Läänemaa üks suuremaid piimafarme suletakse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Piirsalu robotlaut

Viis aastat tagasi ajas Leppmaa loomi robotlauta sisse. Nüüd aetakse need peagi välja. ARHIIV

Suurpõllumees Elvo Leppmaa käest Piirsalu piimafarmi ära ostnud Laheotsa OÜ kavatseb Piirsalus karjakasvatusele lõpu teha ja piimafarmi kinni panna.

„Esialgu jätkub tavapärane äritegevus. Pikemas perspektiivis on kavas kahjumlik loomakasvatus likvideerida,” ütles Laheotsa OÜ juhatuse liige Risto Villers Lääne Elule.

Piirsalu loomaarsti Ann Mari Anupõllu andmeil on laut loomadest tühi poole aasta pärast. Anupõld kirjutas sellest oma iganädalases Lääne Elu kolumnis.

Laheotsa OÜ tegutseb Padise vallas ning on Eesti suurim köögiviljakasvataja ja -töötleja, kes müüb oma toodangut Laheotsa ja Villeri kaubamärkide all.

Leppmaa kirjutas müügilepingule alla läinud nädala neljapäeval. Ta on öelnud, et piima nii madala hinna tõttu ei ole tema nõus farmi edasi pidama. Koos muu vara ja maaga vahetas omanikku üle 400 piimaveise, sh 200-pealine lüpsikari, ja vähem kui viis aastat tagasi avatud toona Läänemaa kalleim ja suurim robotlaut, mis läks maksma üle miljoni euro. Laudas on kohti 243 lüpsilehmale ja neli lüpsirobotit. Alles 2011. aasta sügisel ütles Leppmaa, et loodab tehtud kulutused kümne aastaga tasa teenida, kui sattus raskustesse ja oli sunnitud farmi võla katteks kogu täiega maha müüma.

Mullu detsembri seisuga oli Piirsalu Põllumajanduse OÜl majandusaasta aruande järgi laenu kokku ligi miljon eurot. DNB pangale tuli jaanipäevaks tagasi maksta üle poole miljoni euro, järgmise viie aasta jooksul veel ligi 150 000 eurot.

Majandusaasta aruande järgi jäi ettevõte 2014. aastal ligi 200 000 euroga kahjumisse. Laenu tagatiseks oli Leppmaa pantinud ka isikliku vara enam kui 650 000 euro eest. Leppmaa pakkus farmi müüa ka mõnele Läänemaa suurpõllumehele, kes aga ei olnud huvitatud.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
linnavurle
7 aastat tagasi

Milleks meile igasugu laudad ja lehmad? Piima saab ju poest…

N50+
7 aastat tagasi

robotlaut oli ilmne üleinvesteering. Tootmine peab olema tasemel, kuid investeerima peab mõistusega

Läänemaa edulugu
7 aastat tagasi

Oleks need loomad kahe ja kome lehma pidaja käes olnud oleks piimajäägid sigadele söödetud ja kanu peetud. Oleks enda munad ja liha vähemalt laual olnud. Nüüd ei ole ei sulle, ei mulle ei talle. Ega selle asutuse juhtuses teab mis mõttehiiglased koos ei olnud.

olku
7 aastat tagasi

kreekast saate piima,

tt
7 aastat tagasi

Kuigi põllumajandudes pole paremad päevad oli tegemist ka ränkade juhtimisvigadega.

Luts
7 aastat tagasi

Kõik need uhked laudad on ehitatud suures osas toetustega. Äkki oleks targem pisut toetada, kui raha ära visata. Aga samas, euroliidul seda pappi, mida loopida ju sitaks

kuku
7 aastat tagasi

Ja mida riik siis peab tegema ?
Kõik kes omadega välja ei tule ,andke aga raha juurde. Äri ongi riskidega seotud, või ootate jälle sotsialismust !?

RAVE KÖÖMNED
7 aastat tagasi

Ja vot kuidas riik toetab oma rahvast ja oma majandust . saadame parem pagulatele või maksame usa sõjaväe kohaloleku eest . varsti ongi eesti omadega pees ja vabatahtlikult lähme me võõra riigi võimu alla ja oleme eluaegsed orjad tänu praegusele valitsusele ja ilvesepoisile

Joosepile
7 aastat tagasi
Reply to  RAVE KÖÖMNED

Ostad ikka ise eestimaist piima ja hoolid hirmasti eesti põllumehest või käid säästukast/maximast üüber-odavat Leedukate piima ostmas?