Homsest on lubatud siseveekogude jääle minek

Lääne Elu

info@le.ee

Väike viik. Foto: Arvo Tarmula
Väike viik. Foto: Arvo Tarmula

Viimaste nädalate miinuskraadid on kasvatanud siseveekogude pinnale tugeva jääkatte ning homsest tühistub siseveekogude jääle mineku keeld Lõuna-, Lääne- ja Ida-Eestis. Jääle mineku keeld jääb kehtima Põhja-Eestis.

„Pakane on enamikes Eestimaa paikades külmetanud siseveekogude jääkaaned enam kui kümne sentimeetri paksuseks, mis tähendab, et jää suudab juba inimest kanda. Kalamehed ja teised talvemõnude nautijad on jääle pääsemist pikalt oodanud ja nüüd on neil selleks võimalus,“ ütles Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala.

„Päästjad mõõdavad siseveekogude jää paksust regulaarselt ning nendest tulemustest lähtume ka jääle mineku lubamisel. Paraku on jääolud Põhja-Eesti siseveekogudel veel ebaühtlased ning seal jääb praegu kehtima jääle mineku keeld. Kui külmad ilmad jätkuvad, on lootust, et ka Põhja-Eestis muutub jää piisavalt tugevaks ning siis tühistame keelu sealgi. Seni aga saavad Harjumaa inimesed minna jääolusid nautima teistesse piirkondadesse,“ lisas Virkala.

Kuigi jääle mineku keeld homsest leeveneb, tuleb jääle minnes pidada silmas ohutust ning olla siiski ettevaatlik. Jääle minekust tasub lähedastele teada anda ning võimalusel tasub ka seltsiline kaasa võtta, sest nii on abi olemas ka siis, kui mingil põhjusel peaks õnnetus juhtuma. Vältida tasub vooluveekogude jääle minekut.

Kaasa tuleb võtta ohutusvahendid, sest veekogu piires võivad jääolud varieeruda. Esmaste abivahendite hulka kuuluvad päästevest ja jäänaasklid. Mõistlik on abivahendina kaasa võtta ka vile, millega saab märku anda siis, kui peaksite hätta sattuma. Jää tugevust saab mõõta jääle koputades. Selleks sobib suur ja tugev puutokk. Tokki saab kasutada abivahendina ka siis, kui jääl liikudes peaks õnnetus juhtuma ja jää mureneb – toki abil on võimalik end jääaugust välja vinnata.

Jääohutusest tasub kindlasti rääkida ka lastega. Täiskasvanutel tasub meeles pidada, et ohutuse huvides ei tasu lapsi üksinda jääle lubada ka siis, kui jääolud on head.

Jääolusid saab vaadata kaardirakendusest. Päästjad jätkavad jääolude kontrollimist ning info jääoludest uueneb regulaarselt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments