“Leiburi leivateo” võitis Triin Kuus Põltsamaalt

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Leiburi 250. juubeliaastal välja kuulutatud konkursi „Leiburi Leivategu 2012“, mille finaali jõudis ka läänlane Nele Laanemaa, võitis Põltsamaalt pärit käsitööõpetaja Triin Kuus leivaga “Triinu rukkileib”. Võiduleiva võtab Leibur 2013. aastal tootmisesse ning seda saab maitsta kogu Eesti.

Augustis välja kuulutatud konkursile laekus üle kogu Eesti enam kui 60 rukkileiva retsepti, millest professionaalne žürii valis välja kaheksa parimat. Lõppvõistlusel kohtusid koduleivaküpsetajad Tallinnast, Tartust, Põltsamaalt, Jõhvist, Türilt ja Martnast.

“Leiburi Leivategu 2012” finaal toimus eile restoranis Leib Resto ja Aed, kuhu finalistid pidid tooma kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud eelvooru esitatud retsepti järgi. Lõppvõistluse žüriisse kuulusid Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ja tootearendaja Heldi Käär, Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle ja kõik finalistid ise, kes üheskoos valisidki välja ühise lemmikleiva. Oma leiva eest finalistid hääletada ei tohtinud.

Pärast põhjalikku degusteerimist ja punktide kokku löömist tunnistati parimaks koduseks rukkileivaks “Triinu rukkileib”, mille küpsetas käsitööõpetaja Triin Kuus Põltsamaalt.

“Mu leib on lihtne, klassikaline, hästi tume ja mahlane igapäevane leib, mida küpsetan oma perele igal nädalal,” kirjeldas oma loomingut Triin Kuus, keda leivaküpsetamise juurde tõi sõbranna umbes kolm aastat tagasi. “Küpsetan küll tihti ja tavalise ahjuga, kuid mul on ka oma nipp: leib tahab, et temaga tegeletakse, talle pühendutakse ja tema jaoks võetakse aega. Siis tuleb ta hea ja õige välja.”

“Triinu rukkileib” läheb Leiburi sortimenti 2013. aasta alguses ja selle autorit premeeritakse 1500 euroga.

“Leiburi Leivateo finaali pääsenud leivad olid väga erinevad ja omanäolised – piltlikult öeldes saime kogeda iga Eesti nurga maitset ning valiku tegemine oli päris keeruline. Võistlejate tase oli ühtlane ning punktid lugesime igaks juhuks kolm korda üle. Võiduleib jõuab poelettidele juba järgmisel aastal ja siis saavad Triinu rukkileiba maitsta kõik soovijad,” lisas Tiina Rühka, kellel on leivatööstuses staaži üle 30 aasta.

“Žüriid üllatas, kui eripalgelised ja maitselt omapärased olid finaalis esindatud leivad. Võitis aga siiski klassikaline tume rukkileib, mida Eestis väga kõrgelt hinnatakse. Triinu leib oli ka tehniliselt laitmatult teostatud,” lisas žürii liige, Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle.

TNS Emori Eesti leivaturu uuring näitas, et Eestis süüakse leiba keskmiselt kolm korda päevas, kusjuures noored söövad leiba sama palju kui vanemad inimesed.

Konkursile laekunud retseptid leiab siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments