Päästeamet: homsest on siseveekogude jääle minek keelatud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto Arvo Tarmula

Laupäevast kehtib üle kogu Eesti siseveekogude jääle mineku keeld.

Viimastel nädalatel on õhutemperatuur püsinud miinuspoolel ja siseveekogude pinnale on tekkinud esimene jää. Kuna külmakraadid on olnud võrdlemisi tagasihoidlikud, on jää veel väga õhuke ning jääle minek eluohtlik.

„Sel nädalal on külma olnud vaid mõni kraad alla nulli ning jää paksus on enamasti vaid paar sentimeetrit. Nii õhuke jää ei suuda veel inimest kanda ja sinna minek on eluohtlik,“ selgitas Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala. „Sel nädalal on päästjad juba mitmel korral käinud lapsi jäält ära kutsumas ja selgitanud õhukese jääga kaasnevaid ohte,“ lisas ta.

Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli. Nii külmas vees suudab täiskasvanu pidada vastu kümmekond minutit, laps veelgi vähem. Seepärast on oluline, et lapsevanemad selgitaksid pere pisematelegi talve esimese jää ohtlikkust ning hoiaksid silma peal, et lapsed püsiks jääst eemal, kuniks külm on selle piisavalt tugevaks kasvatanud.

„Jääle võib minna siis, kui selle paksus on kümmekond sentimeetrit. Selleks aga on vaja paar nädalat kestvaid tugevamaid miinuskraade. Talv on algamas ja küllap kogub ka jää paksust. Seni aga tuleb jäärõõmudega veel veidi oodata,“ ütles Virkala. Päästjad kontrollivad jää paksust regulaarselt ning kui jää on piisavalt paks, tühistab Päästeamet jääle mineku keelu.

Igal aastal saavad päästjad esimese jää tulekul ja jää minekul kümneid väljakutseid sündmustele, kus lapsed ja täiskasvanud kipuvad ohtlikult õhukesele jääle. Eelmisel talvel nõudis vesi Eestis neli inimelu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas
1 aasta tagasi

terve mõistus on ära kadunud, et isegi nii elementaarset asja peab keelama, nagu jääkirme peale minek? Ilmselt asja idee vältida, et Darwini auhindu siia ei tuleks.

Darwin
1 aasta tagasi
Reply to  Kas

See keeld kehtib ainult siseveekogudele. Mere jääle võib alati minna, prommenaadild saab autoga ka peale, kes vähegi soovib.

tan
1 aasta tagasi

Kui homme on keelatud, kas see tähendab et täna võib minna?
Nii et kui kellelgi on tarvis jääle minna käigu ruttu ära homme enam ei tohi.

käbi
1 aasta tagasi

Siseveekogud on ohtlikumad tõesti, sest on valdavalt sügavamad kui mere rannik meil. Haapsalus on kilomeetrite viisi madalat rannikumerd. Emad-isad võiksid koos oma väikeste lastega minna ranna serva ja näidata kuidas õhukesest jääst läbi vajutakse, väike ehmatus ja ka märjad varbad annaksid kogemuse. Jutt muidugi juurde, et igal pool pole nii madal jne. Lapsed üksi ei tohiks kunagi veekogu jääle minna.