, Soome, Tallinn või Tartu. Kohad maailmas või Eestis, kus on paremini tasustatud töökohad ja tagatud paremad sotsiaalsed teenused. Kahjuks ei suuda Eesti riik ja kohalik omavalitsus igas külas võrdsel määral töökohti ja sotsiaalseid teenuseid tagada, lihtsal põhjusel, et ei jätku selleks finantsvahendeid. Seetõttu on pidanud Taebla kogukond loobuma… Loe rohkem »

Kohalik
4 aastat tagasi

omavalitsus ei suuda tegelikkuses mitte midagi nn tagada.Neid pole lihtsalt vaja.

eks ta ole
4 aastat tagasi

“Lääne Elu – 30 aastat täppi pannud” hmm, slogan mis kuidagi tegelikkusega ei klapi. hr. Karnau võiks ikka faktid selgeks teha. praegune kooli koduleht on Ivo Karindi tehtud ja MTÜ lubas kooli turundada, mitte majandada, need on siiski 2 täiesti erinevat asja