Noored jalgpallurid sisenesid suurde jalgpalli suurte kaotustega

Lõuna-Läänemaa JK poisid Eesti MV mängus Keila JK vastu, kuulamas treener Jaanus Getreu selgitusi. Foto: Terje Lukats
Lõuna-Läänemaa JK poisid Eesti MV mängus Keila JK vastu, kuulamas treener Jaanus Getreu selgitusi. Foto: Terje Lukats

Reedel pandi pall mängu Eesti noorte U14 (2006-2007 sündinud) meistrivõistlustel.

Mitte kunagi varem ei ole nii noored jalgpallurid pidanud riigi esivõistlusti nii vara alustama –
jalgpalliväljakute ääres on veel suured lumehunnikud, 13aastased poisid aga alustasid meistrivõistluste mängudega.

Läänemaa jalgpalliklubi ja Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi pidasid oma 2019. aasta esimese mängu. 10-20 aastat tagasi oli meistrivõistluste algus kindlalt maikuus. See tähendasm et meistrivõistlusteks sai õuetingimustes kenasti valmistuda, sai treenida, pidada sõprusmänge. Nüüd, kui võistluste algus on nii varajane, on see võimatu just neil klubidel, kellel kunstmuruväljak puudub. Näiteks lõunaläänlased, kelle kasutuses kaks loodusmuruväljakut, millel treenimine märtsis võimatu, tulid esimesele meistrivõistluste mängule otse saalitreeningute pealt. Väike kogemus saadi nädalatagusest sõprusmängust Pärnus sealse Poseidoni klubi vastu. Läänemaa JK noored tulid mängule ilma treeningmänguta, kuid neil on kunstmurul treenimise kogemus umbes kuu aega.

Need 12-13 aastased poisid alustasid sellel hooajal mängimist suurel väljakul ja 11v11 vastu. See tähendab, et jalgpalli lapsepõlv on möödas ja siseneti suurde jalgpalli. See jalgpall, mida neil nüüd mängida tuleb, on täiesti erinev sellest, mida veel eelmisel aastal mängiti. Väike väljak, jalgpallureid vähem platsil, väiksem mänguaeg jne. Nüüd tuleb mängida samades tingimustes nagu poiste suurimad eeskujud Eesti koondises ja UEFA Meistrite Liigas. Eelkõige ootab ees õppimise aasta.

Läänemaa JK võttis kodus esimeses liigamängus vastu mulluse Lääne tsooni võitja, Pärnu JK Poseidoni. Mäng kujunes Läänemaa JK noortele keeruliseks. Treener Aavo Tomingas, kes oma noortega Eesti meistrivõistlustel väljas 21 hooaega, arvas, et saatuslikuks sai vaimne pool.
“Mängu lõpus löödi mõne minutiga neli väravat, neist kaks penaltit. See murdis poisse ja sai saatuslikuks,” kommenteeris ta.
Treeneri arvates on esimesed sammud keerulised, tuleb harjuda. “See on ikka hoopis teine jalgpall,” ütles Tomingas. Lõppskoor 1:10 Läänemaa JK poolt vaadates on küll suur, kuid kindlasti arenemiseks ja edasiminekuks vajalik ja hea stardipositsioon. Läänemaa JK värava lõi Uku-Toomas Rand.

Lõuna-Läänemaa JK sõitis esimest liigamängu pidama võõrsile. Hooaja neli esimest mängu peab maaklubi kõik võõrsil. Just nimetatud kunstmuru puudumise tõttu. Kodupublik näeb omi poisse alles mais, kui loodusmuru lubab Lihulas peale minna.
Mäng Keila jalgpalliklubiga oli numbriliselt sarnane Läänemaa JK esimese mänguga. Kõik tundus uus ja suur, eriti saalist tulnutena. Samas oli ka kindlasti märke, et välistingimustes treenimine-võistlemine parandab kõike, mida uus ja päris jalgpall nõuab.

Treener Jaanus Getreu, kellel täitub oma noortega Eesti meistrivõistlustel mängimisel 20 hooaeg, ei heida midagi poistele ette.
“Kõlab imelikult, kuid 1:8 kaotus on korralik tulemus. Palju on vaja tööd teha, kuid väljaku kõrvale paistnud poiste tahe, tuleb vormida hooaja lõpuks targaks tegutsemiseks”.

Astume esimesi samme, seda on teinud kõik võistkonnad, kes esimest hooaega suurde jalgpalli sisenenud. Lõuna-Läänemaa JK värava lõi Paul Lomp.

Esimesed sammud on mõlema klubi poistel suures jalgpallis nüüd astutud. Teine samm on kindlasti juba ärksam. Liiga teine mäng toob sarnase nimega klubid omavahel kokku!!
Kõikidel võimalus vaatama tulla, reedel 12.aprillil kell 17.00 Haapsalu kunstmuruväljakul. Poisid vajavad ergutust!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments