Pürotehnika kasutamisel tuleb järgida ohutusnõudeid

BNS

Möödunudaastane Haapsalu ilutulestik. Foto: Arvo Tarmula

Seoses läheneva aastavahetusega tuletavad tehnilise järelevalve amet, päästeamet ning politsei- ja piirivalveamet meelde, et pürotehnilise toote kasutamisel tuleb lähtuda iga konkreetse toote kasutusjuhendist ning järgida ohutusnõudeid.

Pürotehnilise toote vale kasutamine võib põhjustada tõsiste tagajärgedega õnnetusi, näiteks põlenguid, vigastusi ja muud sellist, samuti varalist kahju. Lisaks on oluline selgitada lastele pürotehniliste toodetega seotud ohtusid ning näidata eeskuju pürotehnika ohutul kasutamisel.

Enne toote kasutamist tuleb lugeda tähelepanelikult kasutusjuhendit ning kasutada toodet üksnes ettenähtud viisil. Toote kasutamiseks tuleb valida õige aeg ja koht. “Arvesta öörahuga, ilmastikuoludega ning toote ohutu kaugusega inimestest, hoonetest ja sõidukitest. Arvesta teiste inimeste ja loomadega. Ootamatud heli- ja valgusefektid võivad ehmatada. Kontrolli enne toote kasutamist, et sellel poleks mehaanilisi vigastusi. Ostjal on õigus defektiga toode müüjale tagastada,” soovitavad ametid.

Pürotehnilist toodet ei tohiks kasutada alkoholijoobes olles, seda ei tohi visata tulekoldesse, inimese või loomade suunas. “Ilutulestiku tegemisel ära hoia toodet käes ega kummardu selle kohale. Kui toode ei sütti, oota vähemalt 10-15 minutit enne selle üles korjamist. Ära jäta sellist toodet vedelema ega viska prügikasti, vaid tagasta müüjale. Ilutulestik tuleb ära jätta või katkestada, kui tugeva tuule või muu asjaolu tõttu kaasneks vahetu oht inimesele, keskkonnale või varale,” märgivad ametkonnad.

Pürotehniline toode tuleks osta ainult vastavat tegevusluba omavalt ettevõttelt. Pürotehnilise tootega peab kaasas olema eestikeelne kasutusjuhend. Toodet tuleb hoida kuivas, ohutus ja lastele kättesaamatus kohas. Oma tarbeks ei tohi hoiustada rohkem kui 20 kilogrammi pürotehnilisi tooteid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments