Mikk Lõhmus: haldusreformi ettepanekutes on oht teha rikkad rikkamaks ja vaesed vaesemaks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

lõhmus

Mikk Lõhmus. ARVO TARMULA

Üksikisiku tulumaksu osa jagamine mitte elukoha, vaid töökoha järgi võib teha rikkad rikkamaks ja vaesed vaesemaks, arvas haldusreformi ekspertkomisjoni liige, Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Kuidas omavalitsuste rahastamist ümber teha selle reformi käigus, mille ettepanekud enne jõule riigihalduse ministri poolt laiali saadeti.

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et omavalitsuste tulubaasi võiks edaspidi mitte inimeste elukoha, vaid töökoha või töötamise registri järgi ümber jägada.

"Prinstiibis iseenesest ei ole see mõte halb. Ühestküljest tõepoolest see motiveeriks neid omavalitsusi, mis töökohti loovad või aitavad luua. Samas on suur oht see, et see meede muudab rikkad rikkamateks ja vaesed vaesemateks," ütles Lõhmus Vikerraadio saates "Uudis +".

"Need vallad, kus pole ka potentsiaali töökohtade loomiseks ei ole, kaotavad raha. Tavaliselt kipuvad need olema nõrgemad vallad," lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Hr.Lõhmus räägib õiget juttu. Ja üldse võtab haldusreform kohalikelt otsustusõiguse,mis ongi selle varjatud eesmärk. Aga süüdi on tegelikult valijad,kes lolle valikuid tegid.

otu
8 aastat tagasi

Merike Martinson pani ette,et sotsiaalminister peab tagasi astuma selle häbematuse tõttu,mis ta puuetega inimestele korraldas oma määrusega,tahtes veel Invaru süüdi lavastada.

...
8 aastat tagasi

Riigihalduse minister???

regionaal rahulolematu
8 aastat tagasi

Ja kui kaugel on seadus, et väiksemates asulates peab töötaja(õpetaja, piirivalvur või kokk) saama tallinna vastavatest näitajatest poolteist korda suuremat palka?!
hakake juba tööle, regionaalbürokraadid!!

igal+juhul
8 aastat tagasi

on praktika iseenesest parim vahend
to karmen-

karmen
8 aastat tagasi

Kui vallavanem näeb selles vaid ohtu siis see näitab et ülikoolis on sotsioloogia, georgraaia, majanduse ja filosaafia tundides pole see mees ju käinud. Seal on kuldreeglina kirjas et mida kaugemal on otsustus tasand mistahes ettevõtmisest siis seda halvem saab olema juhtimistulemus. Aga Lõhmusel on juhtimise asemel valitsemine lihtsalt.

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  karmen

Kõik inimesed pole võrdselt võimekad, aga ega sellest midagi hullu ka pole. Vaatamata kirjavigadele ja suutmatusele oma mõtet kirjas edasi anda, võib ikkagi ju oma üllitisi avalikus ruumis eksponeerida….

Prognoos
8 aastat tagasi
Reply to  karmen

Karmen peab kooli minema ja eesti keele grammatikas järelaitamistunde võtma, siis uuesti ülikooli eksamid tegema õige õppejõu juures, kes ainet valdab ja Karmeni õigele teemale juhatab.

igal juhul
8 aastat tagasi

Haldusreform toogu võrdsust juurde,muidu pole mõtet.Arvestamist,head planeerimist,mitte niigi vaeste väljasuretamist.

und
8 aastat tagasi

Kes on sihukese ettepaneku taga ,et töökohtade järgi?Nii ei lähe sugugi.
Aga maaelu edendamine?Urmas Kruuse kui maaelu minister,vähe on temast kuulda . Ja riiklik üldist pilti nägev poliitika üldse jätab ammu soovida. Kõige tugevam ministritest on praegu välisminister,sarnast sooviks näha tööl just riigi nõrkadel kohtadel.