0

Laupäeval peavad eestirootslaste kolmandat laulu- ja tantsupidu

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eestirootslaste laulupidu

Eelmise eestirootslaste laulu- ja tantsupeo rongkäik. Foto Arvo Tarmula

Laupäeval täitub Haapsalu piiskopilinnuse õu rootsikeelse lauluga, sest kolmandat korda kogunevad selle rahvakillu esindajad ja sõbrad laulupidu pidama.

Eestirootslaste kolmandast laulu- ja teisest tantsupeost on nüüd saanud traditsioon, mis toimub iga kolme aasta järel Haapsalu piiskopilinnuses.  Sel korral on osalejaid rohkem kui 2013. aastal – ligi 550 lauljat ja tantsijat on end registreerinud, nende hulgas neli meeskoori.

Nagu tavaliselt, on osavõtjaid nii Eestist, Soomest kui ka Rootsist ning lauludki kõlavad nii rootsi kui ka eesti keeles. 

Lavale tuleb 14 koori ja 11 tantsurühma. Kooride hulgas on Rådmansö Skärgårdskör, Stockholmi eesti koor, Nyköpingi meeskoor, Aibokören Rootsist ja Östersundomi Sångkör Soomest. Lisaks neile osalevad eesti meeskoorid Runo Lihulast ja Mihkel Lüdigi meeskoor, segakoor Taritu Padiselt ja segakoor Kuldjala Laululselts, Rootsi-Mihkli koguduse koor Tallinnast ning naiskoorid Netty ja Kaasike.

Tantsurühmadest tulevad peole segarahvatantsurühmad Leesikad, Juhukse, Leigarid ja Ürgleigarid; naisrühmad Vormsilt, Kalurineiud, Noarootsi naised, Tantsupisik ja Lepalind Eestist. Rootsist on peole oodata segarühmi Virvel  ja pakrilaste tantsurühma.

Traditsiooniliselt peetakse pidu eestirootslaste pealinnas Haapsalus ning pidu koosneb nii tantsu- kui ka laulupeoosast, mida lahutab piknikupaus. Traditsiooniliselt tuleb esitusele nii eestirootslaste kultuuripärandist pärist tantse-laule kui ka päris uusi teoseid.

Kuid peo kandev mõte on järjepidevus. Järjepidevus on see, et tullakse kokku ühisele perepeole ning tantsitakse ja lauldakse tuntud laule ja tantse 1933. aasta peoprogrammist. Järjepidevus on ka osavõtjate soovis koos laulda ja tantsida.

Ka tänavusel peol on võetud elemente esimesest eestirootslaste laulupeost, seda nii peoplatsi kujundamisel kui ka tekstides. Esitusele tuleb ka esimese peo proloog, mis sobitub hästi peo isamaaliste laulude ja traditsiooniliste tantsudega.

Eestirootslaste laulu- ja tantsupeol antakse pidulikult üle ka Hans Pöhli medal tänavusele eestirootsi kultuurikandjale.

Eestirootslaste laulu- ja tantsupeo programm 2. juulil Haapsalu piiskopilinnuses

11-11.30 Laulu- ja tantsupeo palvus Haapsalu Toomkirikus

12-12.30 Rongkäik,

12.30-13 Laulu- ja tantsupeo avamine

13-15 Laulu- ja tantsupidu, laulupidu

15-16 Piknikupaus

16-18 Laulu- ja tantsupidu, tantsupidu

19-20 Laulupeo ühendatud meeskooride kontsert "Aegade hääled" Toomkirikus

1. juuli õhtul kl 19 annabHaapsalu kõlakoja juures kontserdi akordionistide ühing Tälgebälgarna

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz