Läänlane on teist aastat koduleiva konkursi finaalis

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kolmapäeval, 20. novembril kuulutab Leibur välja tänavuse Eesti parima koduse rukkileiva ja selle küpsetaja. Konkursi “Leiburi Leivategu 2013” finaali pääses teist aastat järjest ka Läänemaa koduleivaküpsetaja Nele Laanemaa.

Septembris välja kuulutatud konkursile laekus üle Eesti ligi 60 rukkileiva retsepti. Finaali pääses seitse leivaküpsetajat.

“Leiburi Leivategu 2013” finalistid on Eha Karus Jõhvist retseptidega “Kadakamarjadega rukkileib” ja “Hommikusöögileib”, Anette Nappa Tartust retseptiga “Leib põllult”, Nele Laanemaa Martna vallast retseptiga “Särtsuleib”, Liisi Volt Kõo vallast retseptiga “Suhkruvaba rukkileib kõrvitsaseemnetega”, Alge Laas Tallinnast retseptiga “Kõrvitsaseemneleib”, Kaia Eigo Saue vallast retseptiga “Kaia koduleib” ja Maire Roosma Tallinnast retseptiga “Rukkileib”. Kaks tänavust finalisti, Eha Karus ja Nele Laanemaa, pääsesid finaali ka eelmisel aastal.

“Leiburi leivategu 2013” kolmapäeval toimuvale finaalüritusele peavad finalistid tooma kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud täpselt eelvoorus osalenud retsepti järgi. Lõppvõistluse žüriisse kuuluvad Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ja tootearendaja Heldi Käär, Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle, eelmise aasta “Leiburi leivateo” võitja Triin Kuus ja kõik finalistid ise, kes üheskoos valivadki välja uue ühise lemmikleiva. Enda leiva eest finalistid hääletada ei tohi.

“Selle aasta leivaretseptid olid väga läbimõeldud ning tunda oli, et need on tulnud kogenud küpsetajate käe alt,” ütles žürii liige Monika Kelle. “Laekus palju põnevaid ideid, mis on uudsed, aga samas täiesti teostatavad, sealhulgas taimetoitlase leib, kõrvitsaseemne- ja kadakamarjaleib jne.”

Leiburi tootearendusjuhi Tiina Rühka sõnul on selle aasta konkursile laekunud originaalretseptide tase võrreldes eelmise aastaga ühtlasem. “Ootame pikisilmi selle aasta võiduleiba, et koduleivaküpsetajate ja Leiburi koostöö tulemusena jõuaks Eesti perede toidulauale taas eriline ja maitsev rukkileib,” kommenteeris Rühka. Tema sõnul saavutas eelmise aasta võitja Triinu rukkileib turul kindla positsiooni ning vaatamata uuele konkursile jätkub selle tootmine ka edaspidi.

Võiduleiva võtab Leibur tootmisse ning seda saab maitsta kogu Eesti, võiduleiva autorit premeeritakse 1500 euroga. Konkurssi “Leiburi Leivategu” korraldatakse tänavu teist korda.

Läänlase Nele Laanemaa Särtsuleiva retseptiga saab tutvuda siin.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Reet
9 aastat tagasi

Hoiame Laanemaale-Läänemaa tublile küpsetajale pöialt.