Hiiumaa soovib Heltermaa-Rohuküla liinile 120 lisaväljumist

BNS

Parvlaev Tiiu. Foto: Urmas Lauri

Parvlaev Tiiu teel Heltermaalt Rohukülla. Tagaplaanil on näha parvlaev Ormsö. Foto: Urmas Lauri
Hiiumaa vallavalitsus soovib, et riik suurendaks tänavusest aastast Heltermaa-Rohuküla praamiliinil tellimust 120 reisi võrra, mille hinnanguline maksumus on 78 600 eurot.

“Hiiumaa parvlaevaühenduse kvaliteet on viimastel aastatel oluliselt paranenud tänu uute laevade ostmisele ja Rukki kanali süvendamisele. Jätkuvalt on lahenduse ootel aastaringselt samadel aegadel mõlemast suunast vähemalt kuue reisi väljumine, mille vajadusest on Hiiumaa kogukond aastaid märku andnud, kuid milleks rahalist võimalust ei ole seni olnud,” kirjutabHiiumaa vallavanem Reili Rand majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile saadetud taotluses riigieelarve strateegiasse.

Talvise graafiku järgi ehk jaanuarist märtsikuu lõpuni toimuvad Hiiuma liinil mõlemast sadamast viis väljumist päevast, muul ajal on väljumisi kuus. Mõlema reisigraafiku puhul lisanduvad suurema nõudluse tõttu reisid nii reedeti kui ka pühapäeviti.

Vallavanema sõnul oleks aastaringselt stabiilsete väljumisaegadega tagatud nii ettevõtjate tarneahelate kui ka reisijate liikumise sujuv ja mõistlik kulgemine.

Rand selgitas, et jääoludest etteruttav pikaaegne väljumiste kellaaegade muutmine toob kaasa olukorra, kus senised väljakujunenud logistikaskeemid aasta esimeses kvartalis ei toimi. Samuti suurenevad tema sõnul viie reisi graafiku korral oluliselt hiidlastele ajalised ja rahalised kulud. Näiteks on talvise graafiku järgi pärastlõunal Hiiumaa ja mandri vahelises ühenduses 4,5 tunni pikkune tühimik.

Hiiumaa vallavanem kinnitab seejuures, et uute laevade ja kanali süvendamisega on kaasnenud reisikindlus, mis on omakorda toonud kaasa liinil reisijate arvu kasvu. Näiteks lõppenud aasta detsembris liikus liinil tunamullusest detsembrist 3181 reisijat ning 1456 sõidukit enam, samas toimus ka 15 reisi rohkem.

Rand märgib taotluses, et mullu neljandas kvartalis oli Heltermaa-Rohuküla liini reisitasu 654,93 eurot ning arvestades senist praktikat, on kuue reisi graafikut rakendatud alates aasta 13. nädalast. “Seega, aasta algusest kuue reisiga teenindamiseks on vaja suurendada veomahtu 120 reisi võrra, mis 2018. aasta neljanda kvartali reisitasu arvestades on järgmine: 654,93 eurot x 120 reisi = 78 600 eurot,” tõi vallavanem välja arvutuskäigu.

Kõigest sellest lähtuvalt tegi Hiiumaa vallavalitsus ettepaneku suurendada 2019. aastast Heltermaa-Rohuküla liinil riigipoolset tellimust 120 reisi võrra, mille rahaline maksumus on ülaltoodud arvutuse järgi 78 600 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments