Puudega inimeste abivahendite rendimakse tõusis mitu korda

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

invaru

Invaru rendipunkt Haapsalus. ARVO TARMULA

Postimees kirjutab, et puudega inimeste abivahendite rendihind kasvas sel aastal mitu korda. Põhjuseks nn piirhinna sisseseadmine. See tähendab, et riik hüvitab endiselt 90protsenti rendist, kuid seda vaid kuni piirhinnani.

Näiteks 20-eurose rendihinna puhul jäi 90-protsendise soodustuse puhul varem vanemal katta vaid kaks eurot. Kui nüüd on sellele abivahendile kehtestatud piirhind 10 eurot, siis tuleb inimesel maksta 12 eurot ehk senise 10 protsendi asemel 60 protsenti.

Abivahendite teenuseid pakkuv ettevõte Invaru oli tõstnud ka vahendite rendihindu – firma juhatuse liikme Lauri Leinuste sõnul tõstsid nad hindu 20–25 protsenti –, mille suurusest ei olnud ette teatatud.

Üheksa-aastase sügava liikumispuudega Marie ema Hiie Härm vaatas esmaspäeval lapsele hädavajalikke abivahendeid rentivast firmast saabunud arvet ega suutnud oma silmi uskuda. Kui kuue abivahendi eest tasus ta veel detsembris 30 eurot, siis nüüd oli arve 118 eurot.

"Kui ma oleksin sellist hinnatõusu detsembris ette teadnud, oleksime osa abivahendeid tagasi viinud," arutles Härm. Aga tunnistas siis, et kõiki abivahendeid on Mariele vaja: rihmadega istet, dušitooli, seisulauda, kahte potitooli – üks kooli ja teine koju – ning spetsiaalset käru.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juhtus
8 aastat tagasi

Rahu, rahu. Eksimine on inimlik ja juba tegeletakse asjaga, Keegi ei pea rohkem maksma.

juss
8 aastat tagasi

Rõivataavi juhitud valitsuse peenhäälestus? Kui kaua püsib riik, mille eelarve sõltub liiklustrahvidest, invaliidide ja penskarite kottimisest ja muust sarnasest klounaadist?

Põhjamaa edukas
8 aastat tagasi

Loomulikul,kellelt siis veel võtta……