Reedest on Läänemaal siseveekogude jääle minek keelatud

Lääne Elu

info@le.ee

Eile olid inimesed juba Väikese viigi jääl, kuigi jää pole veel piisavalt paks. Arvo Tarmula
Väike viik. Foto: Arvo Tarmula

Alates 20. jaanuarist kehtib kogu Lääne regioonis (Pärnu-, Järva-, Rapla-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaal) siseveekogude jääle mineku keeld. Jääolud on muutunud sulailm ja tugevate vihmade tõttu ohtlikuks ning keelu eesmärk on ennetada traagilisi veeõnnetusi.

Viimastel nädalatel maha sadanud vihm ja plusskraadid on vähendanud jääpaksust ning muutnud jääolud ebastabiilseks, mistõttu keelab Lääne päästekeskus siseveekogude jääle mineku. Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Tarmo Volteini sõnul võib jääkaane paksus kohati olla küll kümmekond sentimeetrit või rohkemgi, kuid tuul ja plusskraadid on tekitanud jäässe pragusid ning mitmel pool kalda ääres on jää täiesti lahti. Ka on see muutunud väga rabedaks ega kanna enam inimest.

Jääaluse vee temperatuur on vaid paar kraadi üle nulli, mistõttu tekib alajahtumine kiiresti. Täiskasvanud inimene peab sellistes oludes vastu maksimaalselt kümmekond minutit, lapsed kaotavad jäises vees teadvuse veel kiiremini. „Seega praegustes oludes on veekogul juhtunud õnnetustel sageli traagilised tagajärjed,“ lisab Voltein.

Meeles tuleb pidada, et ohutus algab igaühest endast ja seda aitab tagada ettevaatlik käitumine. Päästeamet palub lastevanematel ja ka õpetajatel koolides selgitada lastele muutunud jääolusid ning rääkida sellega kaasnevatest ohtudest. Kui märkate, et keegi on veekogul hätta sattunud, siis tuleb viivitamatult helistada 112 ja kutsuda abi.

Kui miinuskraadidega talveilmad naasevad, siis vajadusel piiranguid leevendatakse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
esimese
1 aasta tagasi

kolme minutiga saad ise välja , jääd ellu, seitsme pärast tule kangestus ja …………..

kohalik
1 aasta tagasi

vaatasin eile jah, üks püüdis väikses viigis kalu, üks uisutas ja teine kelgutas, praod ümberringi, kahjuks inimesed on nii rumalad, et kõik tuleb ette kirjutada mida võib teha.