25. oktoober: Arvude mäng

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Öeldakse, et on suur vale, väike vale ja statistika. Mõneti käib see ka politseistatistika kohta. Kurioosne on, et mõned suured arvud kuritegevuse statistikas näitavad, vastupidi, just positiivseid tendentse.

Nii on see näiteks narkokuritegude ja koduvägivalla juhtumitega.

Nagu ütles kohalik kriminaalpolitsei juht, ei tule vargusest erinevalt keegi ise politseisse narkokuriteo kohta avaldust kirjutama.

Tavapärasest kolm korda suurem narkokuritegude arv tänavu ei näita mitte tormilist narkootikumide tarvitamise kasvu, vaid seda, et politsei on hakanud seda liiki kuritegudele rohkem tähelepanu pöörama.

Ka koduvägivallaga kipub pahatihti olema nii, et kannatanu, kas häbitundest või muudel põhjustel, olnust politseile ei teata.

Nii et vahel võivad suured arvud statistikas, mis mõjuvad esmapilgul hirmutavalt, tähendada hoopis politsei tõhusat tööd ja usalduse kasvu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments