Narkokuritegusid on kolm korda rohkem

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suve algusest juhib Läänemaa kriminaalpolitseid Andrei Taratuhin. Foto: Arvo Tarmula

Sel aastal on Läänemaal registreeritud üle 30 narkokuriteo — varasemast mitu korda rohkem.

„Teist sellist aastat ei mäletagi,” ütles Haapsalu kriminaaltalituse juht Andrei Taratuhin. Tema sõnul on varasemast suurema hulga narkokuritegude avastamine positiivne. „Kui oleks üks juhtum, oleks asi hull,” lisas ta.

Taratuhini sõnul pole narkokuriteod sellised, mille kohta keegi tuleks politseisse avaldust kirjutama, vaid nende avastamine näitab politsei tööd. Siin on Haapsalu kriminaalpolitseinikele abiks olnud kolleegid Lääne prefektuuri narkokuritegude talitusest.

Taratuhini sõnul ei tähenda narkokuritegude arvu kasv, et kusagil oleks katastroofiline plahvatus olnud, vaid et kuritegevus üldiselt on Läänemaal vähenenud, mistõttu on politseil võimalik rohkem narkootikumidele tähelepanu pöörata.

„See on seda liiki kuritegu, et mida rohkem tähelepanu pöörad, seda rohkem on ka tulemust,” selgitas ta.


Ka üks taim toob kriminaalvastutuse

Enamiku Läänemaal avastatud narkokuritegude puhul on tegemist väikeses koguses narkootiliste ainete omamise või käitlemisega, kahel juhul kanepi kasvatamisega.

„Isegi ühe taime kasvatamine toob kaasa kriminaalvastutuse,” ütles Taratuhin.

Tema sõnul ongi Läänemaal üldjuhul tegemist sellega, et keegi kasvatab kas uudishimust või kokkuhoiu pärast kodus ühte–kahte kanepitaime.

Ühel juhul aga tabas politsei suurema koguse mõnuaineid — 14 grammi kanepit ja 100 grammi seeni. „Siin polnud tegemist juhusliku läbisõitjaga, vaid see kaup oli mõeldud kohalikule turule,” rääkis kriminaalpolitseinik.

Taratuhini sõnul on suuremate narkokoguste puhul enamasti tegemist sellega, et keegi on Tallinnast suurema koguse narkootikume toonud ja jagab seda siis raha eest sõpradele–tuttavatele või on ta soetanud suuremad varud isiklikuks tarbeks.

Peretülid ja metalli– ning poevargused

Üldise kuritegevuse avastamise poolest on politseil soodne aasta olnud. Oktoobrini oli registreeritud 365 kuritegu, millest 70 protsendi puhul on teo toimepanija politseile teada. „See on päris hea tulemus,” on Taratuhin rahul.

Kehaliste väärkohtlemiste arv on Haapsalus suur, kuid enamik neist on peretülid või joomingus tekkinud tülid. „Mingit seltskonda, kes tänavatel ringi käiks ja inimesi tümitaks, meil ei ole,” ütles Taratuhin.

Tema sõnul ei tegutse Läänemaal praegu ka ühtegi sellist grupeeringut, kes politseile hirmsasti peavalu valmistaks.

Kriminaalpolitseiniku hinnangul on Haapsalu tänavad üsna rahulikud. Tänavakuritegevuse juhtumeid on üheksa kuuga registreeritud kümme.

Rohkem on politseil tegemist vargusjuhtudega.

Kuritegudest on esikohal vargused. „Metallivargused on stabiilne trend. Kui kusagil vähegi metallihunnik kerkib, siis varem või hiljem see ka ära viiakse,” ütles Taratuhin.

Palju on metallivargusi suvilate ja maakodude hoovidest, kus inimesed pidevalt ei viibi.

Taratuhini sõnul on üsna suure kasvu teinud varguste arv kauplusest. See ei tähenda, et kauplustest oleks varasemast rohkem varastama hakatud, vaid see tuleneb karistussüsteemist.

Seadus näeb ette, et esimese kahe alla 64 euro väärtusega kauba varastamise eest saab karistada väärteo korras ja kui inimene aasta jooksul ka kolmandat korda vahele jääb, toob see kaasa kriminaalkaristuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Polikarpov
11 aastat tagasi

Elul on ilus ja muru olgu pügatud. Minu olema suur ärimees.

Sabaka
11 aastat tagasi

Ilus inimene oled Andrei.

näriline
11 aastat tagasi

Tubli mees, loodetavasti teeb ta oma tööd hinge ja südamega ja ei sea prioriteediks oma ülikõrgeid ambitsioone, nagu eelkäija. Edu hr. Taratuhinile raskes ametis

Kont
11 aastat tagasi

Kohalik suurdiiler kõnnib rahulikult kümmekond aastat tänaval vabalt ringi. Ilmselt teeb oma tööd hästi. Kriminaalpolitseid on siin kindlasti vaja aga lahti tuleks lasta igasugu konstaablid ja muud mõttetud tegelased, kes linnapeal tööajal erariides aega surnuks löövad ja omi asju ajavad ametisõidukeid ning tasuta kütust kasutades.

eriti hea kui nime tead
11 aastat tagasi
Reply to  Kont

Mis diileri nimi on?

Kont
11 aastat tagasi

Otsi ise diilerit, ment. Kui oma tööd teha ei oska, siis astu tagasi.

pole paha
11 aastat tagasi

vaadates kommentaariumi siis peamine ongi et saaks süstla veeni suruda. sest ümbritsevast arusaamine ja selle suunamine on lootusetu tegevus. aga kes seda integreerib? Ansip @ co nimeline meeskond. Tema käskis ja andis seega käsu kätte et tuleb seemneid sööma minna. Näe järgmine leht siin reklaamibki kohe kanepitooteid. Aga peamise käsuandja ? Aga Ansip @ co tegemisi foks ei näe ta on ise selle kurjategija palgal.

huvitav
11 aastat tagasi

Kas mingi uus ment on haapsallu tekkinud, kes kohaliku pereäri (kohtunik-politsei-diiler) ei tunne.

Küll talle varsti selgeks tehakse, kuidas asjad käivad.

kohalik kaak
11 aastat tagasi

Midagi sa pole näinud fox!!
Mitte kui midagi!!!

fox
11 aastat tagasi

Haapsalus ja Uuemõisas liiguvad narkootikumid, olen näinud kus vahetamine toimub ja politsei ei tee mitte midagi.