Kristo Simulask ja Erki Mitman tegid kergejõustikus ajalugu

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

simulask ja mitman

Erki Mitman (vasakul) ja Kristo Simulask täitsid esimeste läänlastena kümnevõistluses tiitlivõistluse normatiivi. Foto: Peeter Langovits

Kümnevõistlejad Kristo Simulask ja Erki Mitman tegid kergejõustiku ajalugu, täites esimeste läänlastena tiitlivõistluste normatiivi kümnevõistluses.

Kristo Simulask kogus noorte kümnevõistluse Balti matšil 22.–23. mail Lätis 7303 punkti ja täitis juunioride MMi normatiivi. Mitman kogus samal võistlusel 6802 punkti ja täitis U18 EMi normi.

Simulask parandas kümnevõistluse isiklikku rekordit enam kui 1200 punktiga. Juunioride hulgas jäi ta siiski teiseks, sest tartlane Hans-Christian Hausenberg suutis koguda 7592 punkti. Mitman võitis 6802 punktiga U18 vanuseklassi. Juunioride MMi norm on 7200 punkti, U18 EMi norm aga 6400 punkti.

Simulask ja Mitman õpivad teist aastat Audentese spordigümnaasiumis ja harjutavad Tõnu Kaukise näpunäidete järgi.

Omavanuste Eesti rekordini on kümnevõistlejail veel tublisti minna. U18 ja juunioride rekord on Valter Külveti nimel 8104 punktiga.

Kordas maakonna rekordit

Märkimisväärne on Simulaski kümnevõistluse sees hüpatud kõrgushüppe tulemus 2.09. Sellega kordas ta Priit Koorti nimel olevat maakonna rekordit.

Simulask ütles, et MMi normi täitmine ei tulnud talle üllatuseks. „Teadsin, et olen selleks võimeline, tuli lihtsalt ära teha,” ütles Simulask. Ehkki norm on täidetud, ei kindlusta see veel piletit MMile. Nimelt pääseb MMile igast riigist kaks sportlast, kuid Eestis on neile kahele kohale pretendente rohkem. Et oma kohta MMile sõitvas koosseisus kindlustada, peab Simulask võistlema 21.–22. juunil Rakvere lahtisel mitmevõistlusel, kus tulevad starti ka Martin Moldau ja Risto Lillemets, kes ihkavad samuti MMil osaleda. „Ega ma seda niisama jäta, võistlen nendega koos ja annan endast kõik, et neist parem olla,” teatas Simulask.

Simulask arvas, et on võimeline 7500 punktiks. „Kettaheites on varu üle saja punkti,” sõnas ta.

Oma peamist tugevust kümnevõistlejana näeb Simulask kiiruses. „Jõudu on lihtsam juurde treenida kui kiirust,” põhjendas ta.

Juunioride maailmameistrivõistlused on 19.–24. juulini Poolas.

Viskas kergemat oda

Erki Mitman rääkis, et oli normi ületava tulemuse kirja saanud juba mullu, kuid seda rahvusvaheline kergejõustikuliit ei arvestanud. „Tegin selle Eesti võistlusel, kus oda oli kergem ja tõkkevahe umbes pool meetrit lühem,” selgitas ta. Eesti võistlustel kasutas Mitman 600grammist oda, kuid nõutav on 700grammine.

Läti võistlusel jäi Mitman kõige rohkem rahule 400 meetri jooksuga, kus ta sai ajaks 53,45. „Parandasin isiklikku rekordit rohkem kui sekundiga,” ütles Mitman.

Ta lisas, et enne võistlusi vaevas teda seljavigastus, mis ei lubanud jooksuharjutusi täies mahus teha. Mitman tunnistas, et tema trumbid on heite- ja tõukealad ning jooksu tuleb veel järele aidata. Suurt varu näeb Mitman ka teivas- ja kõrgushüppes. Mitman hüppas Lätis kõrgust 1.81 ja teivast 3.50.

Simulaski ja Mitmani esimene treener Kaja Ladva rääkis, et tegemist on andekate poistega. Noored kergejõustiklased pälvisid Ladva tähelepanu juba neljanda klassi poistena, kui näitasid jooksurajal head kiirust.

Ladva rääkis, et kui Simulask oli pigem hilisema arenguga ja põhikooli ajal tulemust ei teinud, siis Mitman on omavanuste tipus olnud kogu aeg. „Simulask sai oma esimese Eesti meistrivõistluste medali 9. klassis, kuid Mitman oli selleks ajaks juba mitmekordne Eesti meister,” selgitas ta.

Euroopa U18 meistrivõistlused on 14.–17. juulil Gruusia pealinnas Tbilisis.

 

Tulemused

Balti noorte kümnevõistlusel tehtud seeria

Kristo Simulask: 100 m jooks 11,05; kaugushüpe 6,82; kuulitõuge 13.53; kõrgushüpe 2.09; 400 m jooks 51,55; 110 m tõkkejooks 14,90; kettaheide 35.64; teivashüpe 4.20; odavise 48.42; 1500 m jooks 4.41,23. Punkte 7303.

Erki Mitman: 100 m jooks 11,89; kaugushüpe 6.36; kuulitõuge 14.76; kõrgushüpe 1.81; 400 m jooks 53,45; 110 m tõkkejooks 16,00; kettaheide 47.30; teivashüpe 3.50; odavise 58.37; 1500 m jooks 4.45,42. Punkte 6802.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
6 aastat tagasi

Harjutamine teeb meistriks.Edu, olete tegijad !

Tublid
6 aastat tagasi

poisid edu neile tulevikuks, heameel kui kodukandist kasvavad sellised tegijad