5

Maara Üksti: mõtteid Haapsalu hariduse ajaloost

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mõtteid Haapsalu hariduse ajaloost LE 17. aprilli artiklist lähtuvalt (”Lennunumbrid ei muuda ajalugu”).

Tundub, et praegune Läänemaa ühisgümnaasium (LÜG) püüab igati vältida fakti, et kord on juba eksisteerinud samanimeline edukas riigigümnaasium. (Kas see mitte ei mõjutanud ka kooli nimevalikut?) Haridusreformide rägastikus kandis kool LÜG-i nime aastatel 1923-1938, oli aga üks kool ühe direktori ja oma õpetajaskonnaga loomisest 1919. a kuni okupatsioonini 1940. a. Ka praegune koolimaja, üks tolleaja moodsamaid, ehitati sel ajal valmis aastaga (1926/27).

Ülalnimetatud artiklist jääb mulje, et on olnud tegu vaid Haapsalu gümnaasiumiga. Tegelikult kandis kool seda nime vaid aastakese (1.09.1919 – 1.09.1920) ja edasi kohati alates 1937. aastast. Lõviosa sõjaeelsest ajast jääb LÜG-le. Nii on üllatav lugeda artikli järgmise lõigu pealkirja – Läänemaa ühisgümnaasiumi lugu – ja see algab 26. novembriga 2010! Ei mingit viidet tuntud eelkäijale.

Nii palju siis ajaloost.

Ja veel väike noriv põige lendude loetlemise (alustada nullist!) arutelude aadressil. Kas tänavused abituriendid soovivad tõesti olla lend number null?

Mõtles teemaga kaudselt seotud LE lugeja
Maara Üksti

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Anne
Anne

Kogu see kemplemine on väga Haapsalu Gümnaasiumi keskne. Vahepeal Wiedemanni Gümnaasiumi lõpetanud võiksid ju ka jalgu trampida, et miks nende lendude numbrid järjepidevad ei ole.

mnjah
mnjah

no nende eest trambivad linnavalitsus ja “mõjukad” isikud, Viiret ka. irw

.
.

1/92

Pealtvaataja
Pealtvaataja

Ei tea laste eest kosta,aga 0-st alustada on hea mõte.Igal aastal,kuul,päeval ning hetkel saame seda teha….Ajalooga on muidugi sootuks teised lood!Nende aruteludega on saanud selgemaks kooli minevik,erinevad põhimõtted ja vaated.Lähme edasi ja jätkame targematena.Kord oleme kõik eksvilistlased.Noored on ausamad ja ütlevad otse välja-arukus tuleb ju ajapikku….

tuulberg.ee
tuulberg.ee
wpDiscuz