Vormsil taaselustati ajalooline leivategu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Vormsi leib

Vormsi leib oli kunagi hinnatud toode, kuid olude sunnil tootmine peatati. Sel suvel äratati legendaarne leib Vormsi Pagari kaubamärgi all uuesti ellu.

Legendi järgi oli kohalik pagar napsumees ja paar korda kuus polnud seetõttu poes värsket leiba. Kohalikud otsustasid mehest lahti saada ning tema retsepti järgi ise leiba küpsetada. Tuli välja tavaline leib. Kutsuti mees korraks tagasi ning tulemus oli jälle suurepärane. Kohalikud proovisid nähtud nippe veelkord rakendada, kuid sama head leiba ikka ei saanud. Pärast seda lõpetati saarel leivategu.

Üks kolmest Vormsi Pagari elluäratajast Hardi Kinnas lausus, et Vormsi saarel on küll metsik loodus ja mõnus vaikus, kuid sellest ainuüksi ära ei ela.

“Leivateo taastamisele andis oma hoogu Muhu leiva populaarsus ning samas surusid Vormsi ajalugu ja legendid tagant,” ütles Kinnas. “Suvel elab meie saar suuresti turismist. Mida rohkem maitseid suudame külalistele pakkuda, seda parem elu saarel on.”

Vormsi pagar Kersti Viiol teeb leiba kaks-kolm korda nädalas. Praegu leiab leib ostjad juba saarel, kuid lähiajal plaanitakse toodet ka mandrile viia. Vormsi leiva tellimusi saab esitada Facebooki kaudu.

Lauri Levo

Vormsi kultuuriühing

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments