2018. aasta kokkuvõte: Katrina Lehise kuldne aasta

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Katrina Lehis. Foto: Arvo Tarmula
Katrina Lehis tõusis aastaga koondise lävepakult esivehklejaks. Foto: Arvo Tarmula

Nagu juba traditsiooniks saanud, valis Lääne Elu aasta viimase lehenumbri jaoks välja kõige olulisemad sündmused, mis aasta jooksul Läänemaal või Läänemaa inimestega toimunud on.
Lugude sarja avab fantastiline Katrina Lehis.

Läänemaa aasta sportlast või spordisaavutust oli tänavu õige lihtne valida. Haapsalu tüdruk olümpiaalal Euroopa meister!

Tema finaalivastane ja hõbemedalivõitja on samuti Haapsalust. Mõlema treenerid on haapsallased. Lehis tuli Euroopa meistriks Novi Sadis, kus ta võitis finaalis Kristina Kuuske 15:14. Lehise treener on Helen Nelis-Naukas ja Kuusel Peeter Nelis. Saavutus ei ole erakordne mitte ainult Läänemaa mõistes.

Artikli kirjutamise ajaks ei olnud veel selgunud, kes võitis Eesti aasta sportlase valimised, kuid spordiajakirjanikud andsid selle tiitli Lehisele. Aasta treeneri tiitli sai neilt Nelis-Naukas. Spordiajakirjanike tunnustus on väärtuslik, sest spordialaliitude esindajad kipuvad liialt medaleid tähtsustama ja rahvahääletusel võib võita hoopis populaarseim, mitte parim.
Aga meenutame Euroopa meistrivõistlusi juunis. Lehis alistas avaringis 15:12 Iisraeli vehkleja Nikol Gavrielko. Teise ringi matš Ungari vehkleja Dorina Budai vastu õnnestus enda kasuks pöörata alles lisaajal. Kaheksandikfinaalis oli Lehis 15:6 parem rumeenlasest Maria Udreast. Veerandfinaalis alistas ta Poola vehkleja Renata Knapik-Miazga 15:13.

Ülipõnevas poolfinaalis läks Lehis vastamisi venelase Violetta Kolobovaga, kes oli sel hetkel valitsev Euroopa meister. Küllap vahetasid paljud Eesti spordisõbrad telekanalit, kui Lehis oli venelase vastu kaotusseisus 1:6. Hilisem 7:12 kaotusseis nii hea vastase vastu pani ka paljud eksperdid mõttes eestlase kaotust tunnistama, aga Lehis ei andnud alla, jõudis viigini ja võitis otsustava torkega 14:13. Päeva matš, leidsid telekommentaatorid. Aga finaal oli veel toimumata.

Lehis ja Kuusk tunnevad üksteise vehklemist läbi ja lõhki. Vormiliselt Kuressaare elanik Kuusk on saanud vehklejaks Haapsalus ja käib senimaani siin treenimas. Tänavu on nad korduvalt vastamisi olnud ka ametlikel võistlustel. Ka Eesti meistrivõistluste finaalis vehklesid tänavu Lehis ja Kuusk. Meistriks tuli esimene tulemusega 15:11. Euroopa meistrivõistluste finaal paistis aga minevat kogenuma Kuuse tahtmise järgi. Ta juhtis matši kindlalt seisuni 10:5. Alles siis õnnestus Lehisel teha esimesed puhtad torked ja vähendada kaotusseisu 7:10ni. Kolmandal kolmandikul Lehise tagasitulek jätkus ja seis oli varsti viigis 10:10. Esimest korda sai ta juhtima seisul 13:12. Kuusk ei loobunud käeulatuses Euroopa meistritiitlist aga võitluseta. 14:12 seisul oli Lehisel vaja vaid üht topelttorget, et võita, kuid Kuusk viigistas seisu. Viimase torke tegi Lehis ja võitis kuldmedali.

See oli ausalt võistlusrajal võidetud kuldmedal, mis teeb Lehise vähemalt Lääne Elu silmis aasta sportlaseks. Tema tuhkatriinulugu ehk raskused, mis tuli ületada väljaspool võistlusi, lisab ainult värvi.

Lehis oli pärast poja sündi veidi üle aasta tagasi tippsporti naasnud. Euroopa meistrivõistlusteks Eesti koondisse jõudmine ei olnud viimase hetkeni kindel, sest ees oli kokku kasvanud nelik koondislasi. Lõpuks pääses ta võistlema tänu kompromissile, et võistleb ainult individuaalturniiril ja võistkonnavõistlusel osaleb vigastuspausilt tagasi tulnud Irina Embrich. MMile ei pidanud Lehis esialgu üldse minema. Poleks tulnud Euroopa meistrivõistluste kuldmedalit, ei olekski läinud. Nüüd lükati koondisest välja Erika Kirpu. Jälle tõestas Lehis, et oli oma koha ära teeninud. Ta oli Eesti vehklejaist kindlalt parim ja jõudis veerandfinaali, kus kaotas 9:15 maailma esinumbrile Mara Navarriale, kes tuli hiljem maailmameistriks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments