Aafrika rand sai tagasi marabud ja lisaks krokodilli

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 31

Haapsalu linnavolinik Tiit Moor avas täna Aafrika rannas linnarahva ovatsioonide, naeru ja fotoaparaadiklõpsude saatel oma kolmanda puuskulptuuri.

„See on minule üsna tähtis sündmus. Mul on olnud see au, et linn on minult vastu võtnud kaks kuju, mis on Promenaadil mõnda aega juba olnud,” rääkis Moor, osutades marabutele, mis nüüd laste mänguväljaku ääres uuel ja kindlamal alusel seisavad.
„Nüüd ma tegin järgmise, krokodilli, see on tehtud Roman Haavamäe kuju ainetel,” ütles Moor ja lisas, et kindlasti mitte ei ole tegemist suure skulptori töö koopiaga.

Moor rääkis, kuidas ta puuskulptuuride tegemist alustas, ja tunnistas, et esimesed neist olid ikka korralik kirvetöö. Üks kuju viis järgmiseni, koos Haapsalu inimeste huviga kasvas mehel ka hasart, mis kulmineerus ühel ilusal päeval sellega, et Moor ostis uue sae, millega annab ka peenemat puutööd teha. Siis oligi juba sõrm kogu käega läinud ja süda koos sellega. Moori koduaias on nüüd puukujude park.

Linnavolinik tunnistas, et tema hasarti toidab, kui inimesed tema puukujudest pilti teevad. Näiteks eelmisel aastal oli keegi pildistanud ühte marabut, päkapikumüts peas, ja teinud sellest fotost jõulukaardi, mida ta Facebookis sõpradele saatis. „See oli mõnus tunne,” ütles Moor.

Krokodill oli Moori sõnul Haapsalu linnaarhitektile Anu Joostile ning linna arengu- ja muinsuskaitsespetsialistile Ülla Parasele rumala peaga antud lubaduse tagajärg. „Et mis see üks krokodill siis ikka teha ei ole. Kui ma fotolt vaatasin, kui keeruline see on, siis teadsin, et ma sellega hakkama ei saa. Aga kuna sai lubatud, hakkasin tegema,” jutustas Moor.

Moor ütles, et tegi kuju võimalikult vandaalikindla, et sellega ei läheks nii nagu marabutega. Näiteks oli Haavamäe krokodillil suu lahti, Moori omal aga kinni. Põhjusi on autori sõnul kaks: esiteks murtaks krokodillil hambad suust ilmselt esimese päevaga ja teiseks poleks ta lihtsalt olnud võimeline neid hambaid tegemagi.

Kõige keerulisem oli tema sõnul värvida krokodilli küüsi. „Ma tahtsin, et abikaasa värviks tal küüned ära, aga ta keeldus. Mul kulus selleks kaks ja pool tundi – käsi värises,” naeris Moor, kes kulutas kuju tegemiseks kokku 100 tunni ringis.

Autor palus kuju avama Haapsalu linnapea Urmas Suklese. „Eks geniaalsuse ja hulluse vahel ole väga väike vahe. See mees siin kipub geniaalsuse poole,” naeris Sukles.

Moor lubas, et teeb igal aastal promenaadi tarbeks ühe puuskulptuuri. Mis need aga on, jääb kuju avamiseni saladuseks. „Siis on igal aastal üllatus.”

Fotod Arvo Tarmula

Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula01 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula02 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula03 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula04 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula05 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula06 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula07 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula08 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula09 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula10 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula11 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula12 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula13 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula14 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula15 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula16 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula17 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula18 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula19 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula20 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula21 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula22 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula23 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula24 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula25 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula26 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula27 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula28 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula29 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula30 Krokodilli avamine Aafrika rand. Tarmula31

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
no
7 aastat tagasi

Aita sobib Aloga hästi kokku!

Renomee
7 aastat tagasi

ega seda ikka puhtaks ei pese. Usu võib küll maha pesta aga inimesed ikka mäletavad nn. “tegijaid.”

nii ta on
7 aastat tagasi
Reply to  Renomee

Ega kui kelmist hakata pühakut kasvatama siis peavad väga paljud pettuma aga see võtab aega ja seda aega meil ei ole. Üks kelm toetab teist kelmi ja nii nad seklle kelmuse võimuliidu loovadki.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Renomee

ei mäleta need inimesed s.ttagi! vahi ainult, kes pumba juures on!

Edu`le
7 aastat tagasi

L ja P oled ise ! VOT – Sellise Vennaga luurele just läheksin , sinusugusega ( s- väikese tähega)- EI!
Kurb on lugeda ajukääbikute kommentaare.

Tubli , et on veel tegijaid ja Haapsalust hoolijaid- kindlasti lähen lastega vaatama !

Edu
7 aastat tagasi

Iga L kiidab oma P. Selliste vendadega luurele minna ei julge.

Ly
7 aastat tagasi

Väga tubli Tiit Moor! Vinguvad ja virisevad ikka need, kes ise mitte essugi ette ei võta ja ära ei tee!

Nautija
7 aastat tagasi

1000 kiitust Moorile. Mulle väga, väga meeldib.

Ardi
7 aastat tagasi

Väga tore. Õnne ja jõudu meile kõigile silmarõõmu pakkumast, Kõikide ettevõtmiste suhtes negativistidele soovitaks natuke jalutama minna ja ehk tuleb neid skulptuure vaadates silmanurka ka väheke naeratust…

kuulge
7 aastat tagasi

Kallid inimesed palun ärge siis ära lõhkuge.

Lammutusekspert
7 aastat tagasi

Tore, las nokitseb.

mart
7 aastat tagasi

millal fallosed tulevad?

Ardi
7 aastat tagasi
Reply to  mart

Vabandst, oled ikka äärmiselt nõmeda mõttelaadiga.

Rutt
7 aastat tagasi
Reply to  Ardi

See mõttelaad on Tiidule igati jõukohane.

mardile
7 aastat tagasi
Reply to  mart

Ma ei soovitaks seda skulptuuri teha. Teate, inimesed näevad selles plagiaadi või kuidas see sõna oligi…sest Eestis on juba üks skulptor, kes sellega kuulsust kogunud -Seaküla Simson äkki olete kuulnud. Tema tuntud skulptuurid on “Türannosaurus”. “Sitsiv till”. “Viisakas noku”, 1993. Pronks.
Mart,mina laidan selle mõtte küll maha. Jääme ikka oma liistude juurde nagu öeldakse.