Haapsalu Tagalahel jäid kalamehed merejääle lõksu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tagalahe merejää oli eile veekihi all. Foto: Arvo Tarmula
Tagalahe merejää oli eile veekihi all. Foto: Arvo Tarmula

Laupäev, 8. veebruar oli Lääne prefektuuri piirivalvuritele tegus päev, sest merejääl olnud inimesed vajasid abi kaldale jõudmiseks. Õnneks keegi inimestest viga ei saanud. Päeva jooksul jääolud muutusid ja mitte kõigil ei õnnestunud kaldale tagasi pöörduda seda teed pidi, mida mööda oli hommikul merejääle mindud. Kõigi juhtumite puhul ei olnud vaja otsest sekkumist, piisas kohalolekust ja abistavast juhendamisest.

8. veebruaril kell 11.08 saabus Läänemaal Haapsalu kordoni territooriumile mees, kes rääkis, et talle helistasid tuttavad kalamehed, kes on Haapsalu Tagalahe jääl ja vajavad abi. Temalt saadud esmane teadmine oli, et abivajajate liiklusvahend oli vajunud läbi jää, abivajajad on märjaks saanud ja nendega ei õnnestu enam telefonitsi ühendust saada. Binokliga asja uurima hakates nähti, et merejääl on kaks meest, kes aeglaselt lükkavad ATV-d koos kelguga Haapsalu suunas.
Kordonis seati valmis varustus, et hädasolijatele appi minna ning peagi asusid kordoni piirivalvurid mootorsaanidel abivajajate poole teele. Kell 11.35 jõuti nendeni ning kaks meest koos ATV ja kelguga aidati kaldale. Arstiabi keegi ei vajanud.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juht Margus Toomsalu paneb kõigile merejääle minejatele südamele, et muutuvate ilmastikuoludega tuleb hoolega jälgida ka jääga toimuvaid muudatusi ning silmas pidada võimalikku kaldale jõudmise teekonda.

„Kindlasti peaks alati kaasas olema laetud akuga mobiiltelefon, et vajadusel abi kutsuda. Heanaaberlikult tasub silma peal hoida ka läheduses kalastavatel inimestel, et vajadusel neid kas hoiatada muutunud olude eest või üheskoos asuda teele kalda poole. Kindlasti ei tohiks püügihasardil lasta võimust võtta ja tagasiteed kaldale tuleks alustada enne ilma hämardumist. Pimedas on raskem märgata nii pragusid kui ka lahvandusi, aga ka jääpiiri kaldast eraldavat vaba vett. Abivajajate otsinguid ja päästmist on päevavalges märksa lihtsam korraldada,“ märgib Toomsalu.

Üldiselt soovitab ta praeguste jääoludega hoiduda autodega merejääle minemisest, sest võib juhtuda, et inimesed saame küll kaldale aidata, kuid neljarattaline tuleb maha jätta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments