Iga teine puudega inimene ei tea oma õigusi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Invaru juht Enn Leinuste. Foto: erakogu
Invaru juht Enn Leinuste. Foto: erakogu
Puudega inimeste abivahendeid müüv ja rentiv ettevõte Invaru teatas, et nende klientide küsitluse järgi iga teine inimene ei tea, milliseid soodustis riik neile pakub.
Invaru Haapsalu kauplust külastab igakuiselt üle 400 abivajaja, teatas ettevõte. Invaru küsitles abivajajaid ja nende lähedasi.
Küsitlusest selgus, et inimesed soovivad rohkem teada riiklike soodustuste kohta, sest rohkem kui pooled üle-Eestilises uuringus osalenutest (55%) ei ole riiklike soodustingimustega hästi kursis. Samuti Läänemaal, kus Haapsalu esinduse külastajatest ei ole soodustingimustega hästi kursis 52 protsenti vastanuist.
„Peame kõik rohkem pingutama, et info oleks kättesaadavam ning samuti tuleb inimesi julgustada infot küsima,” märkis Invaru juht Enn Leinuste.
62 protsentiuuringus osalejatest eelistab abivahendite kohta info saada Invaru kauplusest. Sellist tulemust toetab ka Invaru varasem statistika, mille kohaselt moodustavad kaks kolmandikku ettevõttesse pöördujatest just eakamad abivajajad, kes ei kasuta arvutit ning eelistavad suhelda kohapeal teenindajaga.
Uuringus osalenud abivajajad ei olnud rahul et, kus soodustuse kasutamiseks on vaja tulla esindusse nii paljude erinevate dokumentidega. Uuringust selgus, et kõige sagedamini pöörduvad inimesed abivahendikeskusesse just mähkmete, seejärel liikumisvahendite ning siis tualeti- või vanni abivahendite järele. Kuna praegu saab riiklike soodustingimuste abil soetada ühekordseid abivahendeid nagu mähkmed, linad, kateetrid ja nahahooldusvahendid vaid üheks kuuks, peavad väga paljud abivajajad või nende lähedased külastama esindust igal kuul.
Inimesed on uuringu kohaselt hästi kursis abivahendite üürimise võimalusega. 88 protsenti vastajatest  teadis, et alati ei olegi tarvis abivahendeid kasutamiseks välja osta, vaid neid saab ka üürida. Leinuste kinnitusel ei tea aga paljud seda, et riikliku soodustusega abivahendi üürimiseks tuleb samuti kaasa võtta soodustust tõendavad dokumendid.
Küsitluses osales ligi 400 abivajajat.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kark
5 aastat tagasi

See on Sotsiaalministeeriumi viga, kuna mul on tekkinud selline arusaam, et sotsiaalministeeriumi töötajad hoiavad sellega kulusid (raha) kokku ja siis saavad selle endale. Muud mõtet rohkem nende tööle ei teki. Kõiki soodustusi tuleb tangidega sotsiaalministeeriumi ametnike suust välja tirida. Midagi tuleb selle ametnike ringiga ette võtta!