Lihula kümnevõistlus kestis kuu aega

Maratonkümnevõistluse võitjad ja võistluste korraldaja. Foto Olev Mihkelmaa

Lihulas taastati noorte kergejõustiku mitmevõistluse traditsioonid. Kolmkümmend ja enam aastat tagasi võistlesid seeriavõistluses Lihula lapsed õpetajate Eha Aaare, Eevi Pärdi ja Railo Pauna eestvedamisel. Üheksakümnendatel töötas oma mitmevõistluse välja aga Väino Põld. Nüüd, aastal 2018 korraldas Lihula gümnaasiumi treener Jaanus Getreu selle kandi lastele aga suisa kümnevõistluse.

Maikuu viiel kolmapäeval tulid noored sportlased kuuest erinevast vanuseklassist staadionile, et mõõtu võtta kokku kümnel erineval kergejõustikualal. Igal seeriakolmapäevakul oli kavas kaks ala. Lõpuprotokollis arvestati aga iga võistleja seitset parimat tulemust. Aladeks olid sprindid, keskmaajooksud, tõuked, hüpped, heited ja isegi tõkkejooks. Kõik lapsed sooritasid samad alad, aga näiteks päris väikestele oli kettaheite asemel pulgaheide. Nii nagu päris kümnevõistluses, oli ka siin sportlasi, kes pidid erinevatel põhjustel mitmevõistluse katkestama, mitmel noorel ei õnnestunud seitset vajalikku ala kokku saada. Kokku tuli Lihula, Kõmsi ja Virtsu koolidest võistlema 42 sportlast. Tulemuse lõpuprotokollis said 30 noort kergejõustiklast.

Laste punktide kokkuarvestamisel võeti appi kunagise Lihula ja Virtsu koolide õpetaja ja kergejõustikutreeneri Eha Aare 35 aastat tagasi välja töötatud punktitabel. Allakirjutanul oli samuti neil aegadel au olla nimetatud treeneri õpilane. Eha Aare oli väga hea kaugushüppaja. Tema isiklik rekord on 5.51 ja Lõuna-Läänemaa kõigi aegade edetabelis hoiab ta Lihulas õpetajana töötades 5.04 hüpanuna neljandat kohta.

Kõige nooremate, 7-8aastaste tütarlaste arvestuses võitis mitmevõistluse Radele Kanter Lihula gümnaasiumist. Tema järel tulid võitja klassiõed Karmen Ristikivi ja Carmen Tiivits. Esile tasub tuua kahe esimese tüdruku ägedaid esikohaheitlusi 60 m ja 100 m jooksus.

Sama vanade poiste võistlusel läks aga nii, et välja tuli anda kaks võitjakarikat. Henry Kurnim Lihula gümnaasiumist ja Sten-Andre Kukispuu Kõmsi algkoolist olid täpselt võrdsed. Sten oli veidi kiirem sprindis ja hüppas kaugemale kaugust, Henryl aga õnnestusid paremini näiteks pulgaheide ja tõkkejooks. Kolmas oli Eenok Arpiainen Lihula gümnaasiumist.

9-10aastaste tüdrukute võistluses läks samuti esikoht jagamisele. Helena-Caroly Kukispuu Kõmsi koolist ja Lisandra Neeme Lihula gümnaasiumist kogusid võrdselt punkte. Helena-Caroly oli kiirem, Lisandra aga vastupidavam. Kolmanda koha medali ja maiustuse võitis Lihula gümnaasiumi õpilane Kertu Kärp.

Poiste võistluses võitis esikoha Charli Takk Lihula gümnaasiumist. Charli tegi head stardi jooksudes. Teise koha saavutanud Lihula gümnaasiumi poiss Joosep Mihkelmaa aga hüppas hästi kaugust ja tegi väga hea elu esimese kuulitõukevõistluse.

11-12aastaste tütarlaste huvitava võistluse võit läks Virtsu kooli. Mariann Mikiveer edestas napilt Lihula tüdrukuid Helena Klimpušt ja Liset Kurnimit. Palli viskas Helena näiteks 22 meetrit ja ketast heitis 15.78. Mariann jooksis aga 60 meetrit 9,4 sekundiga.

Sama vanade poiste esikoha heitlus oli samuti äge. Jass-Jasper Jõgi Virtsu koolist edestas Raikko Kanterit Lihula gümnaasiumist lõpuks vaid nelja silmaga. Võitja tegi hea 60 meetri tõkkejooksu, ajaks talle 10,5. Raikko aga viskas väga hästi palli, tulemuseks 40.85. Pronksmedali võitis Gervin Konstabel Lihula gümnaasiumist.

13-14aastased tütarlapsed näitasid mitmel alal väga häid tulemusi. Mitmevõistluse võitja Marleen Põld jooksis 100 meetrit 14,8 ja 60 meetrit tõkkeid 10,5. Võitja klassikaaslane Lihula gümnaasiumist Eliise Kolõtšev tõukas aga 2 kg kuuli täpselt 10 meetrit.

Poiste arvestuses võitis Ken-Indrek Klimpuš Lihula gümnaasiumist. Temale mõõdeti kuulitõukes 3 kg kuuliga hea tulemus, 8.55. Palli viskas noorsportlane aga 45 meetrit.

15-16 aastaste neidude grupis said kaksikvõidu Virtsu kooli sportlased. Võitja Trinity Õismetsa üksiktulemustest väärib esile tõstmist 3 kg kuuliga tõugatud 9.63 ja 1 kg kettaga heidetud 25.05. 60 meetri sprindis näitas stopper talle 8,6 sekundit. Kristiina Kukk tõukas kuuli 9.68 ja heitis ketast 21.05.

Kõige vanemas vanuserühmas, 17-18aastaste neidude arvestuses tegi Kerli Ristikivi 100 m ja 200 meetri jooksus head stardid, saades aegadeks 13,7 ja 29,5.

Uuesti kohtuvad noored samal võistlusel juba uue kooliaasta esimesel kuul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Reidar
5 aastat tagasi

See nn. treener on igasuguse reaalsuse kaotanud. No ei ole vaja iga oma ” saavutust ” lehes teada anda, mis tihtipeale ka korduvad. Varsti saame lugeda kui tubli laulja või kirjanik ta on jne. Tegele oma asjaga ja kui on põhjust küll siis tuleb ka tunnustus-kuulsus.

Metsik Läänlane
5 aastat tagasi

Õige kümnevõistlus kestab kümme aastat.

Vahhinder
5 aastat tagasi

On ikka pikad võistlused tänapäeval! Kõwa kannatus peab olema!