Kalamees päästis varese elu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

dav

Kalamees Viktor Kais päästetud varesega. ANDRUS KARNAU

Haapsalu Väikese viigi kaldale kalale tulnud Viktor Kais kutsus päästekomando appi ja päästis tamiili ümber jala keerutanud varese elu.

Kais rääkis, et märkas puuotsas tamiili takerdunud varest juba neljapäeva õhtul. "Aga siis oli juba hilja ja ma ei hakanud abi kutsuma. Arvasin, et äkki saab ta ise lahti," rääkis ta.

Reede õhtul tuli ta uuesti Viigi äärde kalale ja nägi, et vares on ikka samas kohas. Viigi kaldal Sadama tänava poolses küljes kasvab enam kui kümne meetrine paju, mille ladvas varestel pesa. Ilmselt tassisid linnud tamiili pesavooderduseks puu otsa. Nüüd kükitas aga üks lindudest, tamiil tihedalt ümber jala, pesa kõrval oksal ega pääsenud enam liikuma.

Päästekomando jõudis Sadama tänavale umbes kell 7 õhtul. Olukorda hinnanud päästjad ajasid püsti redeli, mis ulatus peaaegu linnuni, aga pisut jäi puudu. Nii pidi puu otsa roninud tuletõrjuja panema ümber ohutusrihmad ja linnuni pääsemiseks veel paar oksavahet paju otsas turnima. Õunapuuokste lõikamiseks mõeldud pika varrega saega lõikas ta läbi nii tamiili kui ka oksa, millel vares kükitas. Päästja tõi linnu alla.

Tuletõrjujate päästeoperatsioon ajas ärevusse suure vareseparve, kes heitunult kraaksudes puu kohal tiirutas. Ka Väikse viigi kajakakoloonia andis häälekalt märku, et on inimeste eest valmis oma pesavara kaitsma.

Maapinnal lõikas üks päästjaist peenikeste tangidega ümber linnu jala ja jalga sooninud tamiili lahti. Nöörist vabana lasi Kais linnu lendu. See lendas paar meetrit ja maandus siis kaldarinnatise taga viigi ääres, et isukalt jooma hakata. Ööpäev või rohkemgi puu otsas lennuvõimetuna pani varese janutama.

"Seekord läks kõik hästi," arvas Kais ja püüdis kala edasi. Päästeoperatsiooniks kulus umbes tund.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
7 aastat tagasi

Auväärt tegu nii kalamehele, kes sellist asja märkas kui päästjatele, kes appi tulid. Kes märkaks 10 m kõrgusel puu otsas hädas varest ja tuleks meelde veel ka järgmisel päeval pilk samasse kohta heita, nii igaks juhuks? See on märkimisväärne. Varese elu on ka tähtis ja ükski elusolend ei peaks piinlema.
Populatsiooni piiramine ja poliitika (e rahade jaotamine) on juba hoopis teine teema.
Tublid ja auväärt inimesed, kes abistasid varest!

hea süda
7 aastat tagasi

Hea süda on alati tunnustust väärt! Need kes hoolivad inimestest (päriselt) reeglina hoolivad ka loomadest ja lindudest. Kes “kaagutavad” niisama, need ei hooli kummastki. Seda on isegi teadusuuringutes uuritud, et need kes piinavad loomi/linde sageli jäävad ka empaativõimetuteks täiskasvanutena ning on ka inimeste suhtes vägivaldsed. Muidugi, lapsed võivad teinekord ka rumalusest loomadele liiga teha, see on pisut teine asi.

Eva
7 aastat tagasi

Tore, et on selliseid inimesi, kes ka linnust hoolivad. Samas, Haapsalus on ka neid, kel on savi. Eile sôitsin rattaga mööda vana raudteetammi ja möödusin Kastani asumist. Teiselpool tammi tehti Harvesteriga metsa- praegu- kôige ägedamal pesitsusajal!!!!!???? Ahastus tuli peale!

Evale
7 aastat tagasi
Reply to  Eva

Masendav! Ometi on väidetavalt riigimetsas pesitsusajal raierahu välja kuulutatud. Kas tegemist võis olla erametsaga? See pole muidugi mingi õigustus. Eriti tahaks küsida, mida sellise puiduga üldse tehakse, mis sellisel ajal maha võetakse, see on ju kõige ebakvaliteetsem üldse. Ilmselt lihtsalt..khm..loll metsaomanik. Või totaalselt hoolimatu.

juss
7 aastat tagasi

Tuletõrjujate päästeoperatsioon ajas ärevusse suure vareseparve, kes heitunult kraakused puu kohal tiirutas.

tagalinnastöötaja
7 aastat tagasi

Nägin kogu päästeaktsiooni- tublid mehed. Ka vares on osa loodusest ja oleks see siis õige olnud, kui lind oleks pidanud sinna puu otsa piinarikkalt surema.

kes
7 aastat tagasi

on vares? Vares on kaugõppes lõpetanud
ööbik.

Jane
7 aastat tagasi

Ah mis sa Sorts kogu aeg pirtsutad ja sortsutad, loomulikult on hea, et lind näljasurmast päästeti. Au ja kiitus päästekomandole.

sorts
7 aastat tagasi

nojah. päästekomandol jagub aega ja raha varest päästa aga inimeste päästmise jaoks olevad komandod pannakse raha puudusel kinni.
vares on eriti looduskaitse all?

samas mõni aeg tagasi artikkel,et vareste hulka haapsalus tuleks piirata.

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  sorts

Ära virise. Ümberringi pole kõik selles süüdi, et sinul viletsasti läheb.
Igal juhul on rõõm kuulda, et mõnedel inimestel siiski süda õigel kohal on. Tubli mees!

Vastus arvamusele
7 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Siiski oleks pidanud varese enne suguvõimetuks tegema, Teile riided täis laskma kakida ja siis lendu laskma. Lugege, mida need varesed linnaelanikele teevad ja siis hakake õõpetama teisi!

jaan
7 aastat tagasi
Reply to  sorts

Täitsa ajukääbik oled ju kallis inimene. Iga elu on tähtis olgu see vares või konn. Hea töö päästjate ja härra poolt kes abi kutsus. Respect. Aga sina mees kes sa selle kommentaari kirjutasid,sina mine pane pea padjale ja maga välja,ehk ajad siis targemat juttu.