28

TÄISMAHUS. Ärimees sai Sukleselt kingituse

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

sukles villises

Haapsalu linnapea Urmas Suklese (pildil) valimisliidus HaRi kandideeriv ärimees Siim Saareväli ostis linnalt krundi lubadusega, et linn ehitab sinna korraliku tee ja paigaldab tänavavalgustuse. ARVO TARMULA

Saareväljale kuuluv Siim Varad OÜ ostis Kuldnoka 2 krundi oksjonilt alghinnaga 21 000 eurot. Rohkem pakkujaid ei olnud. Saarevälja ettepanekul lisas Haapsalu linnavaraspetsialist Madis Raudsepp ostu-müügilepingusse punkti, et müüja ehk Haapsalu linnavalitsus kohustub tuleva aasta 30. juuniks ehitama valmis Kuldnoka ja osaliselt ka Lõokese tänava ning paigaldama sinna tänavavalgustuse. Lepingu allkirjastasid 20. juunil notaris Siim Saareväli ja Urmas Sukles. Lääne Elu käsutuses olevast kirjavahetusest selgub, et Raudsepp teavitas enne lepingu koostamist Suklest, et selline punkt ostja soovil lisatakse.

„Siim tahtis selle lepingusse panna, mis on ostjal alati õigus tahta. Lihtsalt ei ole varasemad ostjad seda lepingusse nõudnud,” kirjutas Raudsepp 15. juunil Suklesele saadetud kirjas. Mida Sukles sellele vastas, pole teada, kuid viis päeva hiljem allkirjastas ta lepingu, nõustudes allkirja andes ka lisatud punktiga.

Raudsepp, Sukles ja Saareväli kandideerivad sügisel ühes nimekirjas linnavolikokku ja on koos kandideerinud ka varem. Siim Saareväli ütles, et tema soovil ei ole punkti lepingusse lisatud.

Kui Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman avastas, et allkirjastatud lepingus on punkt, millega linnavalitsus ühe käega müüs 21 000 euro eest krundi ja teise käega võttis hinnanguliselt kuni 100 000 euro suuruse kohustuse, asus ta Raudsepalt aru pärima.

23. juunil kirjutas Vikman Suklesele e-kirja: „Tahaksin siiski teada, kuidas sellesse müügilepingusse niisugused tingimused tekkisid. Minu meelest ei ole see OK. Kui Madis [Raudsepp] selle korraldas, siis tuleb esmaspäeval Madisega tõsine jutt.” E-kirjale oli lisatud lepingu punkt 2.1.5, mis ütleb, et linnavalitsus kohustub ehitama tänava teekatte ja tänavavalgustuse. Sukles vastas samal päeval: „Ei tea sellest midagi! Kas teistes selliseid asju pole?” Miks Sukles nii vastas, pole selge, sest ta oli kaheksa päeva varem saanud Raudsepalt e-kirja, kus need punktid olid kirjas.

Vikmani protestide tõttu läksid Sukles ja Saareväli uuesti notarisse ja sõlmisid uue ostu-müügilepingu, kus ei olnud enam linnavalitsuse kohustust ehitada Kuldnoka ja Lõokese tänava ühele lõigule tänavakate ja -valgustus. „Ühel hetkel helistati mulle ja öeldi, et mingi punkt tuleb välja võtta. Ma isegi ei mäletanud seda. Minu meelest ei ole see mingi probleem. Nagunii peab linnavalitsus piirkonda arendama,” ütles Saareväli reedel Lääne Elule.

Kuidas siis see punkt ikkagi lepingusse sai? Peeter Vikmani sõnul võis linnaametnikku mõjutada ostja. „Tõenäoliselt oli ostja initsiatiiv mõjutanud linnavara spetsialisti, kes selle punkti lepingusse lisas. Ostjale ei saa midagi ette heita, iga ostja eesmärk on odavalt osta ja võimalikult kallilt müüa,” ütles Vikman reedel Lääne Elule.

Lepingus olevat lubadust oksjoni tingimustes aga ei olnud. „Selle punkti teadmine oleks toonud teisi pakkujaid ja tõstnud ka hinda. Ei oska öelda, kui palju, aga lisaväärtust oleks see igal juhul tekitanud,” ütles Vikman. Vikmani sõnul pole Kuldnoka tänava remont ja valgustus lähemal ajal kavas.

„Sellele ei ole ka rahalist katet,” märkis ta. Madis Raudsepale ütles Vikman juunis, et selline punkt ei saa lepingus olla. Lääne Elu küsimusele, kuidas sattus lepingusse lubadus tänav korda teha, vastas Raudsepp: „Seda lepingut pole enam. See on kehtetu.” Küsimusele, kuidas sattus see esimesse lepingusse, vastas Raudsepp: „See oli apsakas. Kirjaviga. See punkt ei oma mingit tähtsust.”

Raudsepp lisas, et seda tuleb ette, näiteks võib vanast lepingupõhjast midagi sõlmitavasse lepingusse jääda. Lääne Elule teadaolevalt ei olnud tegu vana lepingupõhja vm apsakaga, sest 15. juunil kirjutas Raudsepp Haapsalu linnapeale Urmas Suklesele: „Lepingusse palun sätestada kaks täiendavat punkti: ehitada lõplikult välja Kuldnoka tänava ja Lõokese tänava kasutuses oleva osa lõplik teekate tähtajaga 30. juuni 2018 ja ehitada välja Kuldnoka tänava ja Lõokese tänava kasutuses oleva osa tänavavalgustus tähtajaga 30. juuni 2018.”

Kui Lääne Elu meenutas Raudsepale tema e-kirja, milles ütleb, et Siim Saareväli soovis lepingusse ehituskohustust, vastas Raudsepp: „Mulle tuli vastuvõtule inimene. Ma ei saa teiega kahjuks rohkem rääkida.”

Hiljem jäi Raudsepp oma varasemate sõnade juurde: tegemist oli apsakaga, ta ei mäleta kogu protsessi ega ole palunud punkte lepingusse lisada. „Mis tahes dokumendi vormistamisel võib esineda mis tahes vigu,” ütles Raudsepp.

Sukles ütles reedel Lääne Elule, et ei pannud punkti lepingus tähele. „Kuna see tuli Vikmani ja Raudsepa poolt alt. Ma muidugi nägin seda, aga arvasin, et see on suht normaalne,” ütles Sukles.

Uus ostu-müügileping sõlmiti aga Suklese arvates põhjusel, et ees ootavad valimised. „Uus volikogu peab tegema uue eelarve. Lubadus oli ennatlik,” ütles Sukles.

Sukles punkti lisamises seaduserikkumist ei näe. „Tööde maksumus on väiksem kui linna reservfond. Kui linn müüb krunte, siis tuleb korda teha ka infrastruktuur. Varem ei ole seda lepingutes olnud, sest keegi lihtsalt ei ole seda küsinud. Kui keegi siit nüüd viga või rikkumist otsib, siis on see puhas valimisvõitlus ja suhteliselt pahatahtlik,” ütles Sukles.

Küsimusele, kas lubaduse andmine ei eeldaks siiski volikogu sellekohast otsust, vastas Sukles: „Nii ja naa. See ei ole suur investeering. Seda saab teha järgmisel aastal, aga lepingust oli ta parem siiski välja jätta, et mitte anda uuele volikogule ennetavalt lepingulist punkti. See oli arusaamatus, mille me likvideerisime.”

 

Kuldnoka tehingu kronoloogia

* Kuldnoka 2 krundi oksjon lõpeb 29. mail.

* Krundi ostab Siim Saareväli alghinnaga 21 000 eurot. Ta on ainus pakkuja.

* 20. juunil kinnitatakse notari juures ostu-müügileping, mille allkirjastavad Saareväli ja Urmas Sukles.

* Lepingus on lubadus, et linn teeb Kuldnoka tänava tuleva aasta 30. maiks korda.

* Lubaduse täitmine maksab laias laastus 100 000 eurot.

* Lepingut loeb mõne päeva pärast aselinnapea Peeter Vikman, kelle survel tehakse leping ringi. Lubadust enam lepingus ei ole.

* Lepingu koostas linnavara spetsialist Madis Raudsepp.

* Madis Raudsepp ja Siim Saareväli kandideerivad kohalikel valimistel Suklese valimisliidus HaRi.

* Eelmistel valmistel kandideerisid Saareväli, Raudsepp ja Sukles Reformierakonna nimekirjas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Luik Alari laste sõber
Luik Alari laste sõber

Saan aru, et pildil on autojuht ja linnapea istub taga.

Jäme+Haapsalu+korravalvur
Jäme+Haapsalu+korravalvur

Nu kuramus. Vangi panna ja sada piitsa hoopi turu väravas virutada.

trackback
Karilaid: Vikman peaks Suklese asemel saama Haapsalu linnapeaks | Lääne Elu

[…] Läänemaa piirkonna juhi Jaanus Karilaidi (pildil) sõnul ei lõhu Paralepa korruptsiooniskandaal Haapsalu võimuliitu, aga järgmine linnapea peaks Urmas Suklese asemel olema Peeter […]

trackback
Prokuratuur ei hakka uurima Paralepa krundimüüki | Lääne Elu

[…] Lääne Elu kirjutas, kuidas Haapsalu linnapea Urmas Suklese valimisliidus HaRi kandideeriv ärimees Siim […]

lihtne inimene
lihtne inimene

No kus mina võin teada, et sina, kodanik, puhast tõtt kõneled. Võib-olla mustad teisi nüüd kättemaksuks millegi eest. Kui sina ikka üks aus mees oleksid, siis oleksid võinud oma nime ka kirja panna.

Imelik/persona+non+grata
Imelik/persona+non+grata

No kust sina tead?
Tsitaat- “kas lubaduse andmine ei eeldaks siiski volikogu sellekohast otsust, vastas Sukles: „Nii ja naa. See ei ole suur investeering”- ei ütle midagi?
Mulle ütleb- meil on linnapeaks täiesti süüdimatu mees.

jätkuks imelikule
jätkuks imelikule

Ma ei saa aru, kuidas Sukles võib ajada sellist jura suust välja. Seitsmel lepingul ei olnud kirjas mingit tähtaega, aga oma kamraadi Saarevälja lepingusse slikerdati reaalselt raskesti realiseeritav tähtaeg sisse. Sukles, miks sa mängid lolli?

päkapikk
päkapikk

Minu vanaema ütles ikka, et laps, tee suu lahti ja küsi-ega küsija suu pihta lööda. Need seitse päkapikku oleks pidanud ka küsima ja tingima, aga kus sa sellega… Mina olen ka linnapea moodi-mina kohe ei suuda sõpradele ja kamraadidele ära öelda-no pole südant.

kodanik
kodanik

Loodetavasti on nüüd ka viimastel “lihtsatel” inimestel, kes ei teadnud kuidas siin linnas asju aetakse- asi selge. Samuti- kui keegi siiralt arvab, et see on üksikjuhtum, siis palju õnne- naiivsuse puhul. Selline süsteem, kus linna rahasid vabalt suunatakse oma äride ja huvide kohaselt on tiksunud samakaua kui istuv linnapea. Miks vanad reformarid Luige/Reformierakonna nimekirja ei läinud, vaid kirglikult Suklese harjast kinni hoiavad? Aga sellepärast et see on nende toiduahel ja luukeredega kapp. Seda kaitstakse ja selle külge klammerdutakse viimase võimaluseni. Siin pole midagi rääkida- uuriv ajakirjandus on toonud välja selle, mis niisama juttudena juba ammu ringi on liikunud.

Viigimees
Viigimees

Tundub nii, et seekord ei taheta ühtegi kolmest linnapeakandidaadist. Tuleb keegi neljas.

trackback
Linnapea vastulause: ärimees ei saanud Sukleselt kingitust | Lääne Elu

[…] Vt ka: "TÄISMAHUS. Ärimees sai Sukleselt kingituse" […]

Koit
Koit

“23. juunil kirjutas Vikman Suklesele e-kirja: „Tahaksin siiski teada, kuidas sellesse müügilepingusse niisugused tingimused tekkisid. Minu meelest ei ole see OK. Kui Madis [Raudsepp] selle korraldas, siis tuleb esmaspäeval Madisega tõsine jutt.” E-kirjale oli lisatud lepingu punkt 2.1.5, mis ütleb, et linnavalitsus kohustub ehitama tänava teekatte ja tänavavalgustuse. Sukles vastas samal päeval: „Ei tea sellest midagi! Kas teistes selliseid asju pole?” Miks Sukles nii vastas, pole selge, sest ta oli kaheksa päeva varem saanud Raudsepalt e-kirja, kus need punktid olid kirjas.”

Miks me kõigi nii palavalt armastatud Sukles nii hämab?

kutikef
kutikef

mis sõgelus 1 pudru ju kõik käsi peseb kätt nn. nõukaaeg pole kadunud
EI MUUTU SIIN RIIGIS MISKIT
Saumets linnapeaks!!!

wpDiscuz