Kolk: läbi õllekose turu poole

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Äsja parima alkohoolse joogi tiitli võitnud Kolk pruulikoja peremees Tiit Kolk enda pruulitud märjukusega. Foto: Urmas Lauri

Uuemõisa õlletehas 016Pruulmeister Peeter Kolk laboris õlut timmimas. Foto: Urmas Lauri

Uuemõisas tegutsev Kolk pruulikoda on paar korda oma õlledega turule tulemist edasi lükanud, kuid eelmisel nädalal sai oma esimesed kesvamärjukesed müüki.

Kolmandal katsel õnnestus Kolkidel õllelatt sujuvalt ületada ning praeguseks on hele ja humalane ameerika stiilis nisuõlu „Pearl Harbor“ ja Prantsuse stiilis hele saison „Kosk“ pudelites.

Esimene kast Kolki nisuõlut jõudis Tallinna restorani Mimosa eelmisel reedel. Pruulikojas turunduse ja müügiga tegeleva Rita Aarelaiu sõnul saab Haapsalus siinset õlut mekkida jahtklubis. Järgmiseks pealinna söögikohaks, kuhu Kolk jõuab, on tõenäoliselt Fahle restoran.

„Õlled on olemas, praegu käime neid tutvustamas,“ ütles Rita Aarelaid. „Kõik võtavad maitsta ja ehk siis tulevad ka lepingud.“

„Poed on tõrksad, ütlevad, et neil on tarnijatega poole aasta pikksued lepingud tehtud, uusi ei taheta,“ nentis Aarelaid. Seitse päeva alles teinud, vara üldistada.

Ka tavalistes ketipoodides on praegu suur valik käsitööõllesid. Sellele vaatamata on kindlasti ruumi ka uutele tulijatele. „Ruumi on kõigile,“ ütles Aarelaid, kes käis Ameerikas käsitööõlledega tutvumas.

„Vemonti osariigis [Vermont on USA väikseim osariik, poole pisem kui Eesti – 24 923 km², elanikke 625 000] on üle 300 käsitööõlle tootja, kuid kõik mahuvad ära,“ tõi Aarelaid näite laiast maailmast.

Kolk sai esimesed pruulid kääritusnõudesse juba märtsi algul, kuid tehnilised viperused on turule tulekut paaril korral plaanitust hilisemale ajale nihutanud.

Uuemõisa pruulikoja esimesi õllesid kannab nime „Kosk“. „Õlu „Kosk“ sai nime sellest, et kaks korda pressis luugi lahti,“ selgitas Aarelaid.

„Kääritusnõu luuk sai liiga tihedalt kinni pingutatud ning tihend libises paigast ära. Suurem osa õllest õnnestus vist siiski päästa,“ teatati 22. aprillil pruulikoja Facebooki-postituses.

Kolmandal katsel õnnestus Kolkidel õllelatt sujuvalt ületada ning praeguseks on hele ja humalane ameerika stiilis nisuõlu „Pearl Harbor“ ja Prantsuse stiilis hele saison „Kosk“ pudelites.

Õlleklubi Gambrinus Kolki õlledest

Õlleklubi Gambrinus on Kolkide pruulikoja kohta kirjutanud: „Väike lihtne pudel, valgel põhjal hõbedane kiri mõjub värskelt ja uuenduslikult, nii nagu ka sildi omanäoline lõige. Kiita tuleb ka alustava pruulikoja pingutust omanimelise korgi kasutuselevõtu eest.“

Gambrinuse õllepäevikus kirjutatakse õlle „Kosk“ kohta: „Väga-väga hea tasandi rüübe, saison selle sõna klassikalises võtmes, ei mingeid üllatusi ega nurgakesi“.

Hele ja humalane ameerika stiilis nisuõlu "Pearl Harbor" on Gambrinuse hinnangul „übertasandi rüübe“. „No tõesti juhtub harva, kui nisukad on samas ka sellised suurepärased kosutajad,“ kirjutatakse õllepäevikus.

Pruulikoda Kolk õlled

  • 15. veebruar – EMTA aktsiisilao tegevusluba, mis tähendab, et pruulimisega võib alustada.
  • Veebruari viimane nädal – esimesed pruulid said kääritusnõudesse. Käiku läksid IPA ja amber ale.
  • 1. aprillil postitas pruulikoda oma Facebooki lehele teate, et kuigi neil oli plaanis esimesed õlled märtsi lõpus villida ja müügikohtadesse toimetada, on nad need partiid Poseidonile ohverdanud. Põhjuseks keedukatla aurukondensaatori kehv konstruktsioon, mis ei taganud keetmise ajal piisavat virde aurustumist ja auru äratõmmet. „Ümberehitustööd juba käivad ning uued õlled paneme käima ülejärgmisel nädalal,“ teatas pruulikoda.
  • Ka see tähtaeg ei pidanud, sest 22. aprillil otsustas õlu, mis hiljem saigi nimeks „Kosk“, kosena kääritusnõust välja pursata.
  • Kolmandal katsel õnnestus Kolkidel õllelatt sujuvalt ületada ning praeguseks on hele ja humalane ameerika stiilis nisuõlu „Pearl Harbor“ ja Prantsuse stiilis hele saison „Kosk“ pudelites.

Vt ka: „Kuidas Kolgid õlut keedavad

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments