Urve Tiidus: koolide kunstihangetel peaks kuulama õpilasi ja õpetajaid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kultuuriminister Urve Tiidus. Foto: Küllike Rooväli
Kultuuriminister Urve Tiidus. Foto: Küllike Rooväli
Kultuuriminister Urve Tiidus. Foto: Küllike Rooväli

Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul peaks koolide kunstihangetel kuulama ka koolilaste ja –õpetajate arvamust. Tuleva aasta riigikogu valimistel saab temast ilmselt Reformierakonna esinumber Lääne–Eestis.

Teie eelkäijad Laine Jänes (praegu Randjärv) ja Rein Lang kukkusid selles ametis läbi…

Kas kukkusid?

Aga öelge Teie, kas mu hinnang on vale!

Nad tegid pikalt ministriametis tööd ja neil oli mõlemal väga palju õnnestumisi. Kahju, kui üks negatiivne asi varjutas kogu ministriaja. Laine Randjärv oli väga hea kultuuriminister ja Rein Langi kohta ütlevad inimesed praegu samuti, et ta oli väga hea kultuuriminister. Kui ametiaja lõpus tekib põhjus lahkumiseks, siis selle järgi ei saa hinnata kogu tööd.

Öelge üks Langi saavutus, mis teeb temast väga hea kultuuriministri.

Ma hindan seda, et Lang seisis kõvasti kultuurivaldkonna eelarve kasvu eest.

Kuidas tunnete end, kandes ministriportfelli, mis pole siiani toonud poliitikule populaarsust ega aidanud kaasa karjäärile?

Kultuur on keeruline valdkond. Ma ei hellita lootust, et kasvatan selles ametis oma populaarsust. Sellega ma olen nõus, aga defineerige, mis on läbikukkumine ja mis on populaarsus! Kui tahta südamega tööd teha, siis on see võimalik.

Parlamendivalimisteni on aega jäänud pisut rohkem kui aasta. Kas olete jõulu– või vaherahuminister, kelle ülesanne on valijatele jätta mulje, et Reformierakond saab kultuuri valitsemisega hakkama?

Nii on mulle tõesti öeldud, tuletades meelde Andres Tarandi valitsust. Kui nii soovitakse mind nimetada, siis ma ei ole selle vastu.

Mida tahate oma ametiajal ära teha?

Kultuuriministril ei ole isiklikku ambitsiooni, vaid on ülesanne luua loomeinimestele ja kultuuriasutustele vajalikud tingimused. Enamasti tähendab see raha, mistõttu tuleb seista kultuuri eest riigieelarve vaidlustes. Ministri rolliks on vastutada selle eest, et eesti rahva muuseum saaks valmis. Suurepärane ehitus on praegu pooleli, grandioosne rajatis on valmimas. Minu roll on kultuurivaldkonna probleemidele lahendusi leida, olla tasakaalustaja. Isiklikku monumenti ma endale püstitada ei soovi.

Kui intervjuu trükki läheb, on Sotši olümpiamängud alanud. Kes eestlastest saavutab kõrgeima koha?

Ma ei taha ennustamisega tegelda. Ma soovin, et kõikidel noortel inimestel, kes meilt olümpiamängudele lähevad — seitse neist on esimest korda olümpial —, õnnestuks oma isiklik eesmärk teostada. Ma soovin, et nad ületaks olümpial iseennast. Medalid on tähtsad, aga inimese areng on medalist tähtsam. Võrdlema ei pea alati teistega, vaid sellega, kuidas ise edasi liigud.

Te vaatate mängude avamist telerist. Kas peaminister Andrus Ansip tegi õigesti, kui otsustas Sotši sõita?

Mind on informeeritud, et ta läheb sinna eraisikuna. (Intervjuu toimus enne seda, kui peaministri büroo loobus sellest väitest — toim.)

Kuidas saab peaminister olla eraisik?

Õige! Aga eks peaminister läheb meie sportlastele kaasa elama.

Sport ja doping käivad käsikäes. Kuidas Teie saate aru segadusest kasvuhormooni piirnormide ümber? Kas suusataja Andrus Veerpalu on dopingut tarvitanud?

Andrus Veerpalu on õigeks mõistetud. Kui WADA tõstis kasvuhormooni piirmäärasid, siis loomulikult on teoreetiline küsimus, kas Veerpalu võiks uuesti käsile võtta. Aga praegu suhtun Andrus Veerpalusse kui õigeksmõistetud sportlasse. Parem on, kui sport on puhas ja selliseid teemasid ei tõuse.

Dopinguarst Vitali Bernatski on saanud suusataja Raul Olle käest suuri rahaülekandeid. Kas Olle ja Veerpalu treener Mati Alaver peaks töötama suusaliidu juures?

Olete esimene, kes seda minult küsib. Suusaliidul on juhtorganid, las nad langetavad otsuse. Ma ei hakka suusaliidu tegemistesse sekkuma ja eeldan, et suusaliit teeb targa otsuse.

Mis on tark otsus?

Las suusaliidu professionaalid otsustavad. Kui te eeldate, et ministrina olen kõigist targem, siis kindlasti mitte.

Te olete ka spordiminister. Kuidas minna edasi, kui õhus on tugevad dopingukahtlused?

Tagantjärele midagi muuta ei saa.

Kuidas teha nii, et noori poisse, kes meid suusatamises olümpial esindavad, ei vaadataks kui potentsiaalseid dopingutarvitajaid?

Inimest ei tohi süüdi mõista enne kohut ega suhtuda kellessegi eelarvamusega. Ma ei vaata ühtegi noort sportlast kahtlustusega, et ilmselt ta tarvitab dopingut. Mul ei ole selleks õigust. See on kahetsusväärne, kui spordis kasutatakse parema tulemuse nimel keelatud aineid. Eneseteostuse hind ei saa olla noorte tervis.

Riigi kunstipoliitika üks osa on uute hoonete kohustuslikud kunstihanked. Haapsalu vast renoveeritud riigigümnaasiumisse osteti selle hankega moodsat kunsti, nagu ka Viljandi ja Paide riigikoolis. Praegu on hangete žüriis enamasti kunstnikud. Kas hangetel peaks arvestama ka nende inimeste maitset ja arvamust, kes hiljem peavad samas hoones töötama ja õppima?

Ma toetan seda, et regionaalne mõõde tuleks ka nendesse valikutesse. Me võime kahelda, kas kunsti mitte tundvad inimesed võivad selle üle otsustada, aga õpetajaid ja kooliõpilasi võiks minu arvates kaasata otsustamisse. Vähemalt võiks kuulata nende arvamust.
Kui inimesi tuleb arvamust avaldama väga palju, siis võib see otsustamise teha raskeks, aga teie küsimust arendades arvan, et kui kooli ostetakse kunsti, siis ei ole õige minna mööda koolirahvast.

Kui kunst on väga moodne, siis esialgu võib see rabada jalust. Mõne aasta pärast võib aga hoopis imestust tekitada kunagine ehmatus. Kunsti hindamine on keeruline. Aga tõepoolest, koolidesse kunstiostul võiks õpilasi kaasata. See oleks üks osa kunstikasvatusest.

Te olete suurte kogemustega ajakirjanik.

Toimetaja, uudistetoimetaja.

Mida Te mõtlesite, kui lugesite Kaur Kenderi väljaütlemist, et Sirbist tuleb teha ajaleht, mida lugedes saaks iga eestlane aru, et Eesti on normaalne riik?

Ma ei mäleta enam. Ma ei ole Kenderit kohanud ega temalt tõlget küsinud. Meil on sõnavabadus, igaüks väljendab mõtteid, mis tal parasjagu on. Mina Kenderit tõlkida ei oska. Kenderi kirjanduslik meetod on ärritamine ja provotseerimine. Seda ta ka saavutas.

Reformierakonnal ei ole Euroopa Parlamendis praegu ühtegi esindajat, sest Kristiina Ojuland on parteist välja visatud. Kes võiks kevadiste valimiste järel teie parteid europarlamendis esindada?

Ka minul on üks hääl kodanikuna. Praegu on ennatlik öelda, keda ma seal näha tahan. Esimese valiku teevad erakonna liikmed, jagades esitatud kandidaatidele toetust. Euroopa Parlamendis tuleb kasuks välispoliitiline kogemus. Euroopa Liidu projektide juhtimise kogemusest on kasu, sest see aitab mõista euroliidu toimimist. Samuti süvenemine Euroopa Liidu asjadesse. Reformierakonnal on selliseid inimesi.

Kas Te ise unistate europarlamendi kohast?

Kindlasti mitte.

Miks?

Mul ei ole selliseid ambitsioone. Ma ei lähe õhtul magama, unistades Euroopa Parlamenti pääsemisest, ega ärka hommikul sama mõttega. Täiesti siiralt.

Euroopa Parlamendi liikme töö nõuab erilisi iseloomuomadusi. Kui olin Kuressaares, siis käisin regioonide komitee istungil. Töö Brüsselis nõuab erilist võimekust veenda eri kultuuridest ja rahvustest inimesi, oskust läbi rääkida ja teha lobitööd suures rahvusvahelises seltskonnas. See on eriline amet, mis nõuab head ettevalmistust ja sobivat vanust.

Kui võrdlesin 2011. ja 2013. aasta valimiste tulemusi Lääne–Eesti ringkonnas, kust Te ka ise parlamenti olete valitud, siis leidsin, et Reformierakond on toetust kaotanud. Hiiu–, Saare– ja Läänemaad ühendav valimisringkond on aga aastaid olnud Reformierakonna kants, kus toetus on püsinud väga kõrge.

Parlamendi ja kohaliku omavalitsuse valimiste tulemusi üks ühele võrrelda ei saa.

Kas Te ei arva, et langustrend annab tunda ka parlamendivalimistel?

Ma ei ole väga hea poliitikaanalüütik, aga igas valdkonnas käib areng üles ja alla. Kindlasti ma soovin, et Reformierakonnal läheks hästi, et tuleks uusi noori inimesi, kel ideid ja tahtmist kodukoha eest seista või edendada elu riigi tasandil. Tegutseda tuleks ikka selle mõttega, et läheb aina paremini. Valitsusvastutus mõjutab populaarsust, sest tuleb vastu võtta otsuseid, mis ei teeni alati kiitust.

Kas olete järgmistel valimistel Lääne–Eesti ringkonnas Reformierakonna esinumber?

Teil on hästi mehelik mõtlemine. Poliitikas mehed nii mõtlevadki, et tahan olla esinumber. Kui ei ole, siis on olukord keeruline. Naisena poliitikas ma siiski ei taha öelda, et olen paindlik, aga sõltun paljudest asjaoludest.

Praegu Te olete ju kõrgemal postil kui senine Reformierakonna esinumber saartel Jaanus Tamkivi?

Kas ma ikka olen? Meil on parlamentaarne riik, parlament määrab valitsuse liikmed. Tamkivi on Reformierakonna parlamendifraktsiooni esimees.

Kas see ambitsioon on Teis olemas?

Kas esinumber olla? Sellisel kujul mitte. Ma saan suvel 60aastaseks ja selles vanuses…

See ei ole mingi vanus!

Jah, ma tean, et 60 on uus 40. See on teil väga tore tähelepanek, aga siiski oskan ma hinnata kõiki asjaolusid. On tore, kui läheb nii. Kui läheb teisiti, siis ma piike murdma ei hakka. Ma ei ole selline tüüp, kes ütleb, et mida paksem sein, seda suurema hooga läbi lähen.

Mida teha, et valijad mõistaksid Reformierakonda paremini?

Kui poliitikas on kuldseid reegleid, siis olen sõnastanud nii, et ükski asi ei ole iseenesestmõistetav, sest infot on väga palju ja kõik fragmenteerub. Poliitiliste sammude selgitamiseks tuleb anda ja võtta aega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
esiteks
10 aastat tagasi

Lp kultuuriminister võiks usalduse võitmiseks kultuurialal esmalt oma kabineti seinalt need küündimatud plätserdised maha võtta.
Nende ministrikabineti ebakvaliteetsete ja diletantlike plätserduste autor (iseõppinud maalijana ja kõrge kunstiametnikuna) ning kunstizhürii kõige häälekama tegelasena muuseas selle kurikuulsa linnuprojekti Wiedemanni valiski.

Katrin
10 aastat tagasi

Väga hea intervjuu!!! Langi käsitluses jään proua ministriga eriarvamusele.