Tõrukese lasteaia direktor läks vanemate kaebuse peale pensionile

Tõrukese lasteaed. Foto: erakogu
Tõrukese lasteaed. Foto: erakogu

Eile oli Tõrukese lasteaia direktoril Lilja Paesüllal viimane tööpäev, lastevanemate sõnul kaasnes temaga hulk probleeme.

Ühe lapsevanema (nimi on toimetusele teada) sõnul avastasid lapsevanemad aasta alguses, et lasteaias tuleb toiduraha maksta rohkem kui peaks – eelmise kuu puudutud päevi oli vähem tasaarveldatud.

Tõrukese direktor Lilja Paesüld oli vanematele öelnud, et kui puudumine on e-lasteaia keskkonda märgitud kella üheksaks hommikul, siis selle päeva eest toiduraha maksma ei pea. Linnavalitsuse määrus ütleb aga, et puudumise esimesel päeval tuleb siiski söögiraha maksta.

„Aasta alguses avastasime, et e-lasteaeda märgitud puudumisi on vähem kui lapsevanemate enda märgitud puudumisi,” rääkis lapsevanem. Mitmed vanemad märkasid, et puudutud päev oli hiljem korrigeeritud nii, nagu oleks laps lasteaias käinud. Muutmisi põhjendas lasteaed sellega, et kõik oleks kooskõlas linnavalitsuse määrusega. Vanema sõnul muudeti aga puudunud laps kohalkäijaks ka järgneva(te)l päeva(de)l. „Juurde makstavad summad on väikesed ja seetõttu arvan, et enamik lapsevanemaid isegi ei märka, et nende laste puudumisi on tagantjärele vähendatud,” ütles lapsevanem.

Keegi ei räägi

Eilseni lasteaeda juhtinud Paesüld Lääne Elu ajakirjanikuga ei rääkinud. „Mul on väga kiire, pean akti ära tegema ja mul pole aega teiega jutustada,” ütles Paesüld ja lõi kabinetiukse ajakirjaniku ees kinni.

Lääne Eluga keeldus rääkimast ka õppealajuhataja Merily Loderaud. „Kahjuks ei saa ma õppealajuhatajana seda kommenteerida, kui soovite, võite endiselt direktorilt küsida,” ütles Loderaud.

Haapsalu aselinnapea Liina Põllu sõnul esitas Paesüld lakoonilise lahkumisavalduse sooviga pensionile minna. Avaldusele eelnes lapsevanemate kaebus. „Selle peale ta otsustas, et ei soovi neid lahendada ja sellisel moel jätkata, kui lapsevanemate poolt on tekkinud usaldamatus,” ütles Põld.

Vanemate küsimustele lubas Põld vastused anda teisipäevasel kohtumisel, kus lahatakse tekkinud probleeme.

Koolilaps lasteaias

Teine lapsevanem ja hoolekogu liige Inge Pärnaste rääkis, et Haapsalu linnavalitsuse haridusnõuniku Mari-Epp Tähe koolis käiv lapselaps veedab oma õhtupoolikuid Tõrukese lasteaias, kus käivad ta õed. „Kui ma läksin lasteaeda lapsele järele, nägin, et koolilaps on lasteaias,” ütles Pärnaste.

Pärnaste sõnul käis kõigil kolmel lapsel õhtuses valverühmas järel isa või vanaema. Lasteaiaõpetajatega vesteldes sai Pärnaste teada, et nii on see olnud aastaid – vahel käib koolilaps aias suisa iga päev, seal ka süües ja olles kohal väiksemate uneajal. Pärnaste ei tea, kellega seal selline kokkulepe sõlmitud on. „See on ametivõimu ärakasutamine,” ütles ta.

Pärnaste ei usu, et laps tuleks ise selle peale, et minna lasteaeda väiksemate õdedega mängima. Küsimusega, miks koolilaps aias hoida on, pöördus Pärnaste linnavalitsuse poole, kust sai vastuse, et koolilaps on paar korda lasteaias olnud ja vahel ka õunakese saanud ning kui see proua Pärnastet häirib, võib selle ära lõpetada.

Põllu sõnul on kõnealune laps tõepoolest paaril korral lasteaias olnud ja selle kohta on kaebus ka tema lauale jõudnud. Aselinnapea sõnul on laps vahel saanud ka teistest üle jäänud puuviljatükikesi, kuid lasteaias hoiul olemist pole tema sõnul olnud. Ka pole Põllu sõnul lasteaiaõpetajad selles probleemi näinud. Ta lisas, et pärast probleemi püsitamist ja vanemaga vestlemist laps enam lasteaias ei käi.

Aastakümneid Tõrukese lasteaeda juhtinud Paesüllal oli eile viimane tööpäev, tema kohusetäitjana hakkab tööle haridusnõunik Mari-Epp Täht. Põllu sõnul proovib linnavalitsus leida kuu aja jooksul lasteaiale uue direktori.

Mari-Epp Tähe kommentaar

Haapsalu linnavalitsuse haridusnõuniku Mari-Epp Tähe kommentaar lapselapse lasteaias käimise kohta:

„Oot, oot, oot. Ma tahaks seda kaebust näha. Ma tahaks seda kaebuse esitajat teada ja seda kaebust näha kirjalikult: kes selle esitas, mis perioodi kohta, mis tähendab, et oli lasteaias hoida? Ma tean, milles asi on ja tean, mis seal ümber käib. Ma praegu ei kommenteeri. Ma tahan näha seda kaebust, konkreetseid fakte ja siis ma kommenteerin.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
68 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänemaalane
5 aastat tagasi

No vast nii hullu “märki” külge ei saanud nagu Endla tänava lasteaia juhataja Tiia Niit kümmekond aastat tagasi sai.

Kõik nii kole targad, et kuku pikali.
5 aastat tagasi

Kuulge kõik targad lapsevanemad, kui palju adute te midagi haridusejuhtimisest. Nii targad siin arutama, kuidas peaks v ei peaks. Inimene tegi vea. Kas sa oled kunagi teinud mõne vea ja see on sulle palju maksma läinud ja kavatsus polnud üldse tegelikult halb? Oled sa kunagi nutnud, sest meedia paisutab kõvasti üle ja kõik pritsivad sappi? Kas puutume esimest korda kokku faktiga, et meediast teatud protsenti ei saa uskuda? Sa ei ole oma last kunagi enda tööjuurde kaasa võtnud (kuna mainiti, et ka õpetajate lapsed seal käinud). Alatu on last sellesse kärasse tõmmata. Seda enam, et probleemi polnud, õpetajatel oli kõik… Loe rohkem »

aga
5 aastat tagasi

Mina tean, et Täht töötab linnavalituses mitte lasteaias. Kas oli jutt paarist korrast või paarist aastast? Kellegi asi on küsida ja kellegi asi lahendusi ning vastuseid leida. That’s life!

Julia
5 aastat tagasi

Sa “kirjanik” ära ei väsi? Kes on last asjasse seganud? Kas lapsele on liiga tehtud? Loll loba suhu tagasi! Ajakirjandus sai asjast teada siis, kui juhataja oli juba tagasi astunud ja kõik sisuliselt lõppenud. Kas ei tohi kirjutada? Aga hea vähemalt seegi, et oled lõpuks aru saanud, et “juhataja tegi mõne vea”. Neid vigu on seal paksult, sellepärast juhataja uttu tõmbaski. Nende paari asja pärast, millest leht kirjutas, ei astuks keegi tagasi.

to Julia
5 aastat tagasi
Reply to  Julia

See kirjanik on kas juhataja ise või tema kaasosaline. Liiga palju detaile on siin välja laotud. Tavakodanik neid ei teaks.

Lapsevanem
5 aastat tagasi

Täitsa kole lugeda, mis toimub! Huvitav, et siis ei kurtnud ükski lapsevanem kui mitu aastat toiduraha üldse ei tõstetud, kuigi teistes lasteaedades maksti rohkem. Tõrukeses oli pikalt lapse päevane söögiraha 1.30€, mis see nüüd on, ei tea. Ja mina ei saa aru sellest, et üks lapsevanem pidevalt närib Tähe kallal. Ükskõik, mis ta teeb, kõik on valesti. Vahel käivad ka õpetajate koolilapsed lasteaias, ootavad kuni emal tööpäev läbi saab. Kas see on siis nüüd suur kuritegu? Ja paari õunatüki pärast intriige punuda. Saan aru kui laps kuidagi oleks siis väiksematele midagi halba teinud või kiusanud. Pärnaste peaks olema eeskujuks, mitte… Loe rohkem »

Teeme ära.
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Nüüd saadan mina samuti oma koolilapse lasteaeda. Las teeb lasteaias aega parajaks, sealjuures on ilusti valvatud . Kui see on lubatud ühele, siis see on lubatud ka kõigile teistele. Pole varem osanud arvatagi, et selliseid teenuseid lasteaiad pakkuda võiks. Pealegi kõik tasuta 🙂

jupiter
5 aastat tagasi
Reply to  Teeme ära.

Miks sa oma lapsekest enda töö juurde ei võta? Maris Repsil kogu aeg laps endaga ühes ja terve eesti kiidab. Kas sa pole kuulnud, et “mis on lubatud Jupiterile, pole lubatud härjale” (ladina vanasõna)

No aga
5 aastat tagasi
Reply to  jupiter

Täht võtku ikka enda töö juurde mitte ärgu saatku teistele hoida. See et ta haridusnõunik on ei tähenda seda, et kõik allasutused ta lapselast vaatama peaks. Linnavalitsuses las Põld, Sukles ja muud tegelinskid hoiavad.

wagner
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

mõnel lihtsalt on allaheitlikuse, orjameelsuse, teatud kohta pugemise tung nii intensiivne, et nad lihtsalt minetavad reaalsustaju ja arusaama asja tõelisest olemusest. Tõeliseks täpiks i peal (enda arust) on sõna kasutus, mis peaks lajatama nagu pikselöök ja lisama kaalu ning tähtsust, kuid reaalselt näitab selle inimese tühjust – vihakõne. Kui sa ei tea, kuidas ja mis eesmärkidel see sõna sündis ja miks seda nii kiiresti üritatakse kriminaliseerida (väga paljudes riikides on see ka õnnestunud) – ja sa ei tea seda…, siis parem oleks oma suu kinni hoida. NB! sulle lihtsalt pole mõtet midagi selgitada, sest sa ei saa aru, ei taha… Loe rohkem »

Rein
5 aastat tagasi
Reply to  wagner

Wagneril tõesti hea kommentaar.

OMG
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Ohoh, asi kisub ikka päris huvitavaks. Ärme karda rikkuda aga peame kartma sellest rikkumisest rääkida! Seltsimees Täht ei saa enam mugavalt haridusnõuniku ameikohaga “kaasnevaid hüvesid” nautida, on ikka jama. Ja see, kuidas ta tegutseb ei ole linnas mingi saladus. Imelik on see, et lasteaia direktori puudumistega sahkerdamine on õigustatud, sest summad olid väikesed, tegu sealjuures ei mängigi rolli või? Tulge mõistusele, kõike ja kõiki teadjad! Tublid vanemad, kes julgevad rääkida asjadest nii nagu need ka päriselt on.

Rein
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Sina lapsevanem tantsi rahulikult kaerajaani ja ära vaeva oma peakest asjadega, millest sa niikuinii midagi ei taipa.

Eve
5 aastat tagasi

Oot,oot minu meelest on Tähe lastelaste kahtlast hoidmist ka varem ette tulnud. Kas mitte õpetajad vikerkaare lasteaiast ei kurtnud? Äkki keegi viitsib valgustada, mis seal päikesejänkus toimus?

OMG
5 aastat tagasi
Reply to  Eve

Kindlasti on, täiesti usun. Ja täna teen selgeks, millised Haapsalu lasteaiad võtavad mu koolilapse hoiule.

Mart
5 aastat tagasi

Täht tuleks lahti lasta, mitte juhataja KT’ks panna. Sukles, on sul mõni muna ka olemas?

Nõus.
5 aastat tagasi
Reply to  Mart

Kunagise Ridala haridusnõunik Maire Vilbas oleks pidanud seal kohal olema.

Nimi
5 aastat tagasi
Reply to  Mart

No pole imestada et lasteaeda KTks pandi,Täht saab mõneks ajaks jälle tasuta lõunaid.

Seebi
5 aastat tagasi
Reply to  Nimi

Pesuseepi saab lasteaiast ! Ja keegi ei oska ka raha küsida.

Ene
5 aastat tagasi

Üldiselt on tänapäeval tavaks pikaaegsed töötajad häbiga pensionile saata. Elagu lapsevanemate suhtluskultuur ja probleemide lahendamise viisid. Väärt eeskuju lastele. Pedagoogil pole mingit võimalust.

kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Ene

Kuule sina Ene ära enam peale võta. Lapsevanemad ei saada kedagi pensionile ja lapsevanemad ei pea kedagi tööjuubeli puhul tänama. Lapsevanemad juhtisid tähelepanu ilmselgetele probleemidele. Väga tublid lapsevanemad.

Kodanik 2
5 aastat tagasi
Reply to  Ene

Mitme nime all see Ene siin kommenteerib?

lapsevanemad kahjuks ju kannatasid
5 aastat tagasi
Reply to  Ene

Kõike ei saagi väärtustada. Kui pole, mida väärtustada, siis nii ongi. Milles küll lapsevanemaid süüdistada, jääb mõistetamatuks. On siis selliseid näiteid, et kedagi saadeti pensionile häbiga ja ise oli NII NII NII PUHAS?

lasteaia vilistlane, nüüd juba vanaema
5 aastat tagasi

Ma ei saa aru kommentaaridest, et ainult paar eurot oli rohkem raha võetud – kas see on mingi õigustus.Noorel perel on iga sent oluline! AITAB juba nõukaaegsest nihverdamisest ja susserdamisest! Kuidas ma soovin, et Haapsalus saab kord majja!

Nõus.
5 aastat tagasi

Olen nõus sellega, et küsimus ei saa olla selles, mis on summa suurus. Näiteks minu jaoks on lasteaiamaks niigi kallis lõbu, seega loengi igat senti, mis sinna juurde või maha läheb.

Nimi?
5 aastat tagasi
Reply to  Nõus.

Agur, sina või?

Tavaline lapsevanem
5 aastat tagasi

Kas selline ongi tänu direktorile kes on seda lasteaeda juhtinud 40 aastat. Tubli linnavalitsus, vingujad vanemad ja teatud õpetajad, tegitegi ära!. Tool on vaba.
Kas sellist Eeestit tahtsimegi?

Lapsevanem
5 aastat tagasi

Tänu? Inimene varastab laste heaolu arvelt, suur tänu tõesti. Kes teab palju seda heaolu 40 aasta jooksul kärbitud on. Ära häma siin emotsioonide ajendil ja vaata tõele näkku. Inimene kellel on sellised kombed, ei sobi juhtima.

arvaja
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Kas uurimine tuvastas, et varastati? Ärge lahmige. Las selgitatakse tõde enne välja.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  arvaja

Mulle tundub,et seal olekski politseil nii mõndagi uurida.

Kohalik
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Mida ta varastas, kas juhataja isiklikule arvele tegite ülekandeid või? Saan aru, et siin on olnud segadus sellest, et vanematele ei selgitatud õigeid arvestuspõhimõtteid. Kas üldse võetigi teilt rohkem raha? Või kui võeti, avastasite vea, tore, kindlasti makstakse teile tagasi. Vigu ikka saab parandada. Nii tigedad lapsevanemad, õudne.

noh
5 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

seal vist rohkem oma maja karjäärihimuline rahvas, mitte lapsevanemad

lääneranna luule
5 aastat tagasi
Reply to  Lapsevanem

Palun omanda ennem kommentaariumis huugamis loost arusaamiseks vajalik lugemisoskus.

Selgitame uuesti: jutt ei olnud varastamisest ega ärastamisest, keegi ei saanud isiklikku kasu.

Toiduraha ei kadunud kuskile vasakule, vaid läks toidu otsimisiseks.

PS! Preili administraator, kui sa selle kommentaari nüüd kustutad, siis on selge sinu kallutatus.

Seebi
5 aastat tagasi

“Tavaline lapsevanem”
Ülalpool juba mainisin, et lasteajast ka saab tasuta seepi!

Lea
5 aastat tagasi

Lasteaia juhataja koht ei ole igavene. Kuidas on Tarekese lasteaias. Kas keegi oskab või julgeb kommenteerida. Põhjus et mu laps alustab seal sügisel.

Hm!
5 aastat tagasi

Huvitav, mida kõike peab selle nimel veel tegema, et vabaks lastaks – pingutab ja pingutab, no ei saa hakkama!😁